4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

3

 1. Globo:

  echte klassiekers van toen gaming nog in zn kinderschoenen stond
  •  Pac Man
  •  Donkey Kong
  •  Street Fighter
  •  Pong
  •  Space Invaders
 2. Actua:

  Normaal gezien komt een gastland van de Olympische Spelen de maanden er voor enkel in het nieuws omdat de stadions niet af zouden geraken. Maar in Brazilië hebben ze grotere problemen. Muggen verspreiden er een virus dat de grote schrik is van zwangere vrouwen. Het virus is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar heeft grote gevolgen voor een ongeboren kind. Het kan geboren worden met een te klein hoofd, wat tot onherstelbare schade leidt. Wat is de naam van dit virus, het is de oorzaak is dat zwangere vrouwen afgeraden wordt om de Olympische Spelen bij te wonen, en bij uitbreiding Brazilië te bezoeken.

   Zika virus

 3. Sport:

  Op de paarden-ren-banen in België en Frankrijk is hij jarenlang een grote ster geweest. Op en naast de piste bereed hij prijsbeesten allerhande. Want naast 1 van de beste jockeys in het draf rennen, was hij ook een notoir rokkenjager en fuifbeest. De 59 jarige man is vorig jaar echter veroordeeld voor fiscale fraude in Frankrijk waardoor hij zijn licentie kwijt is. Maar in zijn rijkgevulde carriere won hij meer dan 3300 wedstrijden, waaronder vier keer de prestigieuze Prix d’Amérique en twee keer de GP van Wallonië. Wie is deze levende legende uit de paardensport?

   Jos Verbeeck

 4. Geschiedenis:

  Op de prenten ziet u een goedgetraind elitekorps uit het Osmaanse Rijk. Het infanteriekorps werd opgericht in de 14e eeuw. De rekruten waren bijna altijd afkomstig van de Balkan. Het was zelfs niet ongewoon om kinderen af te staan om in dit korps te dienen. Het was immers een verzekering voor een goede opleiding en mogelijk ook hoge functies na hun carrière bij dit korps. De manschappen waren volledig afgesloten van de buitenwereld en ook van hun familie. Na enkele eeuwen vormden ze niet alleen een militaire, maar ook een politieke en economische macht. Wat is de naam van deze elitesoldaten, wiens korps werd opgedoekt in 1826.

   janitsaren

 5. Wetenschap & Natuur:

  Hij was een Duitse astronoom, astroloog en wiskundige en natuurkundige. Zijn grootste bekendheid verwierf hij door zijn studie van de hemelmechanica en in het bijzonder vanwege de berekening van de planeetbewegingen en de daarover geformuleerde wetten. Die drie natuurkundige wetten gaan over de baan en beweging van een hemellichaam om een ander hemellichaam. Wie is deze Duitse astronoom die leefde van 1571 tot 1630?

   Johannes Kepler

 6. Media & TV:

  Voordat Luc Appermont op zaterdag voormiddag aan zijn programma “De Zoete Inval” begint, is het de beurt aan een sportjournalist. Tussen 8 en 10 overloopt hij op Radio 2 in “De Weekwatchers” samen met zijn gasten de actualiteit van de afgelopen week. Verder kan u hem kennen als sportcommentator op Sporza Radio. Op het scherm was hij ook af en toe te zien op het TV scherm bij sport evenementen allerhande, of van in de sportrubriek in “De Zevende Dag”. Wat is de naam van de “wittekop” van de sporza redactie?

    Ruben Van Gucht

 7. Eten & Drinken:

  Tegenwoordig ben je pas trendy als er in je gin & tonic speciale botanicals drijven. Vroeger was men al blij met een gekonfijte kers in zn cocktail. Momenteel worden goedkopere versies via chemische smaakversterkers voorzien van hun typische smaak. Vroeger werd de kers opgelegd op de gelijknamige bitterzoete likeur. De gekonfijte kers wordt ook gebruikt als smaakmaker of versiering bij gebak of ijs-coupes. Wat is de naam van deze gekonfijte kers?

