10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

6

 1. Globo:

  Met een naam als Gert Vanderhaege is de kan klein dat je het kan maken in de Vlaamse muziekwereld. Wat het resultaat geworden is door te kiezen voor Garry Hagger als artiestennaam, daar mag u zelf over oordelen. In deze globo nog 5 BV’s waarvan we u de artiestennaam vragen.

  • Gunther De Batselier
    Gunther Levi
  • Johannes Faes
    Tourist Le MC
  • Ian Hoelen
    Ian Thomas
  • Bart Verbeeck
    Showbizz Bart
  • Jos Aerts
    Salim Seghers
 2. Actua:

  Er is de laatste tijd veel heibel over de nieuwe terugbetalingsbedragen voor dokters en kinesisten, die zich niet kunnen vinden in de conventies zoals die momenteel op de onderhandelingstafel liggen. De rijksdienst die wegens de overheid deze onderhandelingen samen met de artsensyndicaten en ziekenfondsen voert, staat bij de meesten vooral synoniem met de nomenclatuur die de dokters gebruiken. Onder welke afkorting kent u deze dienst die onderdeel is van de sociale zekerheid, of ook bekend van de nummers die uw dokter op uw briefje neerpent.

   RIZIV

 3. Geschiedenis:

  De colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar kocht vele overheidsdienaren om onder het motto plata o plomo. Wat zoveel betekent als “accepteer het smeergeld of je krijgt een kogel”. De letterlijke vertaling van plata o plomo verwijst naar de metalen waarmee vroeger vaak geld en kogels werden vervaardigd. Welke 2 metalen zoeken we.

   zilver & lood

 4. Sport:

  De winnaar van de tienkamp wordt weleens beschouwd als de beste sporter ter wereld. Enkele weken geleden kondigde deze, misschien wel beste atleet ter wereld, z’n afscheid aan. De Amerikaan is regerend Olympisch kampioen en wereldrecordhouder in zijn sport. Hij liep ooit de 400 meter in 45 seconden en sprong 8 meter 23 ver, prestaties waar de gemiddelde 400 meter loper of verspringer direct voor zouden tekenen.

   (Ashton) Eaton

 5. Wetenschap & Natuur:

  Piraten remmen de klimaatopwarming af. Op de grafiek is immers duidelijk te zien dat de sterke, wereldwijde afname van het aantal piraten over de laatste 180 jaar gelijk loopt met de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Dit kan toch geen toeval zijn? Goede beleidsmakers weten nu wat doen: steun piraterij en red de wereld. Hoe idioot deze conclusie ook mag klinken, verschillende media en politici bezondigen zich vaak aan deze redeneerwijze, niet zelden om hun eigen gelijk te halen. Waar zij echter in de fout gaan is, dat ondanks dat variabelen een bepaalde samenhang lijken te vertonen, dit geen rechtstreeks bewijs is van onderliggende causaliteit. Welke term gebruiken wiskundigen om deze statistische samenhang tussen twee grootheden te duiden, zonder dat er sprake moet zijn van oorzaak en gevolg?

   correlatie

 6. Media & TV:

  In de 19de eeuw bedekten duizenden telefoonlijnen de stad Stockholm. Het resultaat was een gigantisch spinnenweb van kabels die samen kwamen in één grote mast, de ‘Telefontornet’ genoemd. Nu, een eeuw later, bellen we draadloos met onze smartphone. De eerste smartphone die onder die naam op de markt verscheen, kwam ook uit Zweden. De R380 had een aanraakscherm, dat deels verborgen zat achter een reeks toetsen, en was de eerste telefoon met het legendarische Symbian-besturingssysteem. Welk Zweeds bedrijf bracht dit stukje vernuft in 2000 op de markt en deed ons kennis maken met de term “smartphone”.

   Ericsson

  Nokia is Fins.
 7. Aardrijkskunde:

  Op de Reperbahn zijn heus niet alleen bordelen te vinden, en in de Wetstraat werken niet alleen ministers… Maar soms worden straatnamen synoniem met het instituut dat er ligt, of de mensen die er werken …
  De Brusselse straat die we zoeken staat synoniem voor de inrichtende macht van het katholiek onderwijs in Vlaanderen. Op huisnummer 1 van welke straat, op wandelafstand van kamer en senaat, is dit hoofdkwartier van de katholieke scholen te vinden.

