4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

7

 1. Globo:

  Voor deze globo heeft u een lijstje van 15 al dan niet memorabele feiten gekregen. Elke gebeurtenis was in een ander jaar, gaande van 1980 tot en met 1994. Op uw antwoordblad vult u 2 juiste letters in per groepje van 3 jaartallen. Bij het eerste vakje vult u bijvoorbeeld 2 letters in van feiten uit de jaren 80, 81 of 82. Je moet dus niet de 3 gebeurtenissen geven van die 3 jaartallen, 2 is genoeg om een punt te verdienen. Maar diegene die ingevuld zijn, moeten wel juist zijn! Vult u er 2 of 3 in waarvan 1 fout, krijgt u geen punt.
  opgave
  •  A D L
  •  K N M
  •  C E H
  •  F O I
  •  B G J
 2. Actua:

  Met een brulaap als Donald Trump als tegenstander is het niet gemakkelijk om als republikeins presidentskandidaat media-aandacht te krijgen. De nummer 2 in de race naar het Republikeins kandidaatschap is dan ook nog eens een gewillig doelwit voor Trump. Want de man is geboren in Canada, en zelfs met een Amerikaanse moeder, zou dat een probleem zijn om tot president verkozen te mogen worden. En zijn achternaam klinkt inderdaad eerder Spaans, dat komt door zijn vader die een tot Amerikaan genaturaliseerde Cubaan is. Verder is deze Texaan een hardliner, conservatief, protestants, sympathisant van de Tea Party. Dankzij zijn nog extremere en meer boerse tegenstander, komt dat amper in het nieuws

   Ted Cruz

 3. Sport:

  Over cafésporten hoeft u het bestuur van de bierkliek weinig tot niets te leren. Vandaar nu een sportterm uit het kaarten, meerbepaald het bridgen. Dit kaartspel bevat nogal wat Engelstalige termen, waarvan er sommigen het ook tot in andere sporten geschopt hebben. Gelijkaardig als bij wiezen kan je een soort van solo spelen, waarbij je alle slagen wint bij een spelletje. Wat is die term in het bridge waarbij men al de 13 slagen heeft gehaald? En zoals gezegd, die term wordt ook in andere sporten gebruikt.

   Grand Slam

 4. Geschiedenis:

  Deze man is de oudst bekende wetgever van Athene. Al rond 624 voor Christus zou hij van de heersende adel de volmacht gekregen hebben om het Atheense strafrecht in een officieel wetboek te gieten. De wetten waren van een spreekwoordelijke strengheid. Zelfs op kleine vergrijpen stond de doodstraf. Om die reden wordt een afgeleide van zijn naam nog altijd gebruikt voor ontzettend strenge maatregelen en wetten. Eerlijkheid gebied ons wel dat deze oude Griek vooral de al bestaande regels in officiële wet-teksten gegoten heeft. Maar hij heeft ze wel allen samengebracht in een boek dat zijn naam draagt als auteur. Wie is deze man die leefde in de 7e eeuw voor Christus?

   Draco

 5. Wetenschap & Natuur:

  Op de foto ziet u een klein insect en wordt 5 tot 6 mm lang. De kleur is roodbruin tot bruin. Het lichaam is breed en sterk afgeplat. Het dankt zijn naam aan de plek in huis waar ze meestal te vinden zijn, namelijk in de slaapkamer. Maar ook elders in huis kan u ze misschien vinden in kieren en spleten. Ze leven van bloed van onder andere de mens. Het beestje verlaat ’s nachts zijn schuiloord om op zoek te gaan naar voedsel.
  Hij prikt met zijn steeksnuit door de huid, zuigt bloed en injecteert verdovende en anti-stollende stoffen. Dat leidt tot wondjes en jeukbulten, vooral op de benen en armen, in de nek en op de rug. Meestal zijn er meerdere beten, vaak op een rijtje. De wondjes genezen over het algemeen snel, soms komen huidinfecties voor of worden de bultjes opengekrabt waardoor littekens ontstaan. Wat is de naam van dit onaangename huisdier?

   Bedwants

 6. Media & TV:

  De Amerikaanse acteur die we zoeken, heeft een carrière van meer dan 50 jaar, waarbij hij op de planken heeft gestaan in meer dan 100 toneelstukken en in meer dan 100 films en televisieprogramma’s heeft opgetreden. Hij schijnt vrijwel nooit een rol te weigeren en is bereid met zijn karakterkop ook gewoon slechte films een steuntje in de rug te geven.
  Enkele films zijn Annie Hall, The Deer Hunter, Pulp Fiction, Catch Me If You Can, Sleepy Hollow en Hairspray.

