10e Algemene DWE 2017: vragen en antwoorden

de uitslag van de 10e DWE kwis

 1. X-Tremisten 90%
 2. Maxisten 90%
 3. Pelter Skelter 88%
 4. De Zeekamelen 88%
 5. Kaktus 87%
 6. Rataplan 87%
 7. Camping Cosmos 86%
 8. De Duvelkes 85%
 9. Spaatig 84%
 10. Fons & Maria 83%

in samenwerking met Fanfare De Ware Eendracht

volledige uitslag en gedetailleerde puntentelling
Lees verder voor de vragen en antwoorden.

Wij hebben talloze uren gespendeerd aan het opstellen van de kwis. Gelieve dan ook de vragen niet schaamteloos te recycleren voor een andere kwis. Elke deelnemende ploeg verdient een originele kwis met zelfgemaakte vragen.


selecteer het kadertje onder elke vraag om het antwoord te zien!

1

 1. Globo:

  Elke ronde delen we een blaadje uit voor de globo. U vult de 5 antwoorden in onderaan in de daartoe voorziene vakjes. In dit geval is het telkens de naam van beide stripfiguurtjes, meestal is dat ook de naam van de stripreeks.
  •  Casper (of Calvin) en Hobbes
  •  Fokke en Sukke
  •  Ton en Tineke
  •  Piet Pienter en Bert Bibber
  •  Baard en Kale
 2. Actua:

  Om het eerste punt op deze quiz te verdienen dien je op tijd aanwezig te zijn, bij de Waalse intercommunale publifin dienden de mandatarissen zelfs niet op vergadering op te dagen om dik in de prijzen te vallen. Publifin overkoepelt een heleboel activiteiten in de Waalse energie- en mediasector. De dochteronderneming die we zoeken nam sinds 2006 de meeste Waalse kabelaanbieders over, en wordt dan ook wel eens smalend het Waalse telenet genoemd. Graag de naam van deze triple play aanbieder die van 2006 tot 2008 naast de Waalse socialisten ook de voetballers van Standard sponsorden.

   Voo

 3. Geschiedenis:

  Het waren de Nederlanders die als eerste Europeanen omstreeks 1606 voet aan wal zetten op het Australische continent. Nieuw Holland heette het gebied even, maar onze bovenburen vonden het barre land waardeloos en dachten er niet aan om het te koloniseren. De Engelsen dachten daar anders over. Toen hun bekendste zeevaarder, ontdekkingsreiziger en cartograaf anderhalve eeuw na de Hollanders aan wal kwam, claimde hij de kust meteen voor Engeland. In de daaropvolgende decennia stichtten de Engelsen de ene na de andere kolonie. Welke grote zeevaarder, bekend voor het bevaren en het in kaart brengen van Terra Australis, stak de Nederlanders de loef af.

   James Cook

 4. Sport:

  Over welk atletieknummer hebben we het als we u de medaillewinnaars van de laatste zes edities van de Olympische Spelen geven?.
  Bij de mannen Michael Johnson, Konstantinos Kenteris, Shawn Crawford, Usain Bolt. Bij de vrouwen is het lijstje iets langer: Marie-José Pérec, Pauline Davis-Thompson, Veronica Campbell-Brown, Allyson Felix, Elaine Thompson. De foto is trouwens louter ter informatie, zolang we er niet expliciet naar verwijzen, kan u best voortgaan op de vraag zelf.

   200m

 5. Wetenschap & Natuur:

  Een snelgroeiende boom met taai en sterk hout, meer is er niet nodig om van deze boom een evergreen te maken. Spreekwoordelijk dan, want het is een loofboom die in de winter zijn blad verliest. Het hout van de boom is sterk en taai, maar toch ook elastisch waardoor het vroeger vaak gebruikt werd om bijvoorbeeld skilatten, tennisraketten of gymnastiektoestellen te maken. Kenmerkend voor deze boom zijn de zaden met hun vleugeltjes en het blad, dat oneven geveerd is en bestaat uit zeven tot dertien deelblaadjes. Wat is de naam waaronder wij de Fraxinus excelsior kennen?

   (gewone) Es

 6. Media & TV:

  Het moest er eens van komen, een programma over de koterij in den hof van de Vlaming. Eeuwige scoutsman, Bartel van Riet, ging op bezoek bij een aantal Vlamingen die hun eigen boomhut, luxueus tuinhuis of man-cave gebricoleerd hebben. Even verdoken als deze gebouwtjes achter in de tuin staan, werd dit programma ver weg gestoken op Discovery Channel. De winnende boomhut staat trouwens ergens in Keerbergen. Wat is de allitererende titel van dit programma over de koterij van Bartel van Riet?