   Guimardstraat

 8. Varia:

  Het is het jaarlijkse hoogtepunt voor de lingerieliefhebber. Omdat heel wat mannen niet weten wat kopen tijdens Valentijn of bij de verjaardag van hun partner, wordt de modeshow druk bekeken. De gigantische engelenvleugels gedragen door de modellen, evenals andere vleugels van verschillende vormen en maten, zoals vlinder-, pauwen- of duivelvleugels zijn het handelsmerk. Graag de naam van dit merk.

   Victoria’s secret fashion show

 9. Kunst & Cultuur:

  Het schilderij dat u ziet is een portret van Adele Bloch-Bauwer uit 1912. De dame in kwestie was de vrouw van een rijke Oostenrijkse industrieel en leefde zich uit in de Weense jet-set en kunst scène. De schilder van het werk schilderde eerder een nog bekender portret van deze vrouw. Dit eerdere portret, dat ook wel eens “women in gold” genoemd wordt, werd in 2006 verkocht en werd op slag het duurste schilderij ooit. En dat zal niet alleen aan het bladgoud gelegen hebben, het schilderij dat we dus niet tonen, is immers het allerbekendste werk van de schilder die we zoeken.

   Gustav Klimt

 10. Eten & Drinken:

  Van oorpsprong is deze kaas een traditionele, ongerijpte Cypriotische geitenkaas. Ondertussen wordt de benaming meer algemeen gebruikt om grillkaas aan te duiden. De typische ietwat rubberachtige structuur verkrijgt men door de kaasmassa te verhitten. Hij hoeft dus niet verder te rijpen om een vastere structuur te krijgen. Door zijn specifieke structuur en bereidingswijze kan deze kaas gegrild, gebakken of gefrituurd worden, waarbij hij niet smelt en toch een krokant korstje krijgt. In het Midden-Oosten worden dit soort kazen ook vers gegeten. Graag de naam van deze kaas.

   Halloumi

 11. 3pts vraag:

  Wat je zelf doet, doe je beter. Dat weet Roger van dobbit TV natuurlijk al lang. Deze Roger is trouwens een typetje dat al door verschillende mensen werd ingevuld, de bekendste roger heet gewoon Marnik en is gediplomeerd theoloog. Maar oefening baart kunst en om er nog een dooddoeners bovenop te doen: goed gerief is het halve werk, en naar dit professionele klusmateriaal waarmee je jezelf iook roger waant gaan we in deze driepunter op zoek.

  • Voor één punt kunnen we eigenlijk maar één merk vragen. De helft van alle witte camionettes op vaderlandse wegen heeft aan boord wel een blauwzwarte schroefboormachine van dit in 1915 in Japan opgericht merk. Het is ook geen wonder dat zij in 1965 als eersten een boormachine op batterijen introduceerden.

    Makita
  • Het tweede merk werd in de jaren ’40 opgericht door twee broers uit Liechtenstein. In die tijd maakten ze vooral onderdelen voor Duitse oorlogsmachines, maar na afloop van de oorlog specialiseerden ze zich in onder meer boorhamers, brandbeveiliging en bevestigingssystemen. Deze maker van allerhande roodgekleurd topspeelgoed voor de doe het zelver, staat bij velen letterlijk synoniem voor een boorhamer. Voor twee punten geeft u ons de naam van deze grootste werkgever in Liechtenstein.

    Hilti
  • In 1918 was automobielpionier Henry Ford op zoek naar een fabrikant die hem een een compacte en draagbare boormachine kon leveren. De jonge meneer Peterson ontwikkelde als eerste een boormachine die licht genoeg was om met één hand bediend te worden, en toch de nodige mechanische kracht had.

   Het merk dat genoemd werd naar de Amerikaanse stad waar het werd opgericht, werd in 2004 onderdeel van Techtronic, een investeringsholding uit Hong kong die het merk overkocht van Atlas copco.

    Milwaukee (tools)
 12. Muziek: