10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

4

 1. Globo:

  5 filmposters, simpel. U geeft telkens de naam van de film
  •  Goodfellas
  •  Life by night
  •  De premier
  •  Collateral Beauty
  •  Vaiana
 2. Actua:

  Porno is overal, dus ook op uw fanfarequiz. Naar eigen zeggen kende een bepaalde video website al zo’n 23 miljard bezoekers. Tegelijk lijstte de site ook de meest populaire zoektermen per nationaliteit op. Blijkbaar zijn belgen nogal gesteld op hun familie, de top 3 bestond uit stiefmoeder, stiefzus en MILF. Een mens moet al eens iets opbiechten om een punt te binnen te halen op deze kwis. Wat is de naam van wat kan omschreven worden als de grootste bron van videomateriaal voor doe-het-zelvers. Voor de blinde medemens hebben ze zelfs filmpjes met audiodesciptie in de aanbieding.

   pornhub

 3. Geschiedenis:

  Hij wordt door veel kenners gezien als een van de grootste militaire genieën uit de middeleeuwen. Hoogopgeleid, besluitvaardig, moedig en een uitstekende diplomaat. Hij was zelfs zo’n goede militair dat hij als soennitische moslim gekozen werd als vizier van het sjiitische Egypte. Dankzij zijn uitstekende diplomatieke kwaliteiten en bijzondere militaire strategieën lukte het hem om alle kleine en verdeelde moslimstaten te verenigen in hun strijd tegen de christelijke kruisvaarders. De enorme rijkdommen die zijn leger veroverde, gaf hij weg aan de armen of hij gebruikte ze om hun levensomstandigheden te verbeteren. In die mate zelfs dat er niet genoeg geld in de schatkist overbleef – aldus de overlevering – voor zijn eigen begrafenis in 1193. Wie was deze moslim met als bekendste daad het heroveren van Jeruzalem op de kruisvaarders.

   Saladin

 4. Sport:

  De Fransman die we zoeken is regerend Frans kampioen tijdrijden. De nu 26-jarige wielrenner is geen echte specialist maar eerder een allround renner, die al op zeer jonge leeftijd mooie dingen liet zien. In 2012 was hij de jonste renner in het tourpeleton en 2 jaar later, in 2014 slaagde hij erin om naar de derde plaats in de eindrangschikking te klimmen. Graag de naam van deze FDJ-renner.

   Pinot (thibaut)

 5. Wetenschap & Natuur:

  Wij houden aan muggenbeten hoogstens wat irritatie over, maar in de tropen kan je ook de ziekte die we zoeken oplopen. Bij besmetting door het gelijknamige virus, treden doorgaans symptomen op als hevige koorts, hevige pijnen, en een huiduitslag die wat op mazelen lijkt. De ziekte kan in een beperkt aantal gevallen ontwikkelen tot een ernstige hemmoragische koorts.
  In deze vorm van de ziekte kunnen bloedingen en lage bloeddruk shockreacties bij de patiënt veroorzaken die levensbedreigend zijn. Wat is de gangbare naam van deze ziekte die wij ook knokkelkoorts noemen?

   Dengue

 6. Media & TV:

  Groot nieuws, Chris van den Durpel is terug van weg geweest. Snelle Eddy, Firmin Crets en de rest van de familie/typetjes zijn terug met nieuwe sketches. U kan ze wekelijks bekijken op VTM. En nog meer oude koeien worden uit de gracht gehaald. Het programma dat voor Kamiel Spiessens zijn TV-debuut betekende, komt terug. Maar dan op één en nu met Kobe Ilsen als presentator. Zeg dat het ni waar is … Welk spelprogramma komt na 15 jaar terug op de buis?

   De drie wijzen

 7. Aardrijkskunde:

  Met meer dan 2700 uur zon per jaar is het prima vertoeven op Majorca. In de grootste stad van dit eiland in de Balearen kan je onder andere de grote jachthaven bezoeken en het “Castillo de Bellver”, een kasteel dat uitkijkt over de stad. Het pronkstuk van deze grootste stad van de Balearen is La Seu, een enorme gotische kathedraal van 55 meter breed en met een hoogte van 44 meter over bijna de gehele 120 meter lengte van het middenschip. Wij hadden van u graag de naam van deze stad geweten, al hebben we bijna de helft weg gegeven met de naam van het eiland.

