4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

2

 1. Globo:

  En dan nu de al dan niet gevreesde puzzelglobo. Gene paniek, we geven jullie een tiental minuten om deze op te lossen, alvorens verder te gaan met de gewone vragen.
  •  61

   bovenste^2 – som(alles)
  •  tas
  •  geschiedenislerares
  •  topspin
  •  1 3 6
 2. Actua:

  Waalse transporteurs doen al een hele week waar ze zelf heel lastig over zijn als de vakbonden het doen. Juist ja, snelwegen en andere banen blokkeren. Reden dat ze het land proberen plat te leggen, is het invoeren van de kilometerheffing voor vrachtwagens. Een klein kaske in elke vrachtwagen houdt elke gereden kilometer bij, en afhankelijk van het type weg en het tijdstip heeft elke gereden kilometer zijn prijs. Elke vrachtwagen moet zo een OBU hebben, ook de buitenlandse vrachtwagens. Ook dat zorgde voor een eerder ongewilde blokkade aan de grens tussen België en Nederland. Want niet iedereen had al zo een bakske, en de OBU’s waren ook niet altijd in voorraad aan de grensposten. Weet u ook waar de afkorting OBU voor staat, het bakske dat de kilometers registreert bij vrachtwagens. De term wordt ook algemener gebruikt voor toestellen die gegevens allerhande bijhouden van voertuigen.

   On Board Unit

 3. Sport:

  We hebben er even moeten naar zoeken, maar er zijn foto’s waarbij Eddy Merckx naast een man staat met een nog grotere erelijst in een discipline van het wielrennen. Op de piste vormden deze twee een koningskoppel dat samen maar liefst 15 zesdaagses won. Maar ook zonder Merckx kon hij winnen, zo won hij alles bij elkaar bijna 90 zesdaagses en olympisch goud op op de kilometer met vliegende start in Tokio. Hij was echter geen pistier pur-sang, zo won hij in 1974 de groene trui in de Ronde van Frankrijk, zijne maat Eddy won er de gele, dus dat was mooi verdeeld. Wie is deze klepper uit het baanwielrennen?

   Patrick Sercu

 4. Geschiedenis:

  Moest Donald Trump president worden, hij zou de functie van Minister van Oorlog waarschijnlijk terug invoeren. Deze is afgeschaft sinds 1947, maar wij zouden van u graag de eerste Amerikaanse Minister van Oorlog horen. Al tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog viel de toenmalige kolonel op, zodat hij opklom tot majoor-generaal. Hij werd in 1875 verkozen tot Minister van Oorlog en zou het voor een tiental jaar blijven. Zijn tracklist mag dan relatief beperkt zijn, een legerbasis in de staat Kentucky werd naar hem genoemd. En dankzij die basis kan u zijn naam kennen, want die versterkte burcht was jarenlang de plek waar de Amerikaanse overheid hun goudvoorraad bewaarde. Wat is de naam van deze Amerikaan, of van het Amerikaanse fort?

   (Henry) Knox

  Fort knox
 5. Wetenschap & Natuur:

  Deze vraag lijkt ons recht uit een schoolboek wiskunde te komen. Van welke wiskundige term is dit de definitie. Op een grafiek is het de lijn waar een kromme steeds dichterbij komt zonder die ooit te raken. De term is afgeleid uit het Grieks en betekent letterlijk “niet samenvallen”. Zoals de definitie al doet vermoeden, worden deze lijnen vaak gebruikt als hulpmiddel bij het tekenen van grafieken. Het is trouwens geen raaklijn, want die raakt de kromme. Je zou het op een grafiek wel kunnen bekijken als een lijn die in het oneindige de kromme “zou” raken.

   asymptoot

 6. Media & TV:

  Terwijl het jonge volkje naar de cinema trok voor een film over een Gents café, was er ook voor de ouderen onder ons een nieuwe belgische film in de zalen. De film is het langspeelfilmdebuut van regisseur Cecilia Verheyden, gebaseerd op het theaterstuk van Michaël De Cock.. Het verhaal gaat over een jeugdliefde die na 50 jaar terug opflakkert. Elk al een keer getrouwd maar ook gescheiden geweest. Het verhaal dus van een mooi laatste liefde tussen mensen die elkaar graag zien. De naam van de film is Achter De Wolken, die vragen we niet. Wel de hoofdrolspelers. Hij is 79 en bekend van onder andere Wij, Heren van Zichem, Heterdaad en Flikken. Zij is 77 en bekend van Schipper naast Mathilde waar ze haar latere echtgenoot wijlen Nand Buyl leerde kennen. We zoeken dus de namen van allebei de hoofdrolspelers

   Jo De Meyere en Chris Lomme

 7. Eten & Drinken:

  Leefloners en steuntrekkers moeten hun voedselpakketten gaan afhalen, maar voor de tweeverdieners zonder veel tijd wordt de voedselbedeling zo georganiseerd dat ze aan huis geleverd worden. 1 van de grootste spelers op die markt is een Nederlandse firma. Die belooft u elke week een box boordevol boodschappen voor 3 of 5 gezonde maaltijden, zelfs een vegetarische doos behoort tot de mogelijkheden. De firma is echter vooral in de media geweest over het nogal schimmige lidmaatschap en kortingsbonnen waardoor je voor enkele weken vast zit aan betalende boxen. Als ware het voedsel-Jehova’s, eens je ze in huis haalt, geraak je er nooit meer vanaf. Wat is de naam van de firma achter de Originalbox, de FamilyBox en de VeggieBox?

