4e Algemene Putse Bierkliek Kwis 2016: vragen en antwoorden

de uitslag van de 4e Putse Bierkliek kwis

 1. X-tremisten 93%
 2. Hol van Plato 91%
 3. De Zeekamelen 91%
 4. Primavera 89%
 5. Chateauneuf 86%
 6. FC de Jul 86%
 7. ’t Glazen Huys 86%
 8. sjoekroet 86%
 9. de Pollepels 85%
 10. Knudde 84%

volledige uitslag en gedetailleerde puntentelling
Lees verder voor de vragen en antwoorden.

Wij hebben talloze uren gespendeerd aan het opstellen van de kwis. Gelieve dan ook de vragen niet schaamteloos te recycleren voor een andere kwis. Elke deelnemende ploeg verdient een originele kwis met zelfgemaakte vragen.


selecteer het kadertje onder elke vraag om het antwoord te zien!

1

 1. Globo:

  Een simpele globo om mee te beginnen. Jullie krijgen elke ronde een blaadje uitgedeeld met 5 afbeeldingen of iets dergelijk. Die noteert u telkens bij de eerste 5 plekken op het antwoordblad. Nu geeft u dus gewoon de firma die bij de logo’s horen.
  •  West Vleteren
  •  Jack-Op
  •  Element
  •  Timberland
  •  Spar
 2. Actua:

  De Turkse premier Erdogan is al langere tijd geen lieverdje, maar nu met de grote angst van Europa voor vluchtingen staat hij plots heel sterk om zijn wil door te drukken. Niemand durft hem een strobreed in de weg te leggen, schrik dat Turkije de poorten naar Fort Europa helemaal zou openzetten. Dus gaat hij zijn gang. Zo heeft hij in naam van de persvrijheid de grootste onafhankelijke krant onder staatstoezicht geplaatst. De redactie werd aan de deur gezet en de volgende krant was plots heel regeringsgezind, in tegenstelling tot de kritische artikels die ervoor verschenen. De krant heeft ook Engelstalige en Nederlandstalige edities, zij het wel enkel digitaal. Wat is de naam van de krant die Erdogan begin maart onder staatstoezicht plaatste?

   Zaman

 3. Sport:

  De Gele Wimpel is een onofficiele prijs in het wielrennen, bedoeld om de wielrenner te eren die 1 van de bekende internationale wielerklassiekers van 200 km of langer aflegde in een recorduurgemiddelde. Matteo Trentin is sinds dit jaar de eigenaar van deze Gele Wimpel, zijn voorgangers waren Marco Marcato, Óscar Freire, Erik Zabel en Andrei Tchmil. Alle 5 wonnen ze éénzelfde koers, een Franse eendagsklassieker met vlak, zelfs lichtjes aflopend parcours. Ideaal dus voor een hoog uurgemiddelde, de laatste versie in oktober 2015 werd gewonnen door Trentin met een gemiddelde van 49,6 kilometer per uur over de 230 kilometer. Hij won overigens voor onze landgenoten Tosh Van der Sande en Greg Van Avermaet. Wat is de naam van deze Franse eendagsklassieker?

   Parijs-Tours

 4. Geschiedenis:

  Tussen 1839 en 1860 werden twee oorlogen uitgevochten tussen Groot-Brittannië en China, beide genoemd naar de verdovende middelen die aan de basis lagen van deze oorlogen. De oorzaak van de eerste oorlog was de smokkel van het middel door Groot-Brittannië naar China die miljoenen mensen verslaafd maakte. Deze smokkel was eigenlijk een vals motief, de echte reden was de strenge handelsvoorwaarden die de Chinezen de Europeanen hadden opgelegd, veel te streng volgens de Britten. Met het Verdrag van Nanking werd de eerst oorlog beëindigd en werden de eisen van de Britten grotendeels ingewilligd. Na een aantal jaren werd een poging gedaan het verdrag te heronderhandelen, maar dit leidde tot een nieuwe oorlog, ditmaal kregen Britten hulp van de Fransen in hun oorlog tegen China.. Wat is de naam van deze 2 oorlogen tussen 1839 en 1860?

   Opium oorlogen

 5. Wetenschap & Natuur:

  Het getal van Reynolds is een dimensieloze grootheid uit de stromingsleer. Het wordt gebruikt om het soort van stroming aan te geven. Gaat die mooi in laagjes, zoals een kabbelend beekje. Of is het eerder wervelend zoals een kolkend berg riviertje. Wij hadden van u graag de term gehoord die gebruikt wordt die laatste soort. De stroming is niet netjes gelaagd, maar verplaatst zich in wervels, er is veel stroming loodrecht op de richting van de hoofdstroom. Het begrip wordt vooral gebruikt bij aerodynamica. Wie het al eens heeft voorgehad tijdens een vliegtuigreis, zal wel weten dat onstuimig luchtstromingen ook voor een onstuimige maag kunnen zorgen.

   Turbulentie

 6. Media & TV:

  Veel gedoe dit jaar over de Oscars en hoe die gedomineerd worden door blanke Amerikanen. Buiten in de smaak vallen bij dit enigszins oud en behoudsgezind groepje van stemgerechtigden zijn er nog een aantal regels. Zo moet een film tussen 1 januari en 31 december minstens 7 dagen na elkaar geprogrammeerd zijn in een cinema in een bepaalde stad of omgeving. In welke Amerikaanse county is dit? De county is de grootste van de Verenigde Staten, en genoemd naar de grote stad die er in ligt. Antwoorden met de stad mag dus ook.

