4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

8

 1. Globo:

  U heeft als globo een blaadje gekregen met 5 film posters, u geeft gewoon de films.
  •  Race
  •  Zootopia / Zootropolis
  •  Interstellar
  •   Hail, Caesar!
  •  Fight Club
 2. Actua:

  Ministers die flaters begaan, worden meestal stevig aangepakt. Zeker in het geval van een minister van financiën, die worden nogal kort op de huid gezeten door de financieel-economische media. Helemaal ongemakkelijk wordt het als iemand de overstap maakt als economisch journalist naar Minister van Financiën. Zeker als je dan plots zelf een gat van 2 miljard moet vullen, iets wat je de vorige regering serieus kwalijk nam. Bij welk tijdschrift werkte onze huidige Minister van Financiën het grootste deel van zijn carrière? Hij begon er in ’78, maakte enkele uitstapjes naar andere media. Maar hij was hoofdredacteur van dit economisch tijdschrift van uitgeverij Roularta toen hij zijn overstap naar de NVA bekend maakte.

   Trends

 3. Sport:

  Voor deze sportvraag zoeken we naar een voetbal tornooi uit lang vervlogen tijden. Het werd georganiseerd van 1961 tot 2009. Het was eigenlijk een soort van herexamen, voor ploegen die in hun eigen competitie niet rechtstreeks geplaatst geraakten voor de UEFA Cup of Champions League. Het systeem van het tornooi werd een aantal keren aangepast maar bijvoorbeeld van 1995 tot aan 2005 begon het met 3 voorrondes waarbij in elke ronde een aantal extra ploegen instroomden. Dan halve finales en de 3 finales waarbij de winnaars mochten dan deelnemen aan de UEFA Cup. Op deze manier gaf het de kans aan kleinere competities om meer ploegen van Europees voetbal te laten proeven. In 2009 is heel het systeem hervormd met de Europa League als resultaat en werd de competitie die we zoeken dus opgedoekt. De laatst deelnemende Belgische ploeg aan deze competitie was trouwens Germinal Beerschot, geselecteerd door een 5e plaats in de Belgische eerste klasse in seizoen 2007-2008.

   UEFA Intertoto Cup

 4. Geschiedenis:

  Vorig jaar werd uitvoerig herdacht dat de Slag bij Waterloo 200 jaar geleden plaats vond. Tien jaar ervoor kreeg Napoleon al een figuurlijke slag in het gezicht door te verliezen van de Britten. Het slagveld was geen pattatten veld zoals in Waterloo, maar wel een baai voor kust van Spanje. Ondanks het numerieke overwicht van de Fransen koos de Britse admiraal Nelson resoluut voor de aanval. De Fransen werden totaal verrast door die Britse strategie, met verwarring en paniek als gevolg. De vloot van admiraal Villeneuve werd door de aanval in tweeën gesplitst en vernietigd. De Britse leider van de vloot, admiraal Nelson overleefde de slag niet, maar het was voor het Verenigd Koninkrijk wel het begin van een lange periode van heerschappij over de zeeën. Een beroemd Brits plein is dan ook vernoemd naar deze zeeslag, wat is de naam van deze zeeslag?

   Trafalgar

 5. Wetenschap & Natuur:

  Het mengsel is een vorm van nucleaire splijtstof dat uit meerdere oxiden van splijtbaar materiaal bestaat. Het is een mengeling van plutonium en natuurlijk uranium, opgewerkt uranium en verarmd uranium. Zo is het een alternatief voor het laagverrijkt uranium dat in de meeste kernreactors wordt gebruikt. Zo geraakt men immers van plutonium vanaf, zij het de overschottekes van kernwapens of de afvalstof van op puur uranium werkende kernreactoren. Het mengsel is voor het eerst gebruikt in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Onder welke afkorting kennen we deze mix van uranium en plutonium? Door de high-security hebben we er geen foto van kunnen vinden, maar deze kaart van Magic, The Gathering zouden een tip moeten zijn.

   MOX

 6. Media & TV:

  Zelfs na enkele jaren denk je bij het kijken naar VIER af en toe nog steeds, op één zou dit een kijkcijferhit zijn. Spijtig voor Wouter VandenHaute en co, maar ook bij het nieuwe programma van Martin Heylen volgen de kijkers niet, ondanks het actuele thema en de kwaliteit van ‘t programma. De TV serie waarin zes bekende Vlamingen een emotionele reis maken en ervaren hoe de harde realiteit voelt voor miljoenen vluchtelingen, zorgde voor enkele pittige momenten. Graag de titel van dit programma met onder ander Zuhal Demir, Margriet Hermans, Jean-Marie Dedecker en Veroniek De Winter, dochter van.