   Palma (de Mallorca/Majorca)

 8. Varia:

  Op het WK stond IJsland met 11 mannen op het veld waarvan de naam eindigde op son.
  Dit komt omdat de meeste IJslanders geen volwaardige achternamen hebben, die op Napleonistische wijze doorgegeven worden, maar patroniemen die hun afstamming aangeven. Niet alleen de zonen maar ook de dochters krijgen een specifiek achtervoegsel.
  Als u dit achtervoegsel kent kan u ons dus ook vertellen welke familienaam er gegeven wordt als Gunnar en Helga samen een dochter krijgen. Hoe luidt dus de familienaam van het kind van het koppel Gunnar en Helga.

   Gunnarsdottir

 9. Kunst & Cultuur:

  We zijn op zoek naar een Vlaamse theater- en televisieactrice. Ze speelde ontelbare rollen in theater en op tv. Op TV kon je haar bewonderen als Sonja Drets in het eiland of Gerda Van Genechten uit ‘van vlees en bloed’, ook was ze Greet in ‘code 3’7, en Sabine Lommers, die er in Cordon alles aan doet om het virus in de Antwerpse doofpot te houden. Wie is dit TV-gezicht dat de meesten wel zullen herkennen? Ze duikt amper op in TV-spelletjes, dus is haar naam misschien toch wel minder evident.

   Mieke De Groote

 10. Eten & Drinken:

  Blijkbaar bestaat er ook zoiets als stopsel-geld voor kleine eters. Het is een toeslag die kan aangerekend worden als je met 2 slechts 1 maaltijd besteld op restaurant. De term die er voor gebruikt wordt komt uit het Frans. De term wordt ook ruimer gebruikt: namelijk het aantal maaltijden dat een restaurant kan serveren tijdens 1 service, je zou kunnen zeggen het aantal messen en vorken dat een restaurant heeft. Welke Franse term zoeken we?

   couvert

 11. 3pts vraag:

  Ze zijn immens groot, we weten waar we ze moeten zoeken, maar toch slagen we er niet in om ze te zien. Drie immense kosmologisch fenomenen waarvan menig wetenschapper meent dat ze bestaan, maar die we nog altijd niet hebben kunnen waarnemen.

  • Het eerste fenomeen is een gebied in de astronomische ruimte waaruit niets kan ontsnappen, zelfs licht niet. Het ontstaat als de brandstof van een zware ster opraakt. Op een gegeven moment kan deze de druk van de zwaartekracht niet langer weerstaan. De kern implodeert en laat een leeg stuk ruimte achter. Die ruimte kan een punt, een ring of een bol zijn – daarover zijn de geleerden het niet in alle gevallen eens. Dat komt doordat we het eigenlijk ook niet kunnen waarnemen, want als er geen licht kan ontsnappen, kan je het natuurlijk niet zien. Wat is de naam van dit fenomeen, bedacht door de Amerikaan John Wheeler.

    zwart gat
  • Al sinds de jaren zeventig zitten astronomen met een groot probleem. Ze krijgen het maar niet voor elkaar om de draaisnelheid van sterrenstelsels te verklaren, die is namelijk veel te hoog. Sterren aan de randen van de stelsels zouden er eigenlijk gestaag uit moeten vliegen, als onfortuinlijke kinderen op een veel te snelle draaimolen. Maar dat gebeurt niet. Daarom menen ze dat meer dan 90% van onze kosmos niet bestaat uit gewone materie zoals wij die kennen, maar voornamelijk uit donkere energie, en een derde soort materie die u twee punten kan opleveren.

   Deze materie is niet zichtbaar met optische middelen en is niet detecteerbaar via de elektromagnetische straling die de aarde bereikt, toch moet dit type materie ruimschoots aanwezig zijn en heeft ze massa.

    donkere materie
  • Er wordt verondersteld dat er zich rondom ons zonnestelsel een grote wolk hangt met vele miljarden komeet-achtige objecten. Die objecten bestaan waarschijnlijk grotendeels uit steen en ijs en bevinden zich op een afstand van 1 à 2 lichtjaren van de aarde. Het is een hypothese om te verklaren waarom er nog steeds kometen zijn. Moest er zo geen gigantische wolk van brokken steen en ijs rondom ons zonnestelsel hangen, dan zouden er geen kometen meer overschieten. Wat is de naam van deze gigantische wolk?

    Oortwolk
 12. Muziek:

   Dropkick Murphys

  I’m Shipping Up To Boston