10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

7

 1. Globo:

  Ook in de relcame geldt “Never change a winning team”: voor welk merk worden volgende personages al jaren gebruikt als uithangbord.

   reclamepersonages
  •  Mora
  •  Dovy
  •  Marlboro
  •  Albert Heijn
  •  trivago
 2. Actua:

  De olifant staat al bijna 150 jaar symbool voor de Republikeinse stem en partij binnen de Amerikaanse politiek. Een traditie die De Donald niet zal beschamen, getuige de wijze waarop hij tekeer gaat in de politieke porseleinkast en zijn ge-slurf en getoeter in de buurt van vrouwelijk schoon. Als Democraat had hij anders ook niet misstaan. Welk dier symboliseert reeds sinds de 19e eeuw de Democratische partij?

   ezel

 3. Geschiedenis:

  In de jaren 80 was terrorisme nog een inlandse aangelegenheid. Zo had je in Ierland en Noord-Ierland het IRA dat met geweld en aanslagen probeerde om heel het Ierse eiland samen te brengen tot 1 natie. Het IRA was nauw verwant met een politieke partij. Partijleider in dezel woelige tijden was Gerry Adams. Wat is de naam van deze Iers Republikeinse partij, die nu nog steeds actief is. Ze is de tweede grootste partij in het Noord-Ierse parlement, en de 3e partij in het Ierse parlement.

   Sinn Fein

 4. Sport:

  Er wordt hard geroepen dat de voetbaldames van de Red Flames te weinig aandacht krijgt. Alleszins harder dan dat er geroepen wordt rond de Super League, de hoogste afdeling van het vrouwenvoetbal. Benieuwd wie de uitslagen van deze reeks af en toe volgt. Wat is de naam van de ploeg die hun thuismatchen speelt het kortst bij deze zaal. Een beetje een aardrijkskunde vraag dus voor diegenen die alle ploegen van de Super League kunnen afhaspelen.

   KSK Heist

 5. Wetenschap & Natuur:

  In Europa is dit kleine diertje nog relatief zeldzaam, in de rest van de wereld kunnen ze een ware plaag vormen. Ze zijn niet verwant aan de mier, maar leven wel in gelijkaardig grote kolonies met 1 koningin, die voor de voortplanting zorgt, en een boel werkers en soldaten. Hun nesten kunnen verschillende vormen hebben. Herkenbaar zijn vooral de grote heuvels die ze bouwen met aarde en speeksel. Hun voornaamste voedsel is cellullose, waardoor ze soms een regelrechte plaag zijn voor houtconstructies. Wat is de naam van dit stuk ongedierte, waarvan de Latijnse naam Isoptera is?

   termiet

 6. Media & TV:

  Je kan hem gerust de Paul Jambers van de 21ste eeuw noemen. De man die we zoeken startte als interviewer en journalist bij onder andere Humo, Bonanza en De Morgen, ook reeds oud-baas van de VTM- nieuwsdienst en oud-medewerker (ex-medewerker) van Woestijnvis. De laatste jaren specialiseert hij zich vooral in het politiek correct ontfutselen van de diepste zielenroerselen van bekend Vlaanderen. Voor Vier maakte hij 3 seizoenen Kroost , (en) Onze dochter heet Delphine. Voor Eén liep net het tweede seizoen af van Het Huis, of zeg maar villa, waarin hij telkens 24 uur samenhokte met een bekende Vlaming van dienst.

   Erik Goens

 7. Aardrijkskunde:

  Meer dan 250 talen die gesproken worden in Centraal- Oost- en Zuidelijk Afrika behoren tot de taalfamilie die we zoeken. De belangrijkste talen die tot de taalgroep behoren, zijn onder andere het Swahili, dat vaak als tweede taal of lingua franca gebruikt wordt in zuidoost Afrika, en het Shona dat voornamelijk in Zimbabwe gesproken wordt. De naam van de taalfamilie betekent in de meeste talen zoveel als “mensen”. Wat is de naam van deze taalgroep, ze wordt soms ook gebruikt om de volkeren aan te duiden die ze spreken.

