1e Algemene KLJ 2017: vragen en antwoorden

Ronde 3

 1. Actua:

  Als eerste vraag van deze ronde een Nederlands politicus. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken en korte tijd minister van Defensie. Het bekendst is hij geworden als fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Van 1999 tot 2004 was hij Europees commissaris voor Interne markt, de Douane-Unie en Belastingen. In die periode was hij drijvende kracht achter de “Single European Payment Area, om het betalingsverkeer binnen Europa te vereenvoudigen. Wat is de naam van deze Nederlander?

   Frits Bolkenstein
 2. Kunst & Cultuur:

  Deze schrijver won in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur. Hij is bekend van boeken als “Of mice and men”, “The Grapes of Wrath” en “East of Eden”. Deze 3 boeken werden later ook verfilmd. Wie is deze Amerikaanse schrijver die leefde van 1902 tot 1968?

   John Steinbeck
 3. Aardrijkskunde:

  Voor de Aardrijkskunde vraag in deze ronde zoeken we het niet al te ver, namelijk in ons eigen KLJ gewest. Het is een gehucht van Sint Katelijne Waver. Buiten hun KLJ afdeling is het vooral bekend van de gelijknamige school.

   Hagelstein
 4. Geschiedenis:

  Geschiedenis: Geboren in Wenen in 1889, op dezelfde school gezeten als Adolf Hitler, maar later toch een andere weg ingeslagen. Hij werd immers universiteitsprofessor in Cambridge. Hij heeft veel bijgedragen aan de taalfilosofie en aan de grondvesten van de logica. Hij leverde ook bijdragen aan de filosofie van de wiskunde en de filosofie van de geest. Hij wordt gezien als een pionier in de analytische filosofie en geldt als een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw. Wat is de naam van deze man?

   (Ludwig) Wittgenstein
 5. Kunst & Cultuur:

  Het motto van deze school is: Draco Dormiens Nunquam Titillandus, vrij vertaald: Kietel nooit een slapende draak. Echte fans weten het waarschijnlijk nu al. Al de rest moet waarschijnlijk ook niet lang nadenken als we enkele beroemde studenten noemen van deze school: Hermelien Griffel, Ron Wemel, Fred en George Wemel en Albus Perkamentus. Dan laten we de bekendste nog weg. Wat is de Nederlandstalige naam van deze toverschool ?

   Zweinstein
 6. Media & TV:

  In de tijd dat kogels nog gewoon 1 grijze pixel mochten zijn, was dit spel een echte hit. Het in 1992 uitgekomen computergame was revolutionair, want het was één van de eerst first-person-shooters. Tijdens het spel moest je in een wirwar van gangen jezelf verdedigen tegen Wehrmachtsoldaten, SS’ers, Duitse Herdershonden, zombies en vliegende Hitlerklonen. Onlangs is de release aangekondigd van “The New Colossus”. Het is de laatste in een lange rij, en de graphics zijn een pak beter dan bij de versie uit 1992. Wat is de naam van deze reeks computerspellen?

   Wolfenstein (3D)
 7. Wetenschap:

  Nog een Oostenrijker die niet mocht ontbreken in deze ronde. Hij was de grondlegger van de antroposofie. Deze stroming ziet de wereld niet alleen als een werkelijkheid die je door louter tellen, wegen en meten kan kennen of verklaren. Ze gaat uit van een niet-materiële werkelijkheid, een geestelijke realiteit, die een geheel vormt met alles wat onze fysieke zintuigen kunnen waarnemen. Ook nu nog worden kinderen in sommige scholen volgens deze filosofie grootgebracht. Wat is de naam van deze Oostenrijker?

   Steiner(school)
 8. Sport:

  In 1998 debuteerde deze spits op 17-jarige leeftijd bij SK Lierse. Daar zou hij blijven tot hij in 2003 naar AZ Alkmaar verhuisde. Zijn Nederlands avontuur ging verder met 1 seizoen Feyenoord, en 2 seizoenen bij FC Twente. Vervolgens keerde hij terug naar België bij Racing Genk. Via een uitleenbeurt aan Roda JC kwam hij in 2011 voor één seizoen terug naar waar het allemaal begon. Na dat ene seizoen bij SK Lierse was het al weer tijd voor een nieuw avontuur, dit keer in Nieuw-Zeeland. Daarna volgden nog Dessel Sport en Berlaar Heikant, (waar hij nog steeds in de spits speelt). Een serieus lange lijst van ploegen voor deze jobhopper, tegenwoordig is hij postbode hier in Heist. Wat is de naam en voornaam van deze man?

   Stein Huysegems
 9. Eten & Drinken:

  Volgens Wikipedia het belangrijkste koeienras in Nederland, maar ook in de meeste Belgische melkveestallen zal je dit zwart- of roodbont ras aantreffen. De dieren komen oorspronkelijk uit Friesland. In de 18-19de eeuw werden de koeien massaal geïmporteerd door Nederlandse migranten in de VS waar er verder gekweekt werd met het oog op een hogere melkproductie. Ondertussen gaat men door fokprogramma’s naar 10.000 liter per jaar, meer dan 25 liter per dag dus.
  De koe is daarom ook slank en mager gebouwd, vrijwel niets van spieren. En toch kan u in de Colruyt ook een lekkere hamburger of dunne lende vinden met de melding ‘dry aged’. Het vlees zou een intensere smaak en zachtere structuur krijgen na 7 weken rijping in een donkere cel.

  Van welk ras zijn deze typische zwart-witte melkkoeien?

   Holstein (Friesian) rund
 10. Muziek:

  Deze Duitse Panzerwagen raasde eerder deze zomer nog over een uitverkochte weide van Graspop. Een week voordien werd hun concert op Rock am Ring nog afgelast vanwege terreurdreiging, dus grepen vele fans met beide pinken deze herkansing. En meer introductie heeft deze groep niet nodig.

   Rammstein