10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

3

 1. Globo:

  puzzelglobo
  • welk getal op de plaats van het vraagteken

    12
  • nummer puzzel:

   4: 11

   6: 20

   8: 22

   9: 100

   13: 111

   17: 122

   37: ???
    1101
  • droedel

    opklaring
  • Deze oplichter is een Duitse vrouw voor de ingang
    Fraudeur
  • adreskaartje: Leen Sauder – Schriek
    Scheikundelerares
 2. Actua:

  Bij de NMBS kwam zelfs de nieuwe grote baas met vertraging. Afgelopen zomer al gaf Jo Cornu aan te willen vertrekken, maar het duurde tot december eer het politieke getouwtrek opgelost geraakte en na een stoelendans was iedereen content met de kleur van de NMBS top. De vrouw was een aantal jaren terug topvrouw bij Electrabel, maar vertrok daar om haar droom waar te maken met een kleine delicatessenzaak. Maar nu dus terug aan de top bij een grote mastodont.

   Sophie Dutordoir

 3. Geschiedenis:

  Terwijl de geallieerde troepen in de zomer van 1944 zwaar aan het vechten waren langs de kust van Normandië, zaten ook de Russen niet stil aan het oostfront. Na de val van Stalingrad waren ze redelijk ver terug gedreven door de Duitsers. De slag begon bij de Wit-Russische stad Vitebsk, nabij de Russische grens. Eind juli waren ze al doorgestoten tot aan Warschau. Daar pas kon het Duitse leger zich organiseren en enigszins standhouden tegen dit oprukkende leger. De slag was dodelijk voor het Duitse Rijk, letterlijk en figuurlijk. Met 560.000 doden, gewonden en krijgsgevangenen was het hun grootste nederlaag. Ter vergelijking, bij de Slag om Normandië was dit ongeveer 400.000. Wat was de codenaam van deze slag in Wit Rusland tijdens de zomer van 1944? Het werd genoemd naar een Russisch generaal ten tijde van de invasie van Rusland door Napoleon.

   Operatie Bagration

 4. Sport:

  Deze voorzitter lijkt de laatste der mohikanen, de laatste overlever van lang vervlogen tijden. Tijden waarin de grootste sponsor van de ploeg niet alleen voorzitter is, maar ook de lakens uitdeelt op sportief vlak. Zo haalde deze bandenmarchant al een paar keer ouwe getrouwe George Leekens binnen als trainer. De man is ondertussen 85 en voorzitter van Sporting Lokeren sinds 1994. Wat is zijn naam?

   Roger Lambrecht

 5. Wetenschap & Natuur:

  In 1851 wordt het wetenschappelijk experiment dat we zoeken voor het eerst voorgesteld in het pantheon in Parijs. Door een zwaar voorwerp dusdanig te laten bewegen wordt duidelijk aangetoond dat er een draaiing van de omgeving gebeurt en zo kan alsook de draaiing van de aarde aangetoond worden. We zoeken dus zowel het gebruikte voorwerp als de naam van de Franse natuurkundige die met het experiment wordt geassocieerd. Voor de literatuurliefhebbers, je mag ook antwoorden met de gelijknamige titel van een boek van een vorig jaar overleden Italiaanse schrijver.

   Slinger van Foucault

 6. Media & TV:

  Kijkers van de ideale wereld hebben al vaak Muhammad Hassaan Haseeb Ur Rehman Sahib aan het werk kunnen gezien. Door fantasierijke ondertiteling fulmineert hij tegen al wat hem niet zint. In het echte leven is deze jongeman een Pakistaan, en bewaarder van een populair heiligdom waar mensen samen komen om te bidden. Hetgeen de jongen zegt is dus in werkelijkheid erg religieus.
  Met welk koosnaampje is deze kleine kerel, die ondertussen wel al een man van 23 blijkt te zijn, bekend bij het Vlaamse publiek.

   minimoufti

 7. Aardrijkskunde:

  Op één kon u de capriolen volgen van de de Westvlaamse piloot Anthony Caere die met z’n vliegtuigje boswachter, flying doctor en park ranger tegelijk is in het Congolees natuurpark dat we zoeken.
  Het park werd in 1925 in het toenmalige koloniaal gebied Belgisch-Kongo gesticht als Nationaal Albert Park en was daarmee het eerste nationaal park van Afrika. Vandaag werken vele lokale rangers samen met bezieler Emmanuel de Merode in dit Oost-Congolese park ter bescherming van onder meer zeer zeldzame berggorrilla’s.

