10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

8

 1. Globo:

  logo’s
  •  Iron Man
  •  Fosters
  •  Honda
  •  Motorola
  •  Calvin Klein
 2. Actua:

  De Nobelprijs voor de vrede durft wel eens vraagtekens oproepen. Het is niet altijd even duidelijk wat de bedoeling is: gemeend vredelievend of toch eerder plat politiek opportunisme. Tijdens de 2 wereldoorlogen was het simpel, toen werd er logischerwijs geen uitgereikt. Behalve dan in de jaren 1917 en 1944. In die jaren werd de prijs twee maal aan dezelfde gegeven. Aan wie of wat werd de Nobelprijs voor de vrede uitgereikt in deze oorlogsjaren?

   Internationale Rode Kruis

 3. Geschiedenis:

  Hij is één van de geheimzinnigste goden die de Egyptische mythologie voortbracht. God van de doden, god van de onderwereld, god bij het mummificeren en zoon van de grote Osiris. Hij woog het hart van de doden af tegenover de Veer van de Waarheid. Woog het hart te zwaar, dan verslond het monster Ammit het en zou de dode ziel nooit rust vinden. Bleef de balans in evenwicht, dan opende Osiris de poorten van Yaru, de weg naar het hiernamaals. Zijn afkomst is onduidelijk, de betekenis van zijn naam ook, zelfs over zijn uiterlijk is discussie. Hij wordt meestal afgebeeld als half mens, half jakhals.

   Anubis

 4. Sport:

  Stel dat de dubbele achternaam 18 jaar geleden al was ingevoerd in België, dan had deze jonge Formule 1 rijder misschien nog meer indruk kunnen maken. Want naast een voormalig formule 1 rijder als vader deed ook zijn moeder op hoog niveau aan autosport. En dat zit in de familie, want zijn oom langs moederskant is de man die momenteel als enige Belg meerijdt in de NASCAR. We vragen dus eigenlijk gewoon de familienaam van zowel vader als moeder van de half-belgische formule 1 rijder.

   Max Verstappen – Kumpen

 5. Wetenschap & Natuur:

  Op de rots van Gibraltar leven zo’n 250-tal apen, het is de enige wilde apensoort die op het Europese continent voorkomt. We zoeken de naam van het geslacht waartoe deze berberaap behoort, de enige soort van dit geslacht die (ook) buiten Azië voorkomt in het wild. Deze berberaap, deed de naam van dit geslacht voor sommigen verbasteren tot een scheldwoord voor Belgen met Noord-Afrikaanse roots.

   Makaak

 6. Media & TV:

  U ziet zo meteen een fragment uit een pixar animatiefilm uit 2015.
  In de film worden de emoties van het meisje Riley voorgesteld als individuele karakters, die in het controlecentrum in haar hersenen kibbelen over hoe alle herinneringen en belevenissen naar het langetermijngeheugen moeten gestuurd worden.
  In de Vlaamse versie hoort u onder andere Linde Merckpoel als Geluk en Jonas van geel als Angst.
  U mag antwoorden met de Engelse of Nederlandse naam van de film.

   Inside out (binnestebuiten)

 7. Aardrijkskunde:

  In de gemeente die we zoeken kan je net als Jay Vleugels deze elf meter hoge Vlooybergtoren beklimmen. Boven op de trap kijk je bij goed weer uit over Vilvoorde tot aan de Limburgse terrils.
  Als we u nog meegeven dat volgens google maps de kortste autoroute van de voet van de toren tot zowel Aarschot als Diest slechts 12 kilometer bedraagt moet het u zeker lukken om te vertellen in welke Hagelandse gemeente je deze toren kan vinden.

