1e Algemene KLJ 2017: vragen en antwoorden

foto-ronde

vragen

antwoorden

verhaaltje

 

Voor deze ronde gaan we 15 gewone vragen stellen. Maar zoals u ziet, krijgt u hulp voor
deze antwoorden. Want op 1 of andere manier kan u de antwoorden ergens invullen in het
verhaaltje dat uitgedeeld is.

Een voorbeeld om het duidelijk te maken. We zouden kunnen vragen naar de één
presentatrice die getrouwd is met Frank Raes. Cath Luyten dus, en aangezien we geen
voornaam vragen, kan u ergens Luyten in de tekst inpassen. Deze geven we nog weg, u kan
Luyten invullen helemaal onderaan op de laatste lege plek. De andere 15 lege plekken zijn
op dezelfde manier in te vullen met de antwoorden op de komende vragen. En niet
noodzakelijk in diezelfde volgorde.
invulblad verhaaltje

 

 1. Eten & Drinken:

  Ook na het sluiten van zijn sterrenrestaurant ‘In de Wulf’ blijft Kobe Desramaults in de horeca actief. Hij startte in Gent al Superette op: een bakkerij / restaurant / koffiebar met een grote hout oven als blikvanger. Deze zomer opende hij een tweede vestiging van deze haute-cuisine bakkerij , om het zo te noemen. Die plek is niet zomaar gekozen, want daar kan hij perfect laten zien hoe je oude kooktechnieken zoals een houtoven combineert met hedendaagse keukentechnieken. In welk bekend Limburgs openluchtmuseum kan je proeven van artisanaal zuurdesembrood, gebakken in een houtoven onder toezicht van een voormalige 3-sterren chef?

   Bokrijk
 2. Wetenschap:

  Deze Schotse natuurkundige mag gerust de grondlegger van het elektromagnetisme genoemd worden. Hij werkte Faraday’s theorie over magnetische en elektrische golven verder uit en verwerkte ze tot een geheel van 20 vergelijkingen. Op basis hiervan opperde hij dat licht een elektromagnetische golf is en kon hij de lichtsnelheid theoretisch afleiden. De 20 vergelijkingen werden later vereenvoudigd tot 4 basisvergelijkingen die tot op de dag van vandaag nog altijd dienen als uitgangspunt voor de klassieke elektrodynamica. Wie was deze briljante Schotse wis- en natuurkundige.

   (James) Maxwell
 3. Geschiedenis:

  Volgens de legende is Rome gesticht door de tweeling Romulus en Remus. Nadat hun moeder werd vermoord , wierp men de kleine tweeling in een rieten mand in de Tiber. Nog volgens het verhaal werden ze door een dier gered en gezoogd. Uiteindelijk werden de jongens gevonden door de herder Faustulus, die hen met zijn echtgenote opvoedde. Wij zoeken het dier dat Romulus en Remus “Jungle Book”-gewijs groot bracht.

   wolvin (wolf)

  wolf & wolvin worden uiteraard beide goedgekeurd
 4. Sport:

  Nu Tom Boonen op pensioen is, staat er een jonge garde klaar om het wielrennen mee te kleuren. Zo ook deze coureur. Hij debuteerde in 2014 als prof bij de Trek ploeg. In zijn eerste seizoen mocht hij al meteen starten in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix als helper van Fabian Cancellara. Als junior won hij het wereldkampioenschap op de weg en Parijs-Roubaix. Als prof is zijn grootste zege Kuurne-Brussel-Kuurne in 2016, dit jaar werd hij in diezelfde koers 2e na Peter Sagan. Ook geen schande. Wie is deze jonge renner, die ook te zien was in de driedelige documentairereeks ‘Jonge benen’?

   (Jasper) Stuyven
 5. Geschiedenis:

  Samen met zijn vader zat deze Griekse mythologische figuur gevangen op Kreta. Om te ontsnappen bouwden ze vleugels van veren en bijenwas. Daedalus waarschuwde zijn zoon nog om niet te hoog te vliegen want de vleugels zouden smelten. In zijn enthousiasme werd de zoon roekeloos en vloog zo hoog richting de zon dat hij neerstortte in zee. Wie is deze Griekse mythologische figuur?

   Icarus
 6. Media & TV:

  In dit fragment uit een film van 1992 ziet u een Amerikaanse actrice schitteren naast Goldie Hawn en Bruce Willis. Ze won een Golden Globe voor deze rol. Welke actrice zoeken we?
   Meryl Streep
 7. Wetenschap:

  Deze Frans natuurkundige kreeg samen met Pierre en Marie Curie de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij kwam op de proppen met de idee dat bepaalde materialen een soort onzichtbare straling uitzenden, straling die hij zichtbaar kon maken op een fotografische plaat. Radioactiviteit dus. De eenheid hiervan is daarom ook vernoemd naar deze man. De eenheid beschrijft het aantal atoomkernen dat per seconde radioactief vervalt. Wat is de naam van deze wetenschapper of van de eenheid?