   Virunga (nationaal park)

 8. Varia:

  In de categorie 8 tot 9 jaar ging de titel van “speelgoed van het jaar’ naar dit tactisch spel over knikkerbotsingen en toverdranken. In een grote bak liggen 80 knikkers verspreid over verschillende banen. Je neemt er steeds 1 knikker uit en mag daarna ook knikkers van een gelijke kleur nemen als die door jouw actie op elkaar botsen, een zogenaamde explosie. Wat is de naam van dit gezelschapsspel?

   potion explosion

 9. Kunst & Cultuur:

  We zoeken een Amerikaans kunstenaar die vooral werkt met digitale technieken zoals installaties met programmeerbare led-lampen. Nadat hij eerder al 25000 lampen aanstuurde op de Oackland-Bay bridge in San Fransisco, werd hij onlangs gekozen om samen met architectenbureau de Thames en zijn bruggen in Londen van het nodige licht te voorzien.
  Moeilijke vraag, vonden wij ook, daarom mag je ook antwoorden met de stad waar een Spaanse voetbalteam uit de primera division zijn thuiswedstrijden speelt in zijn stadion “El Madrigal”.

   Villareal

 10. Eten & Drinken:

  Administratieve vereenvoudiging vind zelfs bij de Fransen ingang: Sinds begin dit jaar is het aantal regio’s in Frankrijk sterk verminderd, we zoeken een voormalige Franse regio, die bestaat uit vijf departementen, en die samen met de voormalige regio Midi-Pyrenees Occitanie vormt. De regio is de grootste wijnstreek van Frankrijk en strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens. Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen, maar het gebied staat vooral bekend als de wijnschuur van Frankrijk,met een hoge productie tegen een lage prijs.

   Languedoc-Roussillon

 11. 3pts vraag:

  Als de dijken breken, dan staat het water ons allemaal aan de lippen. Dat hebben we in de serie op één gezien. Wij vonden 3 plekken die nog dieper in de put gaan zitten als er dijken breken, 3 van de meest laag gelegen plekken op aarde.

   laaggelegen plekken
  • In Nederland raakt men met moeite 6 meter onder zeeniveau, de oevers van dit meer tussen Israël en Jordanië liggen ruim 420 meter lager, en de waterspiegel blijft zelfs nog dalen. Aan het meer zijn er heel wat toeristische activiteiten, want hoewel het hoge gehalte aan zouten en mineralen het onmogelijk maakt dat vissen erin overleven, worden er aan het water en het zout uit dit meer geneeskrachtige en schoonheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven.

    Dode Zee
  • De laagste plek van Noord-Amerika ligt in een dal dat deels in Californië en deels in Nevada ligt. Je hoeft er niet bang te zijn voor overstromingen, de vallei, die jaarlijks door ongeveer een miljoen toeristen wordt bezocht is namelijk één van de heetste en droogste plekken van Noord-Amerika, er valt gemiddeld minder dan 50 mm neerslag per jaar, en in juli wordt het overdag gemiddeld 47 graden warm.

   Naar welk nationaal park neem je best zelf je flesje water mee.

    Death valley
  • Het meer in vraag één bevat veel zout, maar moet het toch afleggen tegen de derde gezochte plek. Het meer bestaat uit een nat gedeelte, of zeg maar een zoutoplossig met ongeveer 380 gram zout per liter op 20 meter diepte, en een droge zoutvlakte met een geschat zoutvolume van 300 miljoen ton.

   Welk meer in Djibouti dat zo’n 155 meter onder zeeniveau ligt wordt beschouwd als de laagste plek van Afrika

    Assalmeer