1e Algemene KLJ 2017: vragen en antwoorden

foto-tip – vragen

 

De antwoorden van deze ronde kan u vinden door goed naar de vraag te luisteren. Het kan
ook helpen om naar de foto’s te kijken op de uitgedeelde bladen. Die foto’s zouden u kunnen
helpen om het juiste antwoord te vinden. Elk antwoord is gelinkt aan een foto. Soms zijn er
meerdere foto’s die tot 1 antwoord kunnen leiden, andere foto’s zijn gewoon bladvulling en
hebben geen enkele link met een antwoord. Elke foto dient ook maar voor 1 antwoord.

foto tips

 1. Actua:

  Vakantietijd, komkommertijd, geen sprake van… Ook deze zomer zijn er politieke schandalen genoeg om het journaal te vullen.
  Wat is de naam die gegeven wordt aan mensen die soms anoniem, soms onder hun eigen naam, dit soort mistoestanden aan het licht brengen? . Edward Snowden zou kunnen bevestigen dat het niet altijd een goed idee is om met naam en toenaam in de krant te komen als je zo van die schandalen naar buiten brengt.

   Klokkenluider

  bij de foto’s vond u een beeld uit de Disney klassieker “De klokkenluider van de Notre Dame”
 2. Media & TV:

  En dan gaan we nu even naar De Chinezen, neen, niet de inwoners, wel het Vlaamse productiehuis dat voor Canvas een interview-, documentaire- en realityreeks maakt. In september starten de twee vrienden en reporters Dominique Van Malder en Joris Hessels hun derde reeks. Ze touren met een mobiele radiostudio in een oude, omgebouwde caravan naar plekken in België waar mooie en ontroerende verhalen te rapen vallen. Geïnterviewden mogen telkens een verzoeknummer aanvragen dat in het programma ook de overgang naar een volgend interview toelaat. De mannen komen half oktober naar Schriek, benieuwd of ze dan ook in hun Volkswagen busje zullen zijn. De naam van hun programma graag.

   Radio Gaga

  Muziekdiva Lady Gaga had u op het juiste spoor kunnen brengen
  En ze komen dus echt naar Schriek, voor kaarten moet u bij het bestuur van het Davidsfonds zijn
 3. Aardrijkskunde:

  Een tijdje terug werd bekend gemaakt dat de Limburgse gemeenten Overpelt en Neerpelt fusioneren. Naast al de rest, moet ook over de naam gediscussieerd worden. Iets met “pelt” zou kunnen. Een andere mogelijkheid is een riviertje dat de natuurlijke grens vormt tussen beide gemeenten. Dit riviertje ontspringt in buurgemeente Peer en komt 120 km verder, bij ‘s-Hertogenbosch, samen met de Aa, om vervolgens onder de naam Dieze verder richting de Maas te vloeien. Er is ook een brouwerijtje en een gemeente die hun naam ontlenen aan deze rivier. Deze Nederlandse brouwerij is vooral bekend van zijn pils, voor zo ver dat hier Hollandse pintjes getapt worden natuurlijk.
  (naam van het riviertje?)

   Dommel

  De tekenfilm hond Dommel hadden jullie waarschijnlijk wel herkend. Hopelijk hebben jullie hem juist gelinkt aan dit antwoord
 4. Varia:

  Vergeet de crocs, deze tuinklompen zijn al jaren gegeerd bij de meeste moestuinders van de Lage Landen. Fabrikant van deze degelijkheid kan niet anders dan Duits zijn. De producent Alsa werd een aantal jaren geleden overgenomen door Birckenstock. Deze klompen zijn dan ook wel een beetje de pantoffel van de tuin. Wat is de naam van dit kleinood dat al jarenlang de voeten van talloze tuiniers droog houdt?

   Jolly’s

  foto van Jolly Jumper
 5. Wetenschap:

  Verreweg de meeste volwassenen hebben voor hun twintigste deze virusziekte gehad. De helft van de kinderen krijgt de ziekte voor het zesde levensjaar en merkt hier doorgaans weinig van. Wanneer tieners of jongvolwassenen de ziekte doormaken hebben zij vaak meer en langduriger klachten. Hoofdpijn, keelpijn, koorts en rillerigheid, keelontsteking, dikke, pijnlijke lymfeklieren. En een vermoeidheid die nog (drie) maanden kan duren. Door de overdracht via speeksel wordt het ook wel de kusziekte genoemd. Wij vragen de vooral in Nederland gebruikte naam voor klierkoorts.

   Ziekte van Pfeiffer

  Amerikaanse filmactrice Michelle pfeiffer
 6. Eten & Drinken:

  Alle Amerikaanse fastfoodketens volgen stilaan het voorbeeld van McDonald’s en openen vestigingen in ons landje. Behalve eentje dan, want één van de grootsten mag zijn naam hier niet gebruiken omdat een kleine snackbar in het Nederlandse Goes vernoemd is naar de dochter van de baas, die meteen ook de naamrechten voor de ganse Benelux nam. Geen vierkante hamburgers voor ons dus. Toch willen wij van jullie de naam van deze grote Amerikaanse fastfoodketen waarvan er dus geen vestigingen in België zijn. De keten is trouwens, ironisch genoeg, ook vernoemd naar de dochter van de oprichter.

   Wendy’s

  En hierbij natuurlijk Wendy Van Wanten
 7. Geschiedenis:

  Hij was een Brits admiraal en wordt gezien als de belangrijkste Britse opponent ter zee van Napoleon Bonaparte. Denk maar aan de slag bij Trafalgar, waar hij de Britse dominantie op zee versterkte. Hij verloor het zicht aan zijn rechteroog tijdens een gevecht, zijn rechterarm werd verbrijzeld door een kogel en eigenlijk was hij op een schip meestal zeeziek. En toch heeft hij op Trafalgar Square een tientallen meters hoge zuil gekregen met zijn standbeeld er boven op. Wie is deze Brit?