   Los Angeles

 7. Eten & Drinken:

  De tomaat op de foto is een ideale groente voor de hobby tuinier. De plant geeft immers fenomenale vruchten af, ze zien er impressionant uit en hebben ook een zeer lekkere, volle smaak. De vrucht rijpt van binnen naar buiten, als je een halfgroene versie krijgt van de buurman is het binnenste dus waarschijnlijk wel al mooi rijp. De naam verwijst naar de vorm en de grootte, het doet wat denken aan een lichaamsdeel van een dier. En omdat we af en toe vrijgevig zijn, mag u antwoorden in het Nederlands, Italiaans of met de ook hier bij ons ingeburgde Franse naam van dit tomaten ras.

   Coeur de boeuf

  Cuor Di Bue, Corazon de buey, Ossenhart
 8. Aardrijkskunde:

  De wijk die we zoeken ligt pal in het historische hart van onze hoofdstad. Ze is vooral bekend om de antiekmarkt die er elk weekend plaatsvindt en door de vele antiquairs die er gevestigd zijn, dat is trouwens op het grote plein dat dezelfde naam draagt als de wijk. Langs de andere kant, “de kleine”, ligt er een park waarin negentiende-eeuwse beeldhouwers in brons 48 oude ambachten uitbeeldden. Verder is er de Onze-Lieve-Vrouw Kerk, met metershoge glasramen maar zonder toren. De wijk is vernoemd naar de grondsoort die men er ontgon, voor dat de stad in de 14e eeuw deze open vlakte opslokte.

   Zavel

 9. Varia:

  Lettertypes waarover mensen zich druk maken, het bestaat dus. Zo zullen er hier en daar al enkelingen zich ge-ergerd hebben aan het lettertype op de slides. En terecht trouwens. Dit lettertype is in 1994 ontwikkeld bij Microsoft en is gebaseerd op de handgeschreven letters in tekstballonnen van stripverhalen. Het werd snel populair en werd te pas en vooral te onpas gebruikt voor meer officiële documenten, waarbij de inhoud en de losse stijl van het letterype als een tang op een varken staat. Wat is de naam van dit lettertype. En vanaf volgende slide is het er mee gedaan, beloofd!

   comic sans

 10. Kunst & Cultuur:

  Zet een aantal jonge mannen op een eiland en binnen de kortste keren ontspoort de boel. Het thema is Kunst en Cultuur, dus geen Temptation Island. Wel een boek uit 1954 over een groep Engelse schooljongens die met een vliegtuig is neergestort op een onbewoond eiland. Wachtend op hun redding, komen er stilaan systemen en organisatie in de groep. Maar dan niet op een mooie manier. Ze falen om hun groep te organiseren tot een ietwat leuke samenleving met respect voor elkaar. Het loopt uit de hand, problemen rond leiderschap, allerhande rituelen om het onbekende proberen te verklaren en interne twisten. Het zit er allemaal in. Wat is de naam van dit boek, geschreven door William Golding?

   Lord of the Flies

 11. 3pts vraag:

  De eerste driepuntsvraag handelt over toestellen die in de chemische labo’s gebruikt worden. Antwoorden mag trouwens op elke vraag. Er worden punten gegeven voor het meest juiste antwoord, ook als er andere foutieve antwoorden gegeven zijn voor de andere vragen van deze driepuntsvraag.
  • Voor 1 punt ziet u op de foto een klein plat rond schaaltje, al dan niet met deksel. Het is genoemd naar een Duitse bacterioloog, en dus niet naar de gelijknamige Miss België van 2004. De schaaltjes worden vooral gebruikt in de biologie en in de bacteriologie om bacteriekweken mee te verrichten, maar ook om onder de microscoop biologische stalen mee uit te pluizen, gedrag van insecten of cellen te bestuderen. Wat is de naam van dit ronde glazen of plastic schaaltje?

    petrischaal
  • Op de tweede foto ziet u een instrument dat in het laboratorium wordt gebruikt om een warme, vloeibare of gasvormige substantie af te koelen of te condenseren. De mantel van het toestel wordt aan de rechter onderkant gevuld met koud water. Dit loopt naar de bovenzijde en gaat zo terug naar de gootsteen. In de mantel zit een al dan niet spiraalvormige binnenbuis waar de damp die gecondenseerd moet worden doorheen wordt geleid, tegen de richting in van het koude water in. Het condensaat druppelt dan aan de rechterkant uit de koeler. Het is genoemd naar de Duitse chemicus die het uitvond, en zich daarnaast ook nog verdiepte in boullionblokjes en kunstmest.

    Liebigkoeler
  • Voor 3 punten mag het nog wat specialer zijn. Dit toestel gebruikt wordt om producten te zuiveren van water, oplosmiddelen of andere vluchtige onzuiverheden. Het toestel wordt meestal gebruikt als een combinatie van hoge temperaturen en een vacuüm nodig zijn om de onzuiverheden te scheiden van de rest. Het toestel is genoemd naar een Zwitserse biochemicus. De rest van zijn wetenschappelijk werk bevat weinig interessants. Hij ontdekte een methode om vroegtijdig zwangerschap en kanker vast te stellen. Maar dat bleek niet echt goed te werken, met klachten van fraude tot gevolg. Graag de naam van dit toestel?

    Droogpistool van Abderhalden
 12. Muziek:

  Bij de muziekvragen antwoord u traditioneel met de uitvoerder, dus groep of volledige artiesten naam. Als eerste vragen we de afsluiters van de mainstage van Graspop op zaterdag, graag de uitvoerders van dit nummer.

   Volbeat

  Still Counting