   Christopher Walken

 7. Eten & Drinken:

  Sommige puristen onder de bierproevers maken het onderscheid tussen echte brouwerijen en bierfirma’s. Die laatste hebben geen eigen brouwerij en laten het elders brouwen, ze verkopen dus eigenlijk alleen. En die bierfirma’s zouden te veel op de commerce gericht zijn dan op de liefde voor het bier brouwen. Maar het kan verkeren, zo kocht één van de oudste bierfirma’s vorig jaar de brouwerij waar ze jarenlang hun bieren liet brouwen. Zo zorgt deze Kempense commerçant er dus voor dat Brasserie Du Bocq kan blijven overleven, en men nog jarenlang kan genieten van bieren als Pater, Agnus en Tempelier. Wat is de naam van deze gewezen bierfirma en nu dus brouwerij, verwijzend naar een voormalig augustijnenklooster in Oud-Turnhout.

   Corsendonck

 8. Aardrijkskunde:

  Voor deze aardrijkskunde vraag hebben we het ons gemakkelijk gemaakt. Dit koninkrijk is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever met als grens de Jordaan en de Dode Zee. Verder is het land gelegen naast Syrië in het noorden, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. Het heeft in het zuiden via de Golf van Akaba toegang tot de Rode Zee. Leider is koning Abdoellah II. Van welk land ziet u naast het kaartje ook de vlag?

   Jordanie

 9. Varia:

  In veel plaatsen werden al sinds de 16e eeuw een speciaal soort drukwerken uitgegeven. Het was een jaarlijkse uitgave met allerhande informatie. Een soort van kalender met zonsopgang, ondergang, getijden maar ook dienstregelingen, feestdagen en weersvoorspellingen. Later werden ze opgeleukt met poëzie, korte stukjes proza of humoristische stukken. Het werd meestal uitgegeven vanuit een vereniging, universiteit of stad, met als basis-idee om hun jaarlijkse agenda door te geven aan hun aanhang. Omdat het een gebruiksvoorwerp was voor de gewone man, zijn er amper nog oude exemplaren van te vinden. Met welk woord werd dit soort van drukwerk benoemd, het woord en het drukwerk leeft ook nu nog voort, vooral in het dialect.

   Almanak

 10. Kunst & Cultuur:

  Lang geleden dat een literaire Nederlandstalige debutant in Vlaanderen en Nederland laaiend enthousiast werd ontvangen, en verkocht. Het debuut van de 27-jarige Lize Spit dat begin januari uitkwam, is nu al aan zijn vijfde druk toe en staat overal in de boeken top 10. Het boek gaat over een moeilijke jeugd in een kneuterig Vlaams dorpje in de jaren 90. En de aangrijpende vertelstijl van Lize Spit zorgt ervoor dat het boek je voor 500 bladzijden niet loslaat. Wat is de titel van deze debuutroman? Vorige week is er ook een relletje ontstaan, vooral in de sociale media dan. Omdat webwinkel bol.com meer korting wou krijgen van de uitgeverij. Toen de uitgeverij weigerde omdat het volgens hen niet meer dan platte chantage was, werd het boek uit het virtuele schap gehaald. Maar zo stond Lize Spit haar debuut des te meer in de kijker bij al die andere boekenwinkels.

   Het smelt

 11. 3pts vraag:

  De terreurgroepen zijn momenteel nogal actueel dus daarom gaan we op zoek naar 3 terreurorganisaties.
  • Voor 1 punt ga ik mijn beste Arabisch bovenhalen en zoeken we de “Jama’atu ahlis sunna lidda’awati wal-jihad”, vrij vertaald de mensen die toegewijd zijn aan de verbreiding van het woord van de profeet en de jihad. Een organisatie die in Nigeria de strikte toepassing van de Sharia nastreeft en berucht door een groot aantal aanslagen en de ontvoering in 2014 van een groep schoolmeisjes. Hun aantal slachtoffers zou al opgelopen zijn tot meer dan 23000 en ze zijn sinds 2014 nauw verbonden met IS.

    Boko Haram
  • De tweede toffe bende die we zoeken is de communistische partij van Peru, een maoistische guerillabeweging uit Peru, in 1970 opgericht door de filosoof Abimael Guzman. De volgelingen worden senderistas genoemd en ze zijn door oa Peru, USA, Canada en de Europese Unie als terroristische organisatie beschouwd.
   De groep telt zo’n 200 a 300 leden.

    Lichtend Pad
  • Voor de laatste gaan we terug naar de Amerikaanse burgeroorlog. In het Noorden had je een groep die vanuit Kansas doelen in Missouri aanvielen maar wij zoeken de zuidelijke tegenhanger. Een van de bekendste en meest effectiefste bendes was die van William Quantrill en ze acteerden vooral in gebieden waar de bevolking scherp verdeeld was tussen beide strijdende partijen waardoor soms buren elkaar bevochten. Gebruik van de term was tijdens de burgeroorlog wijdverspreid maar word tegenwoordig vooral geassocieerd met de guerrilla’s die actief waren in en rond Missouri.

    Bushwackers
 12. Muziek:

  Deze zangeres staat momenteel in de hitlijsten.

   Dua Lipa

  Be The One