10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

5

 1. Globo:

  welke hoort niet thuis in het rijtje
  • klassieke Brassband instrumenten:

   cornet

   bugel

   althoorn

   klarinet

   bariton (tenorsaxhoorn)

   euphonium

   trombone

   bas-tuba

   slagwerkpartijen
    klarinet

   zoals de naam al zegt, bestaat een brass band alleen uit koperblazers, de klarinet is een houtblazer
  • N-VA leden van de Vlaamse Regering

   Ben Weyts

   Geert Bourgeois

   Jan Jambon

   Liesbeth Homans

   Philippe Muyters
    Jan Jambon

   Hij is federaal minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken
  • The Big Five:

   neushoorn

   olifant

   luipaard

   giraf

   leeuw

   buffel
    giraf
  • toestelturnen bij de heren

   Ringen

   Paard (voltige)

   Sprong

   Brug met gelijke leggers

   Rekstok

   Evenwichtsbalk

   Vloer
    Evenwichtsbalk

   wordt alleen door de vrouwen gedaan
  • Disciplines in de Koningin Elisabethwedstrijd:

   2013: Piano

   2014: Zang

   2015: Viool

   2016: Cello
    2016 Cello

   In 2017 zal er voor het eerst wél een Elisabethwedstrijd voor cello gehouden worden, in 2016 was het de beurt aan Piano
 2. Actua:

  Ondanks de niet minne concurrentie van enkele miljoenen pinguins is de raarste vogel op Antarctica een losgeslagen Belg. Het poolijs smelt tegenwoordig zienderogen, maar er is nog lang geen sprake van enige dooi tussen de gezochte poolreiziger z’n “International Polar Foundation”, en staatssecretaris Elke Sleurs, verantwoordelijk voor het Federale Wetenschapsbeleid. Onze man beschouwd zich met zijn stichting als eigenaar en beheerder van de prinses Elisabeth-basis, terwijl de regering hem toch meer als een kraker beschouwd, die de goede gang van zaken verstoort.
  Wie is deze man die al jaren gebeten is door de arctische omgeving, hij was in 1994 ook de eerst belg op de Noordpool.

   Alain Hubert

 3. Geschiedenis:

  Veel historici zien hem als de grootste politicus uit de klassieke periode. Hij was een charismatisch staatsman en veldheer, de ongekroonde leider van Athene gedurende de grootste culturele en politieke bloeitijd die de stad ooit gekend heeft. De ‘Gouden eeuw van Athene’ wordt dan ook vaak met zijn naam gelinkt. Hij verdedigde vurig de Atheense democratie en tijdens de Peloponnesische Oorlog presenteerde hij zich als de onbetwiste leider van Athene.

   Perikles

 4. Sport:

  Tijd voor een boekskesvraag, maar dan echt over boekskes. De bekende voetbalmagazines hebben het steeds moeilijker nu elke liefhebber het nieuws op internet kan volgen. De makers van Bahamontes zijn vorig jaar begonnen met een nieuw 3-maandelijks tijdschrift over voetbal. Geen nieuwtjes en roddels maar vooral veel aandacht voor fotografie en de grote verhalen. Welk magazine dat genoemd werd naar een legendarische Hongaarse voetballer zoeken we?

   Puskas

 5. Wetenschap & Natuur:

  Met welke term wordt in de chemie de waarde aangegeven die een maat is voor de neiging van een atoom dat een chemische binding aangaat met een buuratoom om de gezamenlijke elektronenwolk naar zich toe te trekken. Bij chemische verbindingen bepaalt het verschil van de gezochte waarde tussen de twee atomen het karakter van de verbinding. Atomen met een groot verschil in deze waarde, vooral verbindingen van metalen met niet-metalen, vormen ionaire verbindingen. Atomen die een klein verschil in de gezochte waarde hebben vormen covalente verbindingen. Op de slide ziet u het getal voor elk chemisch element.

   Elektronegativiteit

  of elektronogatieve waarde
 6. Media & TV:

  Matthias Schoenaerts speelde als 15-jarige Wannes Scholliers in een Belgische film. Dat zijn vader Julien de rol van Bisschop Schillemans op zich nam, zal het ook wel gemakkelijker gemaakt hebben voor de jonge Matthias om dat klein rolletje te kunnen versieren. De film haalde zelfs een oscarnominatie. In welke film maakte Matthias Schoenaerts zijn debuut op het grote scherm?

