4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

5

 1. Globo:

  Wie regelmatig in de file staat, heeft meer dan genoeg tijd om rond te kijken. Daarom dat deze transporteurs waarschijnlijk geen onbekende zullen zijn voor velen onder u. Graag telkens de naam van de transport firma.
  •  (Gilbert) De Clerq
  •  (Harry) Essers
  •  Van Dievel
  •  (LKW) Walter
  •  Bellekens
 2. Actua:

  Spijtig genoeg moeten natuurrampen het vooral hebben van mediagenieke beelden. De grootste natuurramp van 2015 kwam daardoor amper in het nieuws. In een plaatsje in de buurt van Los Angeles was er een ondergrondse opslagplaats van aardgas beginnen lekken. Na 3 maanden werd beslist om 11.000 mensen te evacueren, een maand later pas werd het lek gedicht. Maar omdat het dus een onzichtbaar gas was dat ontsnapte en er geen beelden waren van grote branden of besmeurde zeehondjes, kwam het amper in de media. Toch wordt de ecologische voetafdruk van deze gasramp groter geschat dan die van de olieramp op het boorplatform in de Golf van Mexico. Wat is de naam van het stadje, waar één derde van de bevolking geëvacueerd werd door die lek.

   Porter Ranch

 3. Sport:

  Van welke Belgische speler is dit het lijstje van ploegen waar hij gespeeld heeft? Om het lijstje niet nodeloos lang te maken, houden we het bij de ploegen waar hij in het eerste eftal speelde. Hij debuteerde in 2002 bij Sint-Truiden. Daarna volgden respectievelijk Feyenoord, RKC Waalwijk, Sporting Lokeren en KRC Genk. Momenteel speelt hij bij Westerlo.

   Benjamin De Ceulaer

 4. Geschiedenis:

  Voordat middeleeuwse ridders een heel harnas van stalen platen droegen, hadden ze een ander soort bescherming. Dit was een soort van vest bestaande uit kleine ringetjes die in elkaar werden geklonken of gesmeed. Door de losse opbouw is hij flexibel en luchtdoorlatend, terwijl hij door het materiaal tegelijk bescherming biedt tegen snijwonden veroorzaakt door zwaarden en messen. Onder dit pantser droegen ze meestal nog een dikke vest om de impact van die wapens nog verder te beperken. Wat is de naam van dit pantser bestaande uit kleine metalen ringetjes?

   Maliënkolder

 5. Wetenschap & Natuur:

  Deze vis is zowat de stofzuiger van menig vijvertje. Want als deze karperachtige voedsel zoekt, zuigt hij bodemmateriaal op, waaruit de eetbare diertjes worden uitgefilterd, of hij zuigt diertjes van de bodemplanten af. Hij leeft over het algemeen in flink begroeide stilstaande of langzaam stromende wateren met een zachte modderige bodem, waar ze zich overdag meestal passief in de vegetatie verschuilen. De vis heeft een groenige kleur die varieert al naargelang de bodem en de leeftijd, en hij heeft een dikke slijmerige huid met zeer kleine schubben. Hij is goed herkenbaar aan de rode iris in zijn oog, de bolle vinnen, de nauwelijks ingesneden staartvin en de baarddraden. Wat is de naam van deze karperachtige die tot 70cm lang kan worden?

   zeelt

 6. Media & TV:

  Dit TV seizoen stuurde VTM Dina Tersago niet meer de boer op, die koe bleek helemaal uitgemolken. Nu speelt ze reisbegeleidster, maar ze is niet de organisator van de reis. Dat zijn de kinderen van het gezin. Zij plannen alles, van bestemming tot de activiteiten. Kinderen die al jaren mee op all-in vakantie moeten, nemen nu mama en papa mee op een avontuurlijke reis met de mobilhome naar Sardinië. In welk VTM programma op donderdag avond hielp Dina Tersago kinderen om hun droomvakantie te organiseren?