   Bantoe (of sintoe)

 8. Varia:

  In het wereldkampioenschap batterijen inzamelen staat België aan kop: In 2015 werd 2758 ton batterijen ingezameld.
  Om het inzamelen wat te organiseren, werd in 1995 een vzw opgericht. De miljoenen batterijen worden bij een dochteronderneming in Tienen gesorteerd. Welke vzw zit er achter de bekende groene batterijboxen.

   bebat

 9. Kunst & Cultuur:

  Cultuur hoeft niet altijd over eeuwenoude schilders of erudiete schrijvers te gaan, het mag al eens over een hedendaagse subcultuur gaan. Zo gaat er tijdens het eerste weekend van april in de Gentse Flanders Expo een beurs door voor de liefhebbers van sciencefiction, strips, fantasy, cosplay en aanverwanten. Een mooi gegeven is dat velen van de duizenden bezoekers zich ook verkleden in hun favoriete figuur. Speciale gasten van vorige jaren waren onder andere Christopher Lloyd, de legendarische gekke dokter uit Back To The Future, de acteur die Chewbacca speelde in de originele Star Wars-trilogie en John Rhys-Davies, de amusante dwerg Gimli uit Lord Of The Rings. Wat is de naam van deze beurs, we zijn al tevreden met de 5-letterige afkorting.

   FACTS

  Fantasy, Animation, Comics, Toys, Space
 10. Eten & Drinken:

  De geelwortel is een plant die voornamelijk in India gekweekt wordt, uit de wortels wordt een kruid gewonnen dat vrij bitter van smaak is. Daarom wordt het in de eerste plaats gebruikt om de typische gele kleur aan gerechten te geven en niet zo zeer de bittere smaak.
  Onder welke andere naam kennen wij deze plant en het kruid, dat standaard in elke currykruiden-mengeling voorkomt.

   Kurkuma

  curcumine is de kleurstof
 11. 3pts vraag:

  Is er een dokter in de zaal? Niet altijd, daarom willen we voor de volgende drie punten graag checken of u goed hebt opgelet tijdens de EHBO-training die u ooit volgde:

   EHBO
  • Als u hier zodadelijk sessies van 30 keer hartmassage moet geven aan een van uw collega’s, weet je natuurlijk ook in welk ritme je dat moet doen, namelijk dat van de Bee Gees. Welke classic van de Bee Gees uit 1977 geeft het tempo aan waarmee je iemand levend houdt.

    staying alive
  • Vorig jaar overleed de Amerikaanse arts aan wie de naar hem vernoemde greep al vele levens redde van kinderen en volwassenen die per ongeluk spruiten, druiven, knikkers of flippo’s in hun lichtpijp kregen. We horen graag de naam van deze arts die op vergevorderde leeftijd nog het leven van een mede-rusthuisbewoner gered zou hebben. Voor u al te voortvarend te werk gaat: deze greep is letterlijk een noodgreep, in plaats van dergelijk stevige schok onder de borstkas te geven volstaat het meestal om met de vlakke hand tussen de schouderbladen te slaan om de luchtpijp terug vrij te krijgen.

    Heimlich (manoeuvre/beweging)
  • Wanneer een slachtoffer snel over een korte afstand verplaatst moet worden om hem in veiligheid te brengen, bijvoorbeeld wanneer iemand bewusteloos is tijdens een brand of na een ongeval, gebeurt dit vaak met een greep waarbij het slachtoffer onder de oksels door wordt vastgenomen en achterwaarts tot een veilige plek getransporteerd.

   De gezochte greep is genoemd naar een Oostenrijks Jujutsi-instructeur, ook hier weer niet te hard van stapel lopen als je slachtoffer stabiel en veilig ligt moet je niet aan de slag.

    Rautek greep
 12. Muziek:

   Dusty Springfield

  I just don’t know what to do with myself