   Daens

 7. Aardrijkskunde:

  Als het nog wat drukker wordt op Zaventem kunnen we mogelijk uitwijken naar de Noordzee, op andere plaatsen met veel inwoners en weinig plek bouwt men volledige internationale luchthavens op kunstmatige eilanden op zee. Japan is kampioen en telt vijf van dergelijke luchthavens. Nabij welke grote Japanse stad ligt kansai international airport, dat sinds 1994 de internationale trafiek opvangt die vroeger gebeurde vanop Itami airport, dichter bij het centrum van de stad. Je mag ook antwoorden met de naam van de gelijknamige baai waarin trouwens nog een tweede kunstmatig luchthaveneiland ligt, dat van de naburige stad Kobe.

   Osaka

 8. Varia:

  Niets is zo onhandig als atoombommen die gaan roesten. Daarom ontwikkelde Norm Larsen In 1953 een stof voor de Amerikaanse wapen- en ruimtevaart industrie die dit euvel kon voorkomen. Na 40 proeven was zijn antiroestmiddel een feit. Vandaag de dag heeft elke amateurfietser deze water-verdrijvende spray in zijn kast staan. Al kunnen we wel de tip geven om na het ontvetten er toch ook nog een paar druppels olie op te doen om de ketting terug te smeren.
  Onder welke merknaam kent elke klusser dit product?

    WD-40

 9. Kunst & Cultuur:

  In 1917 richtte de Nederlander Theo van Doesburg een kunsttijdschrift op. Dat tijdschrift was de basis van een gelijknamige Nederlandse kunstbeweging uit de jaren ’20 en ’30. Het bekendste lid van de beweging was zonder twijfel Piet Mondriaan .De leden streefden naar een sterke hervorming van de kunst die bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving. In 2000 brachten de White Stripes een album met dezelfde naam uit, waarvan de cover prima binnen de stijl van de beweging paste. Graag de naam van de kunstbeweging of dit album dat werd opgedragen aan Gerrit Rietveld.

   De Stijl

 10. Eten & Drinken:

  Een korte vraag mag er ook al eens tussen zitten. We zoeken een veelgebruikte groente die in verschillende varianten bestaat. Vul telkens aan met die groente: pluk, snij, stengel, veld, Romeinse

   sla

 11. 3pts vraag:

  Wij durven al eens een petanque balletje gooien, op een mooie zomerdag is dat het ideale excuus om al voor het avond eten in de pastis te vliegen. Maar het hoeft niet altijd petanque te zijn, bij deze drie varianten.

  • De eerste variant zorgt sinds 1998 op de olympische spelen dat er ook met gewone schoenen op het ijs mag gelopen worden. Twee teams laten zware stenen van ongeveer 19 kilo over het ijs glijden. Twee teamleden mogen hierna ijverig aan de slag met een borstel, om de koers en snelheid van de steen nog proberen bij te stellen.

    curling
  • De tweede variant is vooral populair in Engeland. Het grootste verschil met petanque is dat er thee gedronken wordt in plaats van pastis. En dat de bal gerold wordt en niet gegooid. De afgeplatte ballen worden in een boogje naar een kleiner wit balletje gerold. Het speelveld noemt men doorgaans de ‘green’, binnen speelt men op een groene mat, buiten speelt men op een mooi getrimd gazon.

    Bowls
  • De derde variant wordt voornamelijk gespeeld door mindervalide sporters. De bedoeling is om een leren bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien. De bal kan met de hand of met de voet worden gegooid. Als de sporter een te zware beperking heeft, mag dit ook met een hulpmiddel. Als er met zo een soort van glijbaantje gespeeld wordt, mag de begeleider geen zicht hebben op de witte bal. Hij moet dus voortgaan op wat de eigenlijke speler hem verteld. Het spel wordt gespeeld met 12 kneedbare lederen ballen van ongeveer 290 gram. Het Belgische team op de Paralympische Spelen van Rio bevatte 3 spelers, maar ze vielen niet in de medailles.

    Boccia

   spreek uit: ‘botsja’