4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

6

 1. Globo:

  De globo van deze ronde bestaat uit dames met voetbaltruitjes, of toch zoiets ongeveer. Graag telkens de naam van de voetbalploeg.
  •  Arsenal
  •  PSV (Eindhoven)
  •  Juventus
  •  FC Augsburg
  •  Liverpool
 2. Actua:

  Het gouverneurschap wordt al wel eens gebruikt om politici te parkeren met meer grootheidswaanzin dan zelfkennis. Meestal kunnen ze daar relatief weinig mis doen. Maar die van West Vlaanderen mag sinds de dreiging van vluchtelingenkampen aan de kust regelmatig opdraven in de media. Zo beweerde hij in Terzake dat sommige vluchtelingen zelfs een IPhone 7 hebben. Iets waar zelfs de meest hippe Amerikaanse toerist aan onze Belgische kust alleen maar kan van dromen want die komt pas uit ergens na de zomer. En de raad om vluchtelingen geen voedsel te geven valt natuurlijk niet de rijmen met de werken van barmhartigheid die elke tsjeef toch wel zou mogen onderschrijven. Wie is deze politieker die zijn loopbaan begon bij de studiedienst van het ACW, dan verkozen geraakte als Vlaams volksvertegenwoordiger en nu gouverneur is van West Vlaanderen?

   Carl Decaluwé

 3. Sport:

  Een sportvraag die ondertussen is ingehaald door de actualiteit, dat kan natuurlijk met de snelheden die ze halen bij de Formule 1. We hadden een vraag klaar over een Kortrijkzaan die vorig jaar Kampioen geworden is in de GP2 klasse. En die mens moest ook al 2 jaar tevreden zijn met een zitje op de reservebank van de Formule 1, als reserverijder bij McLaren Honda. Maar na de crash van Fernando Alonso heeft deze West Vlaming dus vorige week zijn debuut gemaakt in de koningsklasse van de autosport. Wie is deze Belg die plots mocht opdraven tijdens de Grote Prijs van Bahrein?

   Stoffel Vandoorne

 4. Geschiedenis:

  Bier is voor menig onder ons een zwak punt. Maar bij deze treinrover ging wel heel erg ver. Hij was deel van de goed georganiseerde bende die in 1963 2 en half miljoen pond buit maakte in wat bekend staat als ” The Great Train Robbery”. De overvallers werden gevat, maar de man kon na een dik jaar uit de gevangenis ontsnappen . Hij liet in Parijs plastische plastische chirurgie doen om onherkenbaar te worden. Via Australië kwam hij in Brazilië terecht, waar hij vrouw en kind kreeg. En dankzij dat laatste wou Brazilië hem niet uitleveren. Maar naar eigen zeggen liet hij zich op 72 jarige leeftijd toch uitleveren, omdat hij het zo miste in een pub te kunnen binnenstappen en een goeie Engelse “pint of beer” te kunnen drinken. Of dat ook daadwerkelijk gelukt is weten we niet, want na zijn uitlevering belandde hij natuurlijk direct in een Britse gevangenis. Wie is deze beroemde Britse treinrover?

   Ronnie Biggs

 5. Wetenschap & Natuur:

  In de chemie heeft een Nederlands natuurkundige zijn naam mogen geven aan zwakke tot zeer zwakke elektromagnetische kracht tussen atomen of moleculen. In ruime zin omvat het begrip alle krachten die niet het gevolg zijn van covalente bindingen of elektrostatische krachten tussen ionen. De grootte van de kracht is afhankelijk van de vorm en omvang van de moleculen en de hoeveelheid elektronen in de moleculen. Wat is de naam van deze krachten tussen atomen of moleculen, genoemd naar een Nederlands natuurkundige die 1910 de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg.