   De Barak van Bartel

 7. Aardrijkskunde:

  In het Duitse plaatsje Rust, zowat halverwege tussen Straatsburg en Freiburg ligt het op een na meestbezochte pretpark van gans Europa. Met jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers moet het enkel Disneyland Parijs laten voorgaan. Het bijna honderd hectaren grote park is opgedeeld in verschillende themagebieden die steeds naar een verschillend land verwijzen. In welke pretpark kan u zich uitleven op onder andere de silverstar, een 73 meter hoge achtbaan.

   Europapark

 8. Varia:

  De kans dat er hier een imbeciel in de zaal zit, is kleiner dan dat er één meedeed aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Je moet immers een IQ hebben tussen 26 en 50 om als imbeciel door het leven te gaan. En dat is erg weinig, zeker voor een kwisser. Een zwakzinnige is net iets intelligenter met een IQ tussen 51 en 70. Heb je echter een IQ van 25 of lager, dan wordt een ander label op je geplakt. Welk bekend scheldwoord beschrijft dan je intellectuele capaciteiten?

   idioot

 9. Kunst & Cultuur:

  Bij sommige muziekvragen is een fragment overbodig. Van welke Russisch componist zijn volgende werken. Het muzikale sprookje “Peter en de Wolf”, de opera versie van “Oorlog en Vrede”, een ballet bewerking van “Romeo en Julliet”. En als trouwe partijsoldaat maakte hij ook stukken als Cantate voor de 20e verjaardag van de Oktoberrevolutie. Wie is deze Rus?

   Sergej Prokofjev

 10. Eten & Drinken:

  Een klassieker onder de culinaire vragen, welk recept van Jeroen Meus is dit?
  Neem een kookpot en doe er 100 gram suiker in, samen met een scheutje water. Breng het mengsel aan de kook op een matig vuur, maar zorg ervoor dat je geen karamel krijgt.
  Pel intussen een ui en snij hem in grove stukken. Snij ook zes grote tomaten en een paprika grof.
  Voeg de stukken ui, tomaat en paprika bij de kokende suiker. Roer alles goed om en laat het mengsel enkele minuten stoven.
  Schenk de azijn erbij en voeg de kruidnagel en het steranijs toe. Meng er ook een snuifje cayennepeper onder.
  Kneus de korianderzaadjes even in de vijzel en giet ze ook in de pot.
  Laat de kruidige saus minstens een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Roer het mengsel regelmatig om.
  Voeg geconcentreerde tomatenpuree toe en laat de saus nog enkele minuten pruttelen.
  Zeef het mengsel, doe het in een sauspan en breng het zachtjes aan de kook.
  Los een lepeltje Maïzena op in wat water en meng het onder de saus.
  Roer en laat de saus even koken tot ze de gewenste dikte heeft. Na afkoelen zal het nog een beetje dikker worden, en is het geheel nog een tijdje te bewaren in de koelkast.

   ketchup

 11. 3pts vraag:

  Waar Hillary Clinton niet door het glazen plafond brak in Amerika, zijn deze legendarische 3 vrouwen er wel in geslaagd om door te dringen tot de hoogste politieke rangen.

  • Voor 1 punt de nationale heldin van Frankrijk, de Maagd van Orléans. Geboren als eenvoudig plattelandsmeisje, werd ze legeraanvoerder in de Honderdjarige Oorlog en zorgde ze ervoor dat Karel VII op de Franse troon kwam. Ze werd verdacht van hekserij en belandde als 19-jarige al op de brandstapel. Maar ze was dus geen heks, want ze overleefde het niet. Wie is deze Franse heldin, ondertussen ook heilig verklaard.

    Jeane d’Arc
  • Voor de twee-punter gaan we terug naar het oude Egypte. Ze was de dochter van Thoetmosis 1 en getrouwd met haar halfbroer Thoetmosis 2. Nadat deze laatste op vroege leeftijd stierf, werd ze regentes. Na een tijd gaat ze vol voor de macht en laat ze zich tot Farao kronen. Met een regeerperiode van 22 jaar was ze de langst regerende vrouwelijke farao in het oude Egypte. Wie is deze straffe madam die leefde van 1479 tot 1458 voor Christus? Op de foto’s ziet u onder andere de tempel nabij Luxor die haar naam draagt.

    Hatsjepsoet
  • Voor 3 punten mag u de naam geven van een Keltische koningin van de Iceni, een stam uit het oosten van Engeland. Na de dood van haar man Prasutagus in 60 na Christus werd het koninkrijk ingepalmd door de Romeinen. Maar onder leiding van zijn weduwe organiseerden de Iceni en andere stammen zich om wraak te nemen op de Romeinen. Op een meedogenloze veldtocht werden Camulodunum en Londinium , het huidige Londen dus, verwoest. Uiteindelijk werden de Keltische stammen in 64 na Christus toch overwonnen door de Romeinen, onder leiding van Paulinus. Volgens de overlevering zou deze Keltische koningin begraven zijn onder een perron van het Londense station King’s Cross. Wie is deze volgens de tekeningen “felle rosse”?

    Boudicca
 12. Muziek: