1e Algemene KLJ 2017: vragen en antwoorden

Trio Ronde

De volgende ronde is de Trio ronde. U krijgt alvast 10 foto’s uitgedeeld. De antwoorden
daarvan mag u invullen in de eerste kolom. Ik stel zo meteen ook 10 vragen, die antwoorden
komen in de middelste kolom. En na de gewone vragen spelen we nog 10
muziekfragmenten. De uitvoerders noteert u in de laatste kolom. En als alles goed is, kan u
dan de antwoorden uit elke kolom linken aan elkaar. De nummers van de antwoorden die
aan elkaar gelinkt kunnen worden, schrijft u onderaan. Daar hoeven dus geen antwoorden,
ook geen omschrijving van de link. Enkel de nummers van de overeenkomstige antwoorden.
Een voorbeeldje maakt het waarschijnlijk direct duidelijk. Stel u herkent op foto 9 Emma
Stone. Voor de 3e gewone vraag zoeken we een middeleeuws bouwwerk aan de rechter
Schelde-oever in de stad Antwerpen. Dan schrijft u in kolom 2 bij 13 “Het Steen”. Het eerste
muziekfragment zouden de Rolling Stones kunnen zijn, dat antwoord schrijft u bij 21.
Die 3 antwoorden hebben allemaal iets met “steen” in de naam, dus onderaan vult u de link 9
– 13 – 21 in. En dat alles levert dan 4 punten op. U krijgt dus punten voor elk juist antwoord.
Plus nog eens een punt voor de juiste link.

 1. Sport:

   Jimmy White
 2. Eten & Drinken:

  logo

   Monster
 3. Media & TV:

  personage

   Jack Bauer
 4. Actua:

   Mieke Vogels
 5. Media & TV:

   Brit van Marsenille
 6. Sport:

   Eric De Vlaeminck
 7. Media & TV:

   Robrecht Vanden Thoren
 8. Media & TV:

   Black Swan
 9. Muziek:

   Graspop
 10. Muziek:

   Luc De Vos

trio – vragen

 1. Kunst & Cultuur:

  Op 17-jarige leeftijd werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienstdeed bij de 10e SS-Pantserdivisie “Frundsberg”. Op 8 mei 1945 werd hij gevangengenomen en verbleef tot 24 april 1946 in een Amerikaans krijgsgevangenenkamp. Het gaf hem geen roem. Echter vanaf de jaren zestig ontwikkelde hij zich tot één van de bekendste schrijvers van Duitsland. Met zijn boeken veroorzaakte hij felle discussies over de verantwoordelijkheid voor de misdaden van het Derde Rijk. Toen hij in 2006 zijn oorlogsverleden bekendmaakte zorgde dit in Duitsland voor heftige debatten.
  Zijn bekendste werk ‘Die Blechtrommel’ is een van de belangrijkste romans van de Duitse literatuur van na 1945.
  In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. In 2015 wisselde hij het tijdelijke voor het eeuwige. Welke Duitse schrijver zoeken we?

   Gunther Grass
 2. Varia:

  Hopelijk zijn er niet al te veel kleurenblinden in de tent. Zowel Google als Ebay hebben een logo dat bestaat uit dezelfde 4 kleuren. Ook het Windows logo was van Vista tot en met Windows 7 opgebouwd uit die 4 kleuren. De 5 olympische ringen hebben ook diezelfde 4 kleuren. Maar wat is de 5e kleur, welke kleur heeft die 5e ring op de olympische vlag?

   Zwart

  andere kleuren zijn geel, groen, rood en blauw
 3. Media & TV:

  De film die we zoeken is minder bekend voor het verhaal rond de spanningen tussen blank en zwart in de Amerikaanse samenleving, dan wel voor zijn hoofdrolspeelster en de oscar die ze hier voor won. Het was immers pas in 2002 dat Halle Berry als eerste actrice van afro-amerikaanse afkomst het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in ontvangst mocht nemen. 15 jaar later is de actrice echter zwaar teleurgesteld dat haar overwinning zo weinig betekend heeft voor diversiteit in de filmwereld. Ze is tot nu toe immers de eerste en enige gebleven. We vragen dus de titel van de film.

   Monsters Ball
 4. Aardrijkskunde:

  De tweede grootste stad van Frankrijk, gelegen aan de Middellandse Zee in de Provence. Deze stad heeft de grootste handelshaven van het land. Voor toeristen is ‘Le Vieux Port’ echter veel leuker om te bezoeken. De belangrijkste winkelstraten en attracties zijn op een boogscheut van deze eeuwenoude haven. Verder zijn er ook de vele terrasjes en restaurants. Niet uitgebreid onder de media-aandacht, maar deze stad is dit jaar ook sport-hoofdstad van Europa.

   Marseille
 5. Wetenschap:

  Deze kleine insecten lijken net kleine motten, maar ze behoren tot de orde van de plantenluizen. Je wil ze echt niet in je moestuin. Als ze zich hechten aan de onderkant van bladeren, helpen ze met hun toxisch speeksel uw komkommers en tomaten helemaal om zeep. Ook de kans op schimmels verhoogt door de uitscheiding van honingdauw.
  Bestrijding gebeurt onder andere door sluipwespen. Die kleine diertjes injecteren hun eitjes in de larve of de pop van het beestje dat we zoeken. Eens ze uit het ei komt, voedt de sluipwesp-larve zich met zijn gastheer.
  We zoeken de Nederlandstalige benaming van dit ongedierte, ook wel motluis genoemd.