   Horatio Nelson

  Nelson Muntz uit de Simpsons
 8. Media & TV:

  Als metal-zanger uitgroeien tot een half show-bizz figuur, het is weinigen gegund. En waarschijnlijk ook niet echt gewenst door de meeste metal zangers.
  Eén van die bekende Vlamingen uit het metal milieu is de zanger van Channel Zero, de Belgische metalband die het best bekend is bij het grote publiek. Hij doet ondertussen zelfs DJ-sets. Wat is de naam van deze zanger, voor- en volledige achternaam graag.

   Franky De Smedt – Van Damme

  hier had u meerdere foto’s kunnen combineren: Franky uit thuis, Jef desmedt van familie en natuurlijk de muscles from Brussels, Jean Claude Van Damme
 9. Aardrijkskunde:

  Zoals Baarle Nassau en Baarle-Hertog zijn er nog dorpjes waar landgrenzen geen vat op lijken te hebben. Het dorpje dat we zoeken behoort tot 2 landen en 3 gemeenten. Het grootste stuk maakt deel uit van de gemeente Terneuzen, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het overige gedeelte is verdeeld over de Belgische gemeenten Moerbeke en Stekene. Het dorp telt alles bij elkaar een dikke 4000 inwoners. Het vlasmuseum toont hoe belangrijk de teelt van vlas was in vroegere jaren voor de streek. Tijdens de oorlog vochten de inwoners hun eigen oorlog. De Duitsers zetten een prikkeldraad op de Belgisch-Nederlandse grens, dus dwars door het dorp. Speciale doorgangen werden gemaakt om iedereen op zondag naar de kerk te krijgen. Wat is de naam van dit grensdorpje?

   Koewacht

  Een koe die staat te wachten in een bushokje, meer moest u er niet achter zoeken
 10. Actua:

  Het zijn geen gemakkelijke tijden voor Volkswagen. De Belgische invoerder daarentegen doet het wel zeer goed, dat kunnen we allemaal volgen aan de hand van hun aandelenkoers. Maar dat ze het zo goed doen, komt waarschijnlijk ook door de talloze firmawagens. Alleszins, de firma heeft weinig last van alle heisa. Naast invoerder van alle merken van de volkswagengroep is hij ook gelinkt aan autoverhuurbedrijf Avis en Carglass. Wat is de naam van deze beursgenoteerde invoerder van de Volkswagen groep in België?

   D’ieteren

  3 maal Dieter Sweeck, dat zijn ook “dieteren”
 11. Sport:

  Nog 14 dagen en de boksmatch van het jaar zal eindelijk doorgaan. De ene is een Ier en voormalig wereldkampioen Mixed Martial Arts. De andere een Amerikaan, met meerdere wereldtitels in het boksen. Beiden gepensioneerd, maar allebei even gebrand op een overwinning. Het zal dus geen gezapig onderonsje worden tussen 2 kampioenen op hun retour. In de media wordt de wedstrijd alleszins al hard gespeeld tussen beide kampen. Wij zoeken de naam van de Ier, zoals al verwacht de rosse dus.

   Conor McGregor

  Schots acteur Ewan McGregor, van onder andere Trainspotting en Star Wars
 12. Kunst & Cultuur:

  Elk laatste weekend van juli staat Boechout een beetje op z’n kop. Dan gaat daar traditiegetrouw één van de grootste festivals van wereldmuziek in België door. Na enkele moeilijke jaren en het wegvallen van subsidies, maakten ze een radicale keuze. Het festival werd gratis en er werd geïnvesteerd in meer randactiviteiten en een meer diverse programmatie. Dit jaar was het zelfs zo druk, dat het optreden van “BOEF” al na een half uur moest worden stilgelegd omdat het te gevaarlijk werd voor de vele kinderen op de eerste rijen.
  Wat is de naam van dit festival in Boechout?

   sfinx (mixed)

  De tekening van een Egyptische sfinx
 13. Geschiedenis:

  We zoeken een Portugees zeevaarder en ontdekkingsreiziger, die in 1488 als eerste Europeaan Kaap de Goede Hoop ontdekte. Hij werd uitgestuurd om de westelijke kust verder in kaart te brengen. Hij vaarde langs de Walvisbaai in Namibië verder tot de Algoa-baai in Zuid-Afrika. Daar wil de bemanning niet meer verder en keert de Portugees noodgedwongen huiswaarts. Pas op de terugweg ontdekt hij het meest zuidwestelijke punt van Afrika en geeft het de naam Stormkaap. Later veranderde de Portugese koning de naam in Kaap de Goede Hoop omdat hij nu goede hoop had dat de zeeroute naar India snel gevonden zou worden.
  Daarmee bereidde de man die we zoeken de eerste tocht naar India door Vasco da Gama voor. Wie is deze Portugese ontdekkingsreiziger?

   Bartolomeus Dias

  de Hollywoord actrice Cameron Diaz
 14. Eten & Drinken:

  Een zomerse cocktail van vlierbloesemsiroop en Prosecco, afgewerkt met een schijfje citroen of limoen en een paar blaadjes munt. Het goedje kan eventueel nog wat aangelengd worden met bruiswater om niet “te” snel “te” dronken te worden. De cocktail komt oorspronkelijk uit Noord-Italië, wij hadden van jullie graag de naam gehad.

   Hugo

  De helft van Nicole & Hugo had u naar deze cocktail kunnen leiden
 15. Muziek:

  Welke Britse groep hoort u hier?

   Royal Blood

  Koninklijk bloed had u kunnen zien bij Prinses Elisabeth