1e Algemene KLJ 2017: vragen en antwoorden

Ronde

 1. Wetenschap:

  De gier op de foto leeft vooral in Azië, maar ook in Spanje bijvoorbeeld. Het is een vogel van ongeveer 1 meter lang met een vleugelspanwijdte van 2,5 tot 3 meter. Daarmee is hij de grootste roofvogel die in Europa voorkomt. Hij heeft een bruin-zwart verenkleed met een lichtere, brede kop, een grijsbruine snavel en lange “gevingerde” vleugels waarvan de vingers opvallend lang zijn. De naakte hals is blauw-roze met een bruine kraag. Wat is de Nederlandstalige naam van dit soort gier?

   Monniksgier
 2. Media & TV:

  Gieren, zo lopen er in de modewereld ook wel wat rond. De film die we zoeken vertelt het verhaal van een brave journaliste die bij een modetijdschrift terechtkomt en daar alles op alles zet om in de smaak te vallen bij de hautaine en autoritaire hoofdredactrice en haar snobistische collega’s. De schrijfster van het boek waarop de film gebaseerd is werkte zelf als assistente voor Anna Wintour, de hoofdredactrice van de Amerikaanse uitgave van modetijdschrift Vogue. Topmodellen Heidi Klum en Gisele Bündchen verschijnen zelf in de film.

   The devil wears Prada
 3. Eten & Drinken:

  Een sterk blond bier van 8% met een heldere, goudgele kleur en romige schuimkraag van brouwerij Het Anker. Laat u verleiden door zijn fruitig aroma met subtiele hoptoets en zachte bitterheid, gevolgd door een evenwichtige, lange afdronk. Benieuwd of de meisjes van kinderkoor Scala er ook pap van lusten, hun kindhuwelijk op Graspop werd alleszins gesmaakt.

   Lucifer
 4. Geschiedenis:

  Hoe makkelijk of moeilijk maken we deze geschiedenisvraag? We vragen van u de naam van een belangrijk Brits staatsman, geboren in Woodstock in 1874. Hij was twee keer eerste minister, tijdens zijn tweede ambtstermijn kwam Queen Elisabeth op de troon.
  Stoppen met de vraag of verder gaan?
  Hij was één van de weinige Europeanen die ooit Amerikaans ere-staatsburger werd en kwam in 2002 in het programma ‘100 greatest Brittons’ als nummer 1 uit de bus, nog voor Diana en Darwin.

  Bent u er al over uit? Deze man rookte per jaar ongeveer 4000 dubbele corona-sigaren, vermoedelijk had hij er bij zijn dood zo’n 250.000 opgerookt. Wie is deze ridder van de orde van de kousenband?

   (Winston) Churchill
 5. Sport:

  Zijn debuut in de Beker van België van het seizoen 2014-2015 was niet echt om over naar huis te schrijven. De Nigeriaanse spits die we zoeken kwam 10 minuten voor tijd op het veld ter vervanging van Benito Raman. Maar na 38 seconden mocht hij weer gaan douchen omdat hij op de voet van Koen Persoon was gaan staan. Weinigen die op dat moment konden vermoeden dat hij een sleutelrol zou spelen in de kampioenstitel van AA Gent dat seizoen. Welke intussen 23-jarige speler zoeken we? En omdat hij zo mooi in deze ronde past, vragen we voor- en achternaam.

   Moses Simon
 6. Kunst & Cultuur:

  Het kan verkeren. Omdat de vorige boeken van Louis Paul Boon nogal slecht verkocht werden, werd dit boek in 1953 geweigerd door zijn uitgeverij. Nu staat het in de lijst van grote literaire Nederlandstalige werken. Het vertelt op een vrij onorthodoxe manier het verhaal van Ondine, een brutaal gebekt burgermeisje dat uit de grijsgrauwe fabrieksstad Aalst probeert te ontsnappen. Dit verhaal speelt zich af in de jaren 1800, maar wordt verweven met verhaallijnen uit de leefwereld van Boon zelf. Titel van dit boek

   De kapellekesbaan
 7. Aardrijkskunde:

  Deze oude wijk in de Gentse binnenstad is nu vooral bekend voor de vele cafeetjes en restaurants. Het is een pittoreske, gezellige buurt in de schaduw van het Gravensteen, met een stratenpatroon dat sinds de middeleeuwen onveranderd bleef. De wijk is de thuishaven van het Caermersklooster, het Huis van Alijn, speciaalzaken en kunstgalerijen. En zoals wel meerdere plekken in Gent, is het volledig autovrij. Ideaal dus voor fietsers en wandelaars. De mensen die bij de naam van de wijk meteen aan priesters met vuile manieren denken, moeten we teleurstellen. Het klooster wou uitbreiden, maar dan zouden ze een gracht moeten toeleggen en hadden de andere bewoners van de wijk geen toegang meer tot drinkbaar water. Er werd een poortje in de kloostermuur gemaakt langs waar ze water konden halen. De naam van deze Gentse wijk dus.

   Patershol
 8. Kunst & Cultuur:

  Wie al eens een KLJ toneel gezien heeft, weet dat de laatste 10 minuten gebruikt worden om het onsamenhangend verhaal toch enigszins acceptabel te maken. Alle verhaallijnen komen plots samen om er dan in 1-2-3 er een einde aan te breien. Denk niet dat de schrijvers van die toneelstukken lui zijn of niet beter kunnen. Ze gebruiken een techniek die al bij de oude Grieken in zwang was. Ook daar was het niet ongebruikelijk dat op het einde een soort van goddelijke ingeving een draai aan het verhaal gaf. Wat is de Latijnse term voor dit soort techniek uit de theaterwereld, waarbij er sprake is van een onverwachte ontknoping van een verhaal.

   deus ex machina
 9. Varia:

  De concullega’s van de Chiro houden typisch een christelijk geïnspireerde viering de laatste zondag van het kerkelijk jaar, dus de week voor de advent begint. Gewoonlijk is dat rond 25 november. Geen aspi-fuif dus, wel een misviering ter ere van Jezus Christus. Wat is de naam van dit feest, verwijzend naar één van de drie Messiaanse functies van Jezus.

   Christus Koning

  Jezus was Koning, Priester en Profeet
 10. Muziek:

  Met leden van Rage against the Machine, Public Enemy en Cypress Hill kunnen we van een supergroep spreken. Of is het eerder nostalgie uit de nineties? Na hun optreden op Rock Werchter waren de meningen verdeeld. Wie hoort u hier?

   Prophets of Rage