   Witte vliegen
 6. Sport:

  Tom Dumoulin, eindelijk nog eens een Nederlandse winnaar van een grote Ronde sinds jaren. Alle kranten kleurden Oranje en roze, lyrisch over deze knappe eindzege, dat was geleden van Joop Zoetemelk in ’80. Of toch niet. Want bij de vrouwen hebben de Nederlanders er eentje rondfietsen die maar liefst 3x de Giro won. Ze heeft een palmares om U tegen te zeggen, op de weg maar ook in andere disciplines. Zo is ze tweevoudig olympisch kampioene en twaalfvoudig wereldkampioene, op de weg, op de piste en in het veld.

   Marianne Vos
 7. Eten & Drinken:

  De man die we zoeken doet niet aan homeopathie, wel aan kruidengeneeskunde. Het verschil is dat de stof die men uit planten haalt, in een relatief grote hoeveelheid aanwezig is in het eindresultaat. Vroeger gebruikte hij de titel Dokter in de merknaam, maar een eredoctoraat in de natuurkunde maakt van hem nog altijd geen medicus. Enkele klachten hierover en en de merknaam werd aangepast. Ondanks het feit dat hij dus geen medisch diploma heeft, stond hij aan de basis van 1 van de grootste producenten van natuurgeneesmiddelen. Bekende producten zijn EchinaForce, Dormesan en Famosan. Wie is deze Zwitser?

   (Alfred) Vogel
 8. Sport:

  Deze 17jarige is de eerste Belgische turnster ooit die een Europese titel pakt. Ze is tevens de eerste landgenote sinds Aagje Vanwalleghem in 2005 die op het EK-podium staat. De Truiense eindigde op de olympische spelen van Rio nog op een 19e plaats in de allroundfinale, in april dit jaar haalde ze op het EK Turnen in Roemenië een gouden medaille op de brug met ongelijke leggers.

   Nina Derwael
 9. Sport:

  Een fabrikant van hockey materiaal, die moesten we in Canada zoeken. Oorspronkelijk lag de focus van het bedrijf op ijshockey schaatsen, maar later zijn daar zowat alle andere hockey-benodigdheden bij gekomen. Van beschermende kledij voor spelers en keepers, tot sticks en pucks. En naast ijshockey, produceren ze ook zo goed als alles voor roller-hockey op inline-skates en voor veldhockey. Wat is de naam van dit merk, wat je ook in Heist op de schaatsbaan zeker zal terugvinden

   Bauer
 10. Eten & Drinken:

  Marc Peeters, het zegt u misschien niets, maar hij is de Kempische friturist die Vlaanderen uitdaagde om zijn creaties voor grote eters zo snel mogelijk op te eten. Vorig jaar bracht hij een replica van het atomium uit, bestaande uit 9 bouletten en 20 curryworsten. Wij zoeken zijn andere culinair hoogstandje, bestaande uit elf hamburgers, twee mexicano’s, twee longchickens, een boulet, een fishburger, een kipburger, twee curryworsten, acht stukken spek, zes bickybroodjes en enkele stukken sla, tomaten en ei.

   Toren van Balen

trio – muziek

 1. Muziek:

   Birdy

  nummer Skinny Love
 2. Muziek:

   Supergrass

  pumping on your stereo
 3. Muziek:

   Whitesnake

  Here I go again
 4. Muziek:

   Of Monsters and Men

  Little Talks
 5. Muziek:

   2 Belgen

  titel: Lena
 6. Muziek:

   Dimitri van Toren

  Hé, kom aan
 7. Muziek:

   Fleet Foxes

  Mykonos
 8. Muziek:

   Bruno Mars

  24K Magic
 9. Muziek:

   Black

  met het lied “Wonderful Life”
 10. Muziek:

   Frans Bauer

  Ik wil springen op mijn skippy bal

trio link

 1. -:

   1 – 15 – 23 (Jimmy White – Witte vliegen – Whitesnake)
 2. -:

   2 – 13 – 24 (Monster – Monsters Ball – Of Monsters and Men)
 3. -:

   3 – 19 – 30 (Jack Bauer – Bauer – Frans Bauer)
 4. -:

   4 – 17 – 21 (Mieke Vogels – Alfred Vogel – Birdy)
 5. -:

   5 – 14 – 28 (Brit van Marsenille – Marseille – Bruno Mars)
 6. -:

   6 – 18 – 25 (Eric De Vlaeminck – Nina Derwael – 2 Belgen)
 7. -:

   7 – 20 – 26 (Robrecht vanden Thoren – Toren van Balen – Dimitri van Toren)
 8. -:

   8 – 12 – 29 (Black Swan – Zwart – Black)
 9. -:

   9 – 11 – 22 (Graspop – Gunther Grass – Supergras)
 10. -:

   10 – 16 – 27 (Luc De Vos – Marianne Vos – Fleet Foxes)