   Vanderwaalskrachten

 6. Media & TV:

  Van welke Britse detectiveserie zijn er 2 series gemaakt die allebei voortbouwen op het origineel. Endeavour is de serie die het verhaal van de inspecteur in zijn jonge jaren. Lewis is de serie waarbij het hulpje uit het origineel gepromoveerd wordt tot titelrol en hoofdrolspeler. Wat is de naam van deze hoofd serie waarvan er 2 zijn afgeleid? Alle drie zijn ze uitgezonden op Canvas

   Morse

 7. Eten & Drinken:

  Dit recept is iets wat iedereen wel zal kennen, al zullen er weinigen zijn het zelf al eens gemaakt hebben. Er zijn trouwens variaties, wij geven 1 van de meest gebruikte recepten. Hak de gepelde garnalen fijn en meng dit samen met het tapioca meel tot een stevig deeg. Kneed hier bollen van en stoom deze voor ongeveer 2 uur. Snij de gestoomde bollen in dunne plakken en frituur deze plakken. Welke klassieker van Indonesische oorsprong is hier klaar gemaakt?

   Kroepoek

 8. Aardrijkskunde:

  Het gebied dat we zoeken is een binnen de Nederlandse Randstad gelegen relatief dunbevolkt veenweidegebied. Rond de regio liggen Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht. Het is dus echt een heel groot gebied van relatief veel natuur, omgeven door wat Nederlanders de Randstadsring noemen. Binnen deze ring liggen een aantal kleinere plaatsen maar ook enkele middelgrote steden zoals Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden. Het is de ideale plek voor de stedelingen om te gaan fietsen, wandelen of varen in de open natuur, weg van de omringende steden. Wat is de naam van deze regio binnen de Nederlandse Randstad?

   Groene Hart

 9. Varia:

  In dit gezelschapsspel probeer je tijdens het spel een zo sterk mogelijk stel kaarten bij elkaar te krijgen, zodat jij aan het einde van het spel de meeste punten hebt. De kaarten in je deck gaan steeds van je trekstapel naar je hand, waarna ze naar je aflegstapel gaan. Als je trekstapel leeg is, schud je je aflegstapel, zodat je weer een nieuwe trekstapel hebt. De verschillende kaarten in je hand helpen je nieuwe kaarten te kopen, zo groeit je aflegstapel dus altijd maar. Geldkaarten vormen je kapitaal voor die beurt. Met puntenkaarten kun je niets in je beurt, maar je hebt ze uiteindelijk wel nodig om het spel te winnen. Wat is de naam van dit gezelschapsspel, met ondertusen al een tiental uitbreidingen, uitgegeven door “nine nine nine games”?

   Dominion

 10. Kunst & Cultuur:

  Dit boek was één van de opvallendste non-fictie aanbiedingen van het najaar van 2015. De schrijver is boerenzoon en keert terug naar de ouderlijke hoeve, die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl hij de boerderij bestiert, ziet hij hoe het landschap om zich heen veranderd is. De auteur ziet om naar het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. Maar de Hedwigepolder moet en zal onder water worden gezet. Deze polder is symbool geworden voor het oude boerenland dat moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Het boek “Dit is mijn hof” is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier. Vroegere boeken van deze schrijver handelden ook al over moeilijke thema’s uit de actualiteit, zoals vrouwenhandel en drugshandel. Wie is deze schrijver, die ook journalist is bij Knack.

   Chris de Stoop

 11. 3pts vraag:

  3 relatief korte vragen rond leestekens.
  • Voor 1 punt een andere naam voor het en-teken, ook wel bekend van de cee-dee-en-vee. Om verwarring te vermijden, we zoeken een woord van 9 letters

    ampersand
  • Voor 2 punten de naam van het sterretje, niet die in uw voorruit of die aan uw achterwerk. Wel het eerste symbool dat voor voetnoten gebruikt wordt, of soms als maalteken in de rekenkunde. Een leesteken van 8 letters.

    asterisk
  • Voor 3 punten de naam voor een kruis, en het antwoord telt 7 letters. Het wordt meestal gebruikt voor voetnoten, al is het vorige symbool daar meestal de eerste keus. Dat deze leestekens nogal eens samen voorkomen op een bladzijde, zou een extra tip moeten zijn.

    obelisk (of obelus)
 12. Muziek:

  En om af te sluiten de uitvoerders van dit nummer

   T. Rex

  Children Of The Revolution