   Becquerel
 8. Media & TV:

  Als Studio Presentatrice is ze vaste gast op de vele festivals. Er zijn ergere dingen om te doen tijdens de zomer. Tijdens het gewone radioseizoen presenteert ze elke werkdagavond tussen 18 en 19 uur het verzoekplatenprogramma Drops. Verder zat ze al 2 keer in het glazen huis en werd ze tweede in het tot nu toe laatste seizoen van De Slimste Mens. Wie is deze StuBru presentatrice?
  En naar het schijnt zou ze aanpappen met Jan Paternoster, maar dat had u waarschijnlijk al in de boekskes gelezen.

   (Eva) De Roo
 9. Geschiedenis:

  Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun en was er 2 jaar krijgsgevangene. Hij zou na de oorlog in het leger blijven en opklimmen tot generaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij de leider van een Franse regering in ballingschap. Na de Tweede Wereldoorlog trok hij zich enigszins terug, maar in 1958 was het miserie troef in de Franse politiek. En dat was het moment waarop deze generaal terug in de politiek ging. Hij werd de eerste president van de Vijfde Republiek, en zou 10 jaar president zijn van Frankrijk. Wie is deze man, niet geheel onterecht verkozen tot de grootste Fransman aller tijden.

   (Charles) De Gaulle
 10. Media & TV:

  Even was er heisa omdat Microsoft dit legendarisch programma niet meer zou installeren bij Windows 10. Sinds Windows 95 is dit tekenprogramma de redder in nood voor iedereen die al eens een foto wil bewerken, maar niet de specialist is om met Photoshop of iets dergelijks te kunnen werken. Al de heisa was trouwens voor niets, het tekenprogramma blijft beschikbaar in de app-store. Wat is de naam van dit grafisch programma waarmee zelfs de grootste computer-analfabeet kan werken?

   Paint
 11. Aardrijkskunde:

  Dit land in Afrika heeft ongeveer evenveel inwoners als België, maar is wel bijna 4 keer zo groot. In 1960 werd het onafhankelijk van Frankrijk, als Republiek Dahomey. Pas in 1975 kreeg het zijn huidige naam die we zoeken. Cotonou is de belangrijkste en grootste stad van het land. Ondanks de ligging aan de Atlantische kust blijft de export van het land beperkt tot weinig meer dan cacaobonen en katoen. Welk Afrikaans land bungelt volgens het IMF op een weinig benijdenswaardige 161ste positie op de lijst van landen met het hoogste bruto nationaal inkomen.

   Benin
 12. Wetenschap:

  Het zangvogeltje dat u op de foto ziet, wordt vooral gekweekt om in een kooitje te zitten. De wilde variant komt voor op 1 eilandengroep, waarvan we de naam om evidente redenen niet verklappen. De vogel is namelijk vernoemd naar deze eilandengroep. Van oorsprong is de kleur geel, maar kwekers proberen ze in ongeveer alle kleuren van de regenboog te krijgen. Vroeger werden ze gebruikt in de steenkoolmijnen als waarschuwing. Als Pietje stopte met zingen en van z’n stokje viel, was het hoog tijd voor de mijnwerkers om te vluchten. Want dat wou zeggen dat het dodelijk gas koolmonoxide aanwezig was. Wat is de naam van deze zangvogel?

   Kanarie
 13. Muziek:

  Ze zette dit jaar de Tomorrowland-weide nog in lichterlaaie. Ging ooit door het leven als Raving George, maar draait nu plaatjes onder haar eigen naam. Kent u deze bekendste Belgische techno-DJ? Enkel de achternaam is trouwens voldoende

   Charlotte De Witte
 14. Aardrijkskunde:

  Met 950 kilometer is de rivier die we zoeken niet uitzonderlijk lang. Hij ontspringt in Frankrijk, stroomt door België en mondt in Nederland uit in de Noordzee. Vanaf België is hij bevaarbaar voor grote schepen. Steden langs deze rivier zijn onder andere Dinant, Namen en Roermond. Wat is de naam van deze rivier?

   Maas
 15. Muziek:

  Deze Vlaamse zanger was ooit de helft van X-Session. Nu vooral de wederhelft van Kristel Verbeke. Graag de volledige artiestennaam.

   Gene Thomas

ingevuld verhaaltje