4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

4

 1. Globo:

  Voor deze globo heeft u 1 vlag gekregen, en toch vragen wij u 5 landen te geven waarvan u de vlag ziet. In de vlag van Noorwegen kan u vlaggen terugvinden van 8 andere landen. Op de 2e slide ziet u een voorbeeld hoe u de vlag van Malta kan vinden. Op gelijkaardige wijze zitten er dus nog een aantal landen in, wij vragen er u 5. De volgorde is niet belangrijk, dat spreekt voor zich. Het zou kunnen helpen door met papiertjes stukken af te dekken.

  •  Indonesië
  •  Polen
  •  Finland
  •  Frankrijk
  •  Nederland
  •  Servië-Montenegro
  •  Thailand
 2. Actua:

  Op het dak van de gebouwen van dit Antwerpse bedrijf ligt ongeveer 800.000 vierkante meter zonnepanelen, de grootste installatie van België. Over die subsidies hebben we de grote baas Ferdinand Huts nog niet horen roepen, in tegenstelling tot de Wet Major die de havenarbeid regelt. Die houdt in dat enkel havenarbeiders schepen mogen laden en lossen, en hij valt met al zijn diverse logistieke activiteiten in de Antwerpse haven onder die regeling. Als voormalig Open VLD’er probeert hij die Wet Major te beperken zodat onder andere zijn medewerkers in de logistiek en e-commerce niet onder dit strenge regime vallen. Wat is de naam van het bedrijf van deze flamboyante zakenman?

   Katoennatie

 3. Sport:

  Voor deze sportvraag zoeken we de 2e ploeg van Barcelona, en dan bedoelen we niet de B-ploeg van FC Barcelona. Wel de ploeg die werd opgericht in 1900 door studenten van de Universiteit van Barcelona. Ze wonnen nog nooit de landstitel, wel 4 keer de Spaanse beker. In de UEFA cup was de ploeg 2 maal heel kort bij eindwinst, maar 2 keer moesten ze het onderspit delven in de penalties, een laatste keer in 2007. Momenteel staan de manschappen van trainer Constantin Gâlcă op een nogal annonieme plek in de buik van het klassement van de Primera División. Wat is de naam van die ploeg, die misschien niet zo goed ligt bij de vele nationalisten in Catalonië?

   RCD Espanyol

 4. Geschiedenis:

  Na de eerste Wereld Oorlog vonden de Fransen het tijd om een nieuwe fortenlinie te bouwen om zich tegen een mogelijke nieuwe Duitse invasie te beschermen. De bouw startte uiteindelijk in 1930 en was compleet in 38. Net op tijd dus, maar dat wisten ze toen nog niet. De Franse minister van Oorlog die het startsein gaf, zou het voltooien niet mee maken, hij stierf in 1932. Maar de reeks van forten werd wel naar hem genoemd. In het noorden, bij de grens tussen Frankrijk en Duitsland werden 22 artillerieforten en 36 infanterieforten gebouwd, met daartussen nog een rits kleinere bunkers, schuilplaatsen en observatie posten. Maar de fortengordel was amper iets waard langs de Belgische grens. En van deze zwakte maakten de Duitse troepen gebruik om via de Belgische Ardennen Frankrijk binnen te vallen. Wat is de naam van deze verdedigingslinie die door de Fransen tussen de 2 wereldoorlogen werd gebouwd?

   Maginot linie

 5. Wetenschap & Natuur:

  Op de foto’s ziet u 1 van de meest gecultiveerde planten ter wereld. Ook hier is ze te vinden in menig tuin. De plant groeit het best op rijke, natte maar goed doorlaatbare bodems in de halfschaduw. De plant kan van 1 tot 3 meter worden, met grote ronde bloemen. De kleur van de bloemen is afhankelijk van de zuurtegraad van de grond. Liefhebbers kunnen deze kleur ook sturen door bijvoorbeeld kalk of soda toe te voegen aan de bodem rond de heester. Wat is de naam van deze plant, onder kenners ook wel aangesproken met Hydrangea macrophylla.

   Hortensia

 6. Media & TV:

  Deze Amerikaanse komische film was in de cinema te zien in 2012 met in de hoofdrollen onder meer Mark Wahlberg en Mila Kunis. In 2015 kwam er een vervolg.
  Het verhaal begint met een jongetje in 1985 dat wenste dat zijn grote teddybeer tot leven zou komen. Door een vallende ster gebeurde dit ook. Dan een flash-forward naar 2012 waar het jongetje ondertussen volwassen geworden is en zijn beer ook ouder geworden is, maar een nogal onvolwassen, ietwat vulgaire nietsnut is geworden, dit tot grote ergernis van Johns vriendin. Die vriendin dwingt John dan ook te kiezen tussen haar of zijn teddybeer. Wat is de naam van die beer, tegelijk ook de naam van de film.