   Hello fresh

 8. Aardrijkskunde:

  De rivier ligt in het noordwesten van Canada en Alaska. Het is de op vier na grootste rivier van Noord-Amerika en de op één na grootste rivier van Canada. De rivier ontspringt in Brits Columbia, stroomt dan door het Canadees territorium met dezelfde naam als de rivier en vervolgens door Alaska waar hij uitmondt in de Beringzee. Naam van deze rivier graag.

   Yukon

 9. Varia:

  U ziet een modeontwerpster met eigen creaties. Deze Britse dame maakte naam als de ontwerpster van het punktijdperk en groeide uit tot een van de meest vooraanstaande Britse ontwerpers. In de tweede helft van de jaren 70 had ze een relatie met Malcolm McLaren, toenmalig manager van The Sex Pistols. Samen baatte ze een kledingwinkeltje uit met haar ontwerpen. Toen de punkrage begin jaren 80 over was, groeide ze uit tot modeontwerpster met internaltionale faam met grote modeshows in Parijs. Wie is deze dame, die in haar ontwerpen de punk nooit helemaal vaarwel gezegd heeft.

   Vivienne Westwood

 10. Kunst & Cultuur:

  In 1980 werd het magnus opum van Rainer Werner Fassbinder voor het eerst op TV uitgezonden. De Duits regisseur, acteur en filmproducent herwerkte het gelijknamig boek van Alfred Döblin tot een 14-delige TV-serie. Het verhaal speelt zich af in het Duitsland van de jaren 20. Na 4 jaar gevangenschap voor de moord op zijn vrouw wordt de ex-transportarbeider Franz Biberkopf vrijgelaten. Hij zweert voor altijd op het rechte pad te blijven, maar toch wordt hij opnieuw in de onderwereld gezogen. Wat is de naam van deze 15 uur durende reeks, genoemd naar een Duitse plaats?

   Berlin Alexanderplatz

 11. 3pts vraag:

  Voor deze driepuntsvraag 3 keer blauw bloed. 3 mannen die niet alleen vertoeven in Belgische adellijke kringen, ze zich voelen ook meer dan thuis tussen top-ondernemers.
  • Voor 1 punt ziet u op de foto de man die voorzitter was van de raad van bestuur van Fortis van 1990 tot 2008 en lid van de raad van bestuur van Belgacom tot 2008. En toch zal u hem waarschijnlijk vooral kennen van zijn broer. Die is al sinds eind jaren 70 burgemeester van Knokke-Heist. Daarmee doet hij trouwens beter dan de vader van deze 2 broers, want die was na de oorlog “slechts” 20 jaar burgemeester van Knokke. Wat is de naam van dit adelijk geslacht uit Knokke Heist?

    Maurice Lippens
  • Voor 2 punten de man die vooral bekend is als voorzitter van de raad van bestuur van Bekaert. Hij startte zijn loopbaan in 1966 bij Ford Motor Company en verkastte daarna naar Groot Brittannië. Zo werd hij 1 van de eerste Belgische top managers met bekendheid in de Angelsaksische wereld. In 2000 kwam hij terug naar België, waar hij dus bij Bekaert aan de slag ging. Hij is ook betrokken bij allerhande werkgeversorganisaties, denk daarbij aan VBO, VOKA en VEV. Naar hem is ook een code genoemd die het gegeven van ‘goed beheer’ moest introduceren in Belgische vennootschappen die niet op de beurs genoteerd zijn. Wat is de naam van deze man?

    Paul Buysse
  • Voor 3 punten had u het al wel kunnen raden, iemand die zijn fortuin vergaard heeft met bier te verkopen. Zijn overgrootvader Adolphe trouwde met Elise Willems , een telg uit de familie die mede-eigenaar was van de brouwerijen Artois. Hij promoveerde tot ingenieur scheikunde en was 1 van de laatste actieve familiale vennoten binnen de brouwerij Artois-Inbev. Hij was er verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling in de jaren vanaf 1970, onder meer door verhoogde export, en stond mee aan de wieg van de fusies, eerst met Piedbœuf, later met Anheuser-Busch. In 2007 verliet hij de raad van beheer. Momenteel houdt hij zich vooral bezig met het verzamelen van coniferen en het onderhoud er van op het familie domein in Haacht-Wespelaar. Wat is de naam van deze telg van het adelijke geslacht uit het Leuvense, dat goed geld verdiend heeft met Stella Artois.

    Philippe de Spoelberch
 12. Muziek:

  En de muziekvraag, de uitvoerders graag

   The Everly Brothers

  Wake up Little Susie