10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

2

 1. Globo:

  Marcel Van Thilt kreeg enkele jaren geleden pek en veren omdat hij Dora Van Der Groen doodverklaarde. Aan u om het beter te doen, voor deze globo zoeken we de 5 personen uit het lijstje dat u kreeg, die nog in leven zijn.

  Audrey Hepburn
  Doris Day
  Mohammed Ali
  Jake La Motta
  Stevie Ray Vaughan
  Les Paul
  Andras Pandi
  Charles Manson
  Gunther Grass
  Dario Fo
  Jan Wouters
  Rik De Saedeleer
  Yogi Berra
  Joe Di Maggio
  Frank Sinatra
  Nancy Sinatra
  Kirk Douglas
  Marcello Mastroianni
  Dora Van Der Groen
  Ann Petersen

  •  Doris Day
  •  Jake La Motta
  •  Kirk Douglas
  •  Nancy Sinatra
  •  Charles Manson

   antwoorden hoeven niet in volgorde!
 2. Actua:

  De grootste vluchtelingen toestroom is voorbij. Dat we daar blij moeten om zijn, is een andere zaak want ondertussen brachten duizenden vluchtelingen de winter door in een barkoud Griekenland. De landen van de Europese Unie hebben in 2003 een conventie gesloten om de vluchtelingenstromen wat te reglementeren. Volgens die regels zijn asielzoekers verplicht om in de Schengenzone asiel aan te vragen in het eerste land van binnenkomst. En dat is dus meestal Griekenland of Italië, niet meteen de sterkste schouders van de Europese Unie, maar soit. De conventie is genoemd naar 1 van de hoofdsteden, de welke?

   Dublin (-conventie)

 3. Geschiedenis:

  Tussen de 16e en 19e eeuw was dit historisch handvuurwapen alomtegenwoordig in talrijke grote en kleine conflicten. De korte, trechtervormige loop, zoals van een trompet, maakte dit vuurwapen makkelijk hanteerbaar en daardoor geliefd, maar zelden dodelijk. Het wapen, ook gekend onder de naam spreidloopgeweer, werd op heel korte afstand gebruikt, bijvoorbeeld door koetsiers tegen overvallers, of door zeelieden en piraten in hun onderlinge strijd. De brede loop kon met kleine trosjes loden kogeltjes geladen worden, of met spijkers, steentjes of stukjes metaal. Welk wapen, dat zijn naam verkreeg door de luide knal die het produceerde als het afgevuurd werd, zoeken we?

   donderbus

 4. Sport:

  In het land der blinden is éénoog koning: We horen graag wie de Belgische recordhoudster is op zowel de 500, 1000, 1500, 3000 als 5000 meter snelschaatsen. Deze Wuustwezelse is vooral gespecialiseerd in het schaatsen op de lange baan, maar kan net als onze andere schaatskampioen Bart Swings aardig uit de voeten op skeelers.

   (Jelena) Peeters

 5. Wetenschap & Natuur:

  Te gauw wordt dit plantje weggezet als onkruid, terwijl het één van de meest nuttige geneeskrachtige planten uit onze streek is. De wortels zijn laxerend en de bladeren urineafdrijvend. De bloemen kun je koken met suiker als middel tegen verkoudheid. Het eerste medicinale gebruik werd opgetekend in de tiende eeuw. Sindsdien is de plant voor alles aanbevolen, van het genezen van wratten tot de behandeling van lever- en nieraandoeningen. Welk plantengeslacht, dat weelderig tiert op onze weilanden en bermen, staat bekend onder de botanische naam Taraxacum officinale?

   paardenbloem

 6. Media & TV:

  De schrijvers van deze film hadden de hoofdrolspelers samen in een blikje kunnen stoppen, of in een lift of een caravan, maar het werd een ruimteschip. Een gigantisch luxueus tuig bovendien. Terwijl het er niet toe doet. Wie er wel toe doen zijn Jennifer Lawrence en Chris Pratt. Twee van de meest bekoorlijke en begerenswaardige sterren die Hollywood samen wou zien fonkelen/schitteren. In welke film zijn beide ruimtereizigers met 5000 andere passagiers op weg naar een nieuwe menselijke kolonie, maar worden ze een slordige 90 jaar te vroeg wakker.