   Ted

 7. Eten & Drinken:

  Op de foto ziet u enkele fornuizen waarbij het water al in de mond komt bij menige keukenpiet. De Zweedse oprichter won een Nobelprijs Natuurkunde voor iets met gaslichten, maar breidde zijn bedrijf later ook uit naar onder andere fornuizen. De massieve gietijzeren kookvuren zijn niet alleen een opvallend stuk in de keuken. Ze staan altijd klaar voor gebruik en hebben geen schakelaars of draaischijven. De thermostaatregeling zorgt voor een constante temperatuur terwijl de zware structuur er voor zorgt dat er weinig warmteverlies is. Het zorgt zo ook voor een tragere, meer gelijkmatige hitte dan bij bijvoorbeeld een elektrische oven.
  Wat is de 3-letterige naam van deze Zweedse fabrikant van fornuizen?

   aga

 8. Aardrijkskunde:

  Er wordt verondersteld dat er zich rondom ons zonnestelsel een grote wolk hangt met vele miljarden komeet-achtige objecten. Die objecten bestaan waarschijnlijk grotendeels uit steen en ijs en bevinden zich op een afstand van 1 à 2 lichtjaren van de aarde. Het is een hypothese om te verklaren waarom er nog steeds kometen zijn. Moest er zo geen gigantische wolk van brokken steen en ijs rondom ons zonnestelsel hangen, dan zouden er geen kometen meer overschieten. Wat is de naam van deze gigantische wolk?

   Oortwolk

 9. Varia:

  Ooit ontwikkeld door een Duitse arts als orthopedische schoen tijdens de 2e wereld oorlog. In het begin was de laars vooral populair bij politieagenten, postbodes en fabrieksarbeiders, Maar ondertussen is het uitgegroeid tot een icoon die gedragen worden door totale tegenpolen. Skinheads, punkers, grungers en ook hipsters beschouwen de bottinnen met de gele naad aan de zool tot deel van hun uniform. Wie was de uitvinder van deze stevige schoen met luchtkussen die zijn naam aan de firma gaf?

   Dr Martens

 10. Kunst & Cultuur:

  In de oosters-orthodoxe kerk zijn deze schilderijtjes alomtegenwoordig. Het is een afbeelding van Christus, de Moeder Gods of heiligen op een houten paneel. De schilder signeert ze meestal niet, want het is de hand Gods die verantwoordelijk is voor het kunstwerkje. Wat is de naam van deze religieuze schilderwerkjes op houten panelen, bekend uit de Russische orthodoxe kerk?

   Icoon

 11. 3pts vraag:

  we gaan op zoek naar 3 muziekgroepen aan de hand van de betekenis van hun bandnaam.
  • De eerste groep die we zoeken is een Amerikaanse metal/rapcoreband rond zanger Fred Durst, en hun naam zou afkomstig zijn van een spel waarbij een groep jongens in een cirkel staan en in het midden van de cirkel ligt een koekje waarop de jongens zich moeten masturberen.
   degen die als laatste klaarkomt moet het koekje met sperma opeten. Wie het ooit heeft gespeeld kan ons misschien vertellen of het lekker is ? Maar eigenlijk hoeven we alleen maar de naam van de groep te weten.

    Limp Bizkit
  • De 2e band werd opgericht eind 1976 in Manchester en heette aanvankelijk Warsaw, maar hun naam veranderde in 1977 naar de naam die we zoeken om verwarring te voorkomen met de groep “Warsaw Pakt”. De nieuwe naam komt uit het boek “The house of dolls” van Karol Cetinsky en verwijst naar een plaats in Nazi concentratiekampen waar de gevangenen zich moesten prostitueren voor de machthebbers. Graag deze naam.

    Joy Division
  • En als laatste zoeken we een Amerikaanse jazz georienteerde popgroep die hun hoogtepunt bereikten in de jaren 70. Hun naam ontleenden ze aan een gigantische dildo uit het boek Naked lunch van Williams S Burroughs.

    Steely Dan
 12. Muziek:

  En als laatste vraag een muzieknummer, welke Vlaamse zanger en acteur hoort u hier?

   Pieter Embrechts

  Onderweg