   De Vetste vakantie

 7. Eten & Drinken:

  Een korte vraag tussen door in de categorie eten en drinken. Welke pasta soort heeft de vorm van een vlinder? In het schoon Vlaams soms ook “strikskes” genoemd, maar wij hadden graag dat u die andere naam noteert, verwijzend naar het Italiaans voor vlinders.

   farfalle

 8. Aardrijkskunde:

  In de Noord Afrikaanse steden heeft de moskee een centrale rol. Het is niet alleen het centrum van de religie in de stad, maar is ook een sociaal ontmoetingspunt. Na het gebed en een praatje is het tijd voor de boodschappen en zo vestigden zich al snel de eerste winkeltjes rond de moskee. Dat werden er steeds meer en groeit uit tot een shopping center avant-la-lettre, maar dan als een web van nauwe straatjes vol kraampjes. Soms in open lucht, in grotere steden meestal overdekt. Afpingelen is een noodzaak, niemand betaald ooit de prijs die de verkoper er eerst voor vraagt. Wat is de naam van deze typisch Noord-Afrikaanse buurt vol winkeltjes?

   Soek

 9. Varia:

  Bij de meeste jeugdbewegingen wordt er veel in de bossen gespeeld of laat men de kinderen op zn minst eens goed ravotten. Omdat dat niet voor alle kinderen gegeven is, bestaat er binnen de Scouts en Gidsen een speciale tak voor kinderen met een handicap. De activiteiten worden afgestemd op het kunnen en aankunnen van de leden en zijn dus toegankelijk voor iedereen. Wat is de naam van deze tak binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen die zich inzet voor scouting voor jongeren met een handicap?

   akabe

 10. Kunst & Cultuur:

  In de klassieke muziek is dit de strengste vorm van een meerstemmige compositie, waarin de stemmen elkaar in de tijd verschoven imiteren. De imitaties hoeven niet letterlijk een herhaling te zijn van de leidende stem. Zij kunnen van de leidende stem verschillen in onder andere toonhoogte, toonsoort en ritme. Overbekend zijn de liedjes “Broeder Jacob” en “Brand in Mokum”. Binnen de klassieke muziek is die van Johann Pachelbel een toonvoorbeeld van dit soort samenzang. Wat is de naam van de muziekterm voor een meerstemmige compositie?

   Canon

 11. 3pts vraag:

  Het digitale tijdperk zorgt ook voor een aantal ambetante zaken, hierbij dus 3 vragen over zaken die ons al eens durven te irriteren tijdens het surfen.
  • Voor 1 punt een hapklare brok. Deze kleine tekstbestandjes die aan de basis lagen van de rel tussen onze Staatssecretaris voor Privacy en Facebook. Want ze houden immers het surfgedrag bij op ale sites waar een “like knop” op staat. Oorspronkelijk was het bedoeld om je gegevens of voorkeuren voor die site bij te houden. Zoals bijvoorbeeld uw laatst gekozen jurkje op een webshop zodat u deze de dag erna nog in uw winkelwagentje vindt. Maar dat blauw kleedje blijft u tegenwoordig dus achtervolgen op alle reclameblokken van die webshop. Wat is de naam van deze kleine tekstbestandjes die door sites bijgehouden worden op je computer, en waarmee ze dus uw surfgedrag kunnen nagaan.

    (tracking) cookie
  • Vele fans van films en series durven de week na de internationale première amper nog online discussies te lezen over de laatste nieuwe release die ze zelf nog niet gezien hebben. Want de kans is groot dat er wel één of andere klojo bewust of onbewust het belangrijkste verhaal element verklapt. Hiermee verknoeien ze meteen het plezier om bijvoorbeeld naar de lang verwachte nieuwe Star Wars te kijken, want u heeft per ongeluk al gelezen wie er sterft en wie niet. Wat is hier de engelstalige term voor? Geen idee dat er een oorzakelijk verband is, maar het wordt ook gebruikt voor iets waarmee Johnny’s hun wagen verknoeien.

    spoiler
  • De laatste is voor ons allen waarschijnlijk de grootste ergernis, al zal u er veel kans nooit aan denken dat er ook een naam voor verzonnen is. Maar tegenwoordig maakt elke populaire nieuws site gebruik van titels die slechts bestaan uit halve zinnen waarbij u het echt belangrijke stuk alleen kan lezen als je doorklikt. U gelooft nooit wat dit artikel interessant maakt. Wat u altijd al heeft willen weten over kwissen. Wat is deze engelstalige term, het verwijst naar een soort van digitale lokaas om bezoekers te lokken.

    clickbait
 12. Muziek:

  En de uitvoerders van deze hit

   Eurythmics

  Here Comes The Rain Again