   Passengers

 7. Aardrijkskunde:

  Dat het nu de langste of de tweede-langste rivier ter wereld is, dat hangt een beetje van de bron af. Maar dat de Nijl belangrijk is voor Noord-Oost Afrika, daar moet niet over gediscussieerd worden. Officieel begint hij bij de samenvloeiing van de Witte en de Blauwe Nijl. Nabij welke stad vragen we niet, dat is namelijk de hoofdstad van het land dat we wel zoeken. De Nijl, waarlangs ook de meest vruchtbare grond van het land zich bevindt, snijdt het land van Zuid naar Noord in tweeën, . Verder is het vooral dorre tristesse met uitlopers van de Sahara en Sahel woestijn. In welk land komen de Witte en de Blauwe Nijl samen?

   Soedan

 8. Varia:

  Tegenwoordig voeren we hele scheepsladingen auto’s in uit Zuid-Korea, maar in de jaren ’80 was het merk dat we zoeken één van de eerste Koreaanse autobouwers die z’n auto’s in redelijke getalen in Europa kon slijten.
  Het merk werd in 1937 in Zuid-Korea opgericht, stapte in de jaren ’70 in een joint venture met General Motors en na financiële problemen rond de eeuwwisseling werd het bijna volledig overgenomen door GM. Het merk verkocht in Europa in het begin vooral goedkope kopies: bijvoorbeeld de Nexia, duidelijk geïnspireerd op de Opel Kadet. Tegenwoordig maken ze stadswagens zoals de Matiz, de Lanos en de Nubira.
  Van welk automerk komen vandaag hun autotypes met Chevrolet-branding in de Belgische showrooms?

   Daewoo

 9. Kunst & Cultuur:

  De Nederlandse schrijver die we zoeken werd geboren in Batavia, het hedendaagse Jakarta. Over z’n jeugd in Indonesië schreef hij begin jaren ’80 het boek “Bezonken rood”. In 2001 won hij de ako-literatuurprijs met z’n roman geheime kamers. De laatste jaren kwam de man wat minder in het nieuws met z’n literaire werk, maar onder andere ook omdat het huisje dat hij in Zutendaal betrekt, illegaal zou staan, waarna een rechter het bevel tot afbraak gaf.

   Jeroen Brouwers

 10. Eten & Drinken:

  Op de foto ziet u een speciale soort van rasp waarmee flinterdunne schijfjes kunnen gesneden worden. Het voordeel is dat door de groente of fruit er over te bewegen, je telkens dezelfde perfecte dikte krijgt. Het mag dan al gemakkelijker werken dan een vlijmscherp keukenmes, het blijft toch oppassen. Je zal niet de eerste zijn die zijn vingertopjes in even mooie perfecte schijfjes bij de rest van de gesneden groenten doet.

   mandoline

 11. 3pts vraag:

  Je hoeft niet altijd een reusachtig creatuur te zijn om succesvol te zijn, voor deze driepunter gaan we op zoek naar 3 kleine creaturen:

  • Voor één punt zoeken we een kaboutervolkje dat volgens de overlevering ‘s nachts uit hun berg kwam gekropen om de arme boeren te helpen in landelijke streken in België en Nederland. Om onbekende reden wilden ze niet dat ze door iemand werden begluurd tijdens hun werk. Wie dat toch deed en daarbij werd betrapt, zou blind worden, of meegenomen worden naar hun berg. Dat laatste overkwam volgens die overleveringen altijd jonge en mooie vrouwen.
   In Vlaanderen werd het volkje vooral bekend door een serie waarin ene Johan vriendschap sloot met zulk mannetje dat hij in het bos vond.

    Alvermannetje (aardmannetje)
  • Net als het landschap zien in Ierland ook de kabouters groen. Deze folkloristische figuren zouden allemaal schoenmakers zijn, en hoewel ze zachtaardige wezentjes zijn, houden ze ervan om kattenkwaad en practical jokes uit te halen met mensen. Ze vangen zou kunnen helpen om de pot goud te vinden aan het einde van de regenboog.

   Graag de naam van deze kaboutersoort met de rosse baard.

    Leprechaun
  • Dit figuurtje is het meest bekende wezentje uit de Braziliaanse folklore. Hij heeft slechts één been en heeft gaten in de palmen van zijn handen. Hij rookt een pijp en heeft een magische rode hoed, waarmee hij kan verdwijnen en verschijnen.

   Ook dit wezentje is meestal een goedaardige plaaggeest; hij morst al eens zout in de keuken, maakt de melk zuur, laat de bonenschotel aanbranden en laat vliegen in de soep vallen. Graag de naam van deze Braziliaanse liliputter

    Saci
 12. Muziek:

   Bram Vermeulen

  De wedstrijd