   Tielt Winge

 8. Varia:

  Het betonblok dat u op de foto ziet, is bedoeld als tijdelijke barrière bij bijvoorbeeld wegenwerken en manifestaties. Er bestaat ook een plastic variant, die doorgaans afwisselend in rood en wit geplaatst worden. Er zouden naar schatting 27 miljoen van dit soort blokken en afgeleiden in België staan.
  Het blok werd ontworpen onder toezicht van het transportdepartement van een Amerikaanse staat om gebruikt te worden bij wegenwerken op de snelweg. Het beschermt de werklui, en omdat het vrij hoog is, ongeveer 80 centimeer in standaarduitvoering, wordt de kans dat een personenwagens bij botsing over de middenberm wordt gekatapulteerd sterk inperkt. Graag de naam van dit blok, waarvan de naam verwijst naar de Amerikaanse staat waar het in 1959 voor het eerst werd gebruikt.

   (new) Jersey(-barrier)

 9. Kunst & Cultuur:

  De boekenverkoop die we zoeken is voor wie niet geïnteresseerd is in een kleine gezellige boekhandel waar je met raad wordt bijgestaan en waar je onbekende pareltjes kan vinden. Denk eerder aan grote hallen genre Nekkerhal, Brabanthal of Flanders Expo waar de grote overschotten van de uitgeverijen tegen dumpingsprijzen worden verkocht. Een beetje een “de Slegte” versie van de Boekenbeurs dus. Wat is de naam waaronder deze evenementen in allerhande Belgische en Nederlandse steden georganiseerd wordt?

   boekenfestijn

 10. Eten & Drinken:

  Op de foto ziet u een bier dat op de markt gebracht is in 1986. Dit ter ere van de tweehonderdste geboortedag van ene Alexander . In 2000 verdween het stilletjes uit de rekken. Maar door de groeiende aandacht voor speciaalbier werd het vorig jaar terug in ere hersteld. Welke Roeselaarse brouwerij is terug begonnen met verkopen van het bier Alexander? De man was trouwens mede oprichter van de brouwerij en deze draagt dan ook zijn familienaam. Het bier zelf bestaat voor 2/3de uit bier dat 12 maanden op eiken foeders heeft gerijpt en 1/3de jong bier. Daar voegen ze er dan zure kersen aan toe.

   Rodenbach

 11. 3pts vraag:

  Velen dromen ervan de volgende Mick Jagger of Chris Martin te worden. De heren die we u zo dadelijk voorstellen, speelden allemaal in bands die later wereldberoemd werden, maar verlieten het schip of werden vriendelijk verzocht het schip te verlaten vooraleer het geld en succes bereikt werden.

  • Stuart Suthcliffe kocht op aanraden van z’n vriend John een basgitaar zodat ze samen in Johns groepje konden spelen. Toen het groepje in 1961 na een periode in het Duitse Hamburg terugkeerde naar Liverpool bleef Stuart in Duitsland om zich te wijden aan de schilderkunst. Wat Paul helemaal niet zo’n ramp vond, hij vond Stuart zeker niet de beste bassist. De doorbraak van de groep die u een punt oplevert heeft Stuart niet meegemaakt want hij overleed in 1962 aan een hersenbloeding.

    the Beatles
  • Eric Stefani was het creatieve brein van een groep die midden jaren ’90 twee wereldhits scoorde! Hij werkte mee aan het album Tragic kingdom, waarvan wereldwijd 16 miljoen exemplaren werden verkocht, maar verliet de band net voor het enorme succes. Enige troost misschien, het succes blijft in de familie want Erics zus is de zangeres van de groep die we zoeken. Geen twijfel dat jullie dit two hit wonder uit de nineties allemaal kennen.

    No doubt
  • In 2001 richtte drummer Matt Pelissier samen met Gerard Way het door ons gezochte bandje op. De twee waren al jaren vrienden en speelden voordien al in andere groepjes.

   De debuutplaat “I brought you my bullets, you brought me your love” werd door Matt geproduced, en kende enkel underground succes, de echte doorbraak kwam er pas in 2006 nadat Matt door de manager om onduidelijke redenen uit de band werd gezet. Als het een troost mag zijn – hij is trouwens niet de enige drummer die ooit uit de band werd gezet, in 2011 werd de toenmalige drummer aan de deur gezet nadat hij volgens de overige bandleden op heterdaad betrapt werd op diefstal.

    My chemical romance
 12. Muziek:

    Ultimate Kaos

  Casanova