   Terug naar eigen land

 7. Eten & Drinken:

  Voor deze vraag gaan we op zoek naar een bepaalde bereidingswijze van voornamelijk biefstuk. Omdat het vlees rauw gegeten wordt, moet het zo last-minute mogelijk bereid worden. Een chef met wat gevoel voor show zal het vlees zelfs aan tafel in fijne stukjes komen hakken en mengen met andere ingrediënten, zoals ei, zout, peper, ui, kappertjes en soms worcestersaus, mayonaise of ketchup. En voor de liefhebbers van toespijs, we zijn niet op zoek naar “preparé” of “Filet Américain”, maar naar wat zijn we dan wel op zoek?

   Tartaar

 8. Aardrijkskunde:

  Alhoewel de eilanden eeuwenlang in de atlas stonden onder de naam Vlaamse Eilanden, hebben ze altijd al onder Portugees bewind gestaan. Ze hadden wel veel aantrek van kolonisten uit graafschap Vlaanderen in de 15e en 16 eeuw. De archipel bestaat uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde eilandjes die samen een autonome regio van de republiek Portugal uitmaken en aldus deel uitmaken van de Europese Unie. Er wonen een kwart miljoen mensen en Ponta Delgada is de hoofdstad. En nog een weetje voor de lijstjesblokkers: het hoogste punt van Portugal is de Ponta do Pico, de hoogste vulkaan van deze eilandengroep. Wat is de naam van deze archipel in de Atlantische Oceaan?

   Azoren

 9. Varia:

  Samen met de opkomst van goedkope GSP toestellen is een hobby ontstaan voor wandelaars en andere avonturiers. Op het internet is een lijst te vinden van GPS coördinaten waar “iets” te vinden is. Wat er juist in het doosje zit, heeft minder belang, het is immers de bedoeling deze te laten zitten voor de volgende schattenzoeker. Het zoeken naar de exacte plaats ervan is het leuke ervan en het online opvolgen welke “schat” al gevonden is. Wat is de naam van deze vorm van schattenjacht via GPS?

   geo caching

 10. Kunst & Cultuur:

  In 1919 stichtte Walter Gropius in het Duitse Weimar een rijksschool voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers, waar moderne, functionele vormgeving werd onderricht. Er werd met nieuwe productieprocessen geëxperimenteerd, studenten kregen de ruimte om een nieuwe, eigentijdse vormtaal te ontwikkelen. In een tijd dat alleen een elitaire bovenlaag zich duur design en maatwerk kon permitteren, werkte de school vanuit het ideaal om mooi en praktisch design voor iedereen bereikbaar te maken. De school ondervond steeds meer druk van de Nationaal-Socialistische partij en stopte er uiteindelijk mee halfweg de jaren 30. Naast Walter Gropius zijn andere bekende docenten Paul Klee, Ludwig Mies van der Rohe en Wassily Kandinsky.

   Bauhaus

 11. 3pts vraag:

  Voor deze driepunter zijn we het gaan zoeken bij plantjes en struiken.
  • De Ammophila arenaria is een vaste plant, die tot de grassenfamilie behoort. De plant produceert lange wortelstokken en waar deze wortelstokken met licht in aanraking komen ontstaat een nieuwe pluk gras. Door die lange wortels is het een ideale pioniersplant die belangrijk is bij de vorming van duinen. Bizar genoeg kan hij niet tegen zout water, maar voedt hij zich met regenwater. Wat is de gebruikelijke Nederlandse naam voor deze plant?

    helmgras
  • Voor 2 punten een vaste plant uit de ranonkelfamilie. De plant wordt 125-150 centimeter hoog en heeft gele, paarse of blauwe bloemen die in trossen groeien. De naam van de plant verwijst naar de vorm van deze bloemen. De plant is uiterst giftig, een aftreksel ervan werd vroeger gebruikt als gifbeker. Maar desondanks kan u hem regelmatig zien in de siertuin en wordt hij ook wel gebruikt als snijbloem. Wat is de Nederlandse naam van deze plant, de latijnse naam is Aconitum.

    Monnikskap
  • Voor wie alle haren al heeft uitgetrokken bij de vorige 2 vragen, is er nog deze. De Cotinus is een winterharde bladverliezende struik, die ook als boom kan uitgroeien, door één of twee hoofdtakken aan te houden. De struik kan 5 meter hoog en 4 meter breed worden. In de zomermaanden vormt de struik rozige, harige pluimen. Deze bloeivorm verklaart meteen ook de naam. In tegenstelling tot de pluimen hebben de bladeren geen beharing en zijn glad en blauwachtig groen en kunne tot 8 cm lang worden. In de herfst verkleuren deze bladeren naar oranje-rood bruin. Wij geven u 3 punten als u de juiste naam van deze plant noteert.

    Pruikenboom
 12. Muziek:

  En als allerlaatste vraag van vanavond, wederom een muziekfragment

   Tame Impala

  Let it happen