   Maraschino (kers)

 8. Aardrijkskunde:

  Voor toeristen in Italië is dit stadje 1 van de verplichte stops tijdens een trip door Toscane, zeker voor diegenen die het drukkere Pisa en Firenze willen vermijden. Het historische centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, het is immers 1 van de mooist bewaard gebleven middeleeuwse binnensteden. In de kathedraal kan u onder andere beelden te vinden van Michelangelo. Maar ook de vloer van de kathedraal is het bekijken waard, met marmer ingelegde afbeeldingen van Bijbelse taferelen. Verder ook op het lijstje: Piazza del Campo, het stadsplein met de Palazzo Pubblico en de Torre del Mangia, respectievelijk het vroegere paleis met bijhorende klokkentoren. De paardenkoers in de zomer is eerder folklore dan topsport, maar met de aankomst van de Strade Bianchi staat het wel in de kijker bij een topkoers. Wat is de naam van dit Italiaanse stadje met een dikke 50.000 inwoners, gelegen in de gelijknamige provincie?

   Siena

 9. Varia:

  Het leek alsof het Amerikaase Amazon en Ebay de grootste winkelwebsites op het internet zouden blijven. Maar dat was natuurlijk buiten de Chinezen gerekend. De Chinees Jack Ma staat aan het hoofd van een E-commerce firma die ondertussen groter is dan Amazon en Ebay samen. 1 van zijn websites was oorspronkelijk een plek waar bedrijven onderling grote aantallen goederen in bulk kunnen verkopen. Maar ondertussen is het ook interessant voor particulieren die er chinese koopjes kunnen doen. Wat is de naam van deze website? Het is de bron voor goedkope Chinese brol, al klinkt de naam als de website van de kebabzaak om de hoek.

   Aliexpress.com

 10. Kunst & Cultuur:

  Van welke Franse schilder ziet u enkele werken?

   Paul Cézanne

 11. 3pts vraag:

  Bij sportwedstrijden wordt traditiegetrouw kleurrijke bordjes, vlaggen en kaarten gebruikt om de deelnemers iets duidelijk te maken. 3 vragen over van die gekleurde zaken uit de sportwereld.
  • Wat een makkie zou moeten zijn is de kleur van een trui uit de Ronde van Frankrijk. Graag de kleur van de trui die gedragen wordt door de beste jongere. De hoogst gerangschikte die jonger is dan 26 mag deze dragen. De afgelopen 3 jaar werd die 2 keer gewonnen door Nairo Quintana. Dus voor 1 punt, welke trui draagt de beste jongere in de Ronde van Frankrijk?

    Witte (trui)
  • Voor 2 punten rekenen we op de marshalls van de Formule 1. Zij zwaaien in deze hoogtechnologische sport lekker ouderwets met vlaggetjes om iets duidelijk te maken aan de coureurs. Wij hadden van u graag geweten met welke kleur vlag ze aangeven dat er een snellere auto achter een rijder zit en hij die moet voorlaten. Meestal is dit het geval bij een coureur die gedubbeld wordt, hij moet dan opzij gaan staan om zo het wedstrijdverloop niet te beïnvloeden. We zoeken dus de kleur van de vlag die getoond wordt als een rijder een snellere wagen moet voorbij laten.

    Blauw
  • 3punters kan je bij het hockey niet scoren, 3 punten kan je nu wel verdienen met de 3e kaart die de scheidsrechters bij hockey bij zich hebben, naast de gebruikelijke gele en rode kaart. De arbiter kan de kaart geven als een officiële waarschuwing, zowel aan individuele spelers als aan heel het team. Het is vaak een signaal van de scheidsrechter om aan te geven dat het wat uit de hand begint te lopen, dat het spel te grimmig wordt. Sinds augustus 2015 is er in het algemene hockey reglement ook een tijdstraf van 2 minuten aan verbonden. Vroeger werd deze tijdstraf alleen toegepast bij de hogere reeksen en grote tornooien. Deze kaart wordt niet op het wedstrijdformulier genoteerd, spelers kunnen er dus ook niet verder voor gestraft of geschorst worden. En omdat het een specialleke is voor 3 punten, vragen we vorm en kleur van deze kaart.

     groene driehoek
 12. Muziek:

  En om af te sluiten de muziekvraag, de zangeres van dit nummertje

   Norah Jones

  Sunrise