3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

8

 1. Globo:

  U heeft een blad uitgedeeld met 5 CD hoezen op, of toch de lego variant er van. Wij vragen telkens de groep
  • dEUS

   Instant Street
  • Pink Floyd

   The Division Bell
  • Metallica

   Master of Puppets
  • Dire Straits

   Brothers in Arms
  • Greenday

   American Idiot
 2. Actua:

  In Amerika liepen de spanningen hoog op, zeker toen bleek dat de moord op de 18-jarige Michael Brown in Fergusson geen alleenstaand geval was. Net in de periode dat in een andere zaak, een burgerwacht werd vrijgesproken nadat hij een ongewapende zwarte dood schoot. De sfeer deed wat denken aan het Los Angeles van 1992 toen een voornamelijk blanke jury vier politieagenten vrijsprak van een mishandeling van de zwarte taxichauffeur. Het was de aanleiding voor grote rassenrellen waarbij meer dan 50 mensen om het leven kwamen. Er waren plunderingen en ook werden verschillende auto’s in brand gestoken. Wat was de naam van die zwarte taxichauffeur die de aanleiding was voor de rellen in LA in 1992?

  Rodney King

 3. Sport:

  De beelden van het WK in Ronse zijn met het overlijden van 1 van de hoofdrolspelers, terug opgerakeld. Steve Bauer en Claude Criquelion vochten als 2 honden om een been. En een 3e liep er mee heen. Wie was de Italiaan die het WK van 1988 won daar in Ronse. Hij won verder in zijn carrière onder andere Milaan-San Remo en de Waalse Pijl. In 1990 en 93 won hij de wereldbeker, dankzij een aantal etappe zeges in kleinere rondes en een boel ereplaatsen. Wie is deze nu vijftigjarige Italiaanse ex-wielrenner, die samen met zijn broer een fietsenfabriek runt?

  Maurizio Fondriest

 4. Geschiedenis:

  In 476 werd met Romulus Augustulus de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk van de troon verjaagd. En wij zouden van u graag de naam weten van zijn opvolger. Het was een ambitieuze officier in het Romeinse leger die zijn kans greep toen de machtspositie van de keizer verzwakt was. Hij lokte een opstand uit in dat leger dat vooral uit Germaanse huurlingen bestond. De opstand mondde uit in de afzetting van wat de laatste keizer van het West Romeinse Rijk zou zijn. De opvolger was geen Romein en kon zich dus geen keizer noemen. Hij kroonde zichzelf dan maar tot koning. Wie was deze eerste barbaarse koning van Italië. Hij was zoon van Edeko, een Skirische hertog.

  Odoaker

 5. Wetenschap:

  Deze stof staat bij menig hobbyklusser in de kast, en hopelijk achter slot en grendel. Het wordt gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, voor het verwijderen van verfresten en het schoonmaken van kwasten. En als ontvetter. Het is een kleurloze, heldere en niet-viskeuze vloeistof met een typische sterk kerosine-achtige geur. Niet ongebruikelijk natuurlijk voor een aardoliedestillaat dat bestaat uit aromatische en alifatische koolwaterstoffen van verschillende lengte. De naam terpentine valt al eens, al wordt in de omgangstaal meestal de Engelse benaming gebruikt.
  Wat is de gangbare naam van dit oplosmiddel?

  White Spirit

 6. Media & TV:

  Hadden we de vragen beter van het niveau gemaakt van die nieuwe VTM kwis? Misschien was het hier en daar wat moeilijk, maar we gingen er wel van uit dat het niveau van onze kwisploegen net iets hoger is dan de gemiddelde kandidaat van dit programma. De acteur in Kurt Rogiers plooit zich dubbel om toch maar enthousiast over te komen. Wat is het programma dat voor VTM de concurrentie met Blokken moet aan gaan? Een mens zou bijna denken dat speciaal voor het programma het gezegde “door de grond van schaamte zakken” is uitgevonden.

  Valkuil

 7. Eten & Drinken:

  Voor welk streekgerecht is dit het recept?
  Breng 2 liter hoevemelk aan de kook, als deze kookt onmiddellijk 1 liter karnemelk toevoegen. Dit een kwartier op een hoog vuur laten koken tot de melk stremt. Dan mag je het van het vuur nemen en in een neteldoek laten uitlekken gedurende minstens 1 nacht.
  De volgende dag kan men deze ingedikt massa uit de neteldoek halen en mengen met eierdooiers, opgeklopt eiwit, suiker, amandelen en vanille extract.
  Bekleed kleine bakvormpjes met bladerdeeg en vul met het mengsel. Leg over het mengsel ook een stuk bladerdeeg en maak in het midden van dit deksel met een mes een kruisvormige insnijding, zodat tijdens het bakken het vocht kan ontsnappen. Na een half uur in de oven op 225 graden zijn de gebakjes klaar.
  Van welk streekproduct hebben we hier het recept gegeven?

  mattetaarten

 8. Aardrijkskunde:

  Het komt niet vaak voor dat men 1.500 ha bos en landerijen in 1 keer kan aankopen. Het was dan ook een uitzonderlijke kans voor de overheid om in de Kempen een groot nieuw bos en natuurgebied open te stellen voor het grote publiek. Het is niet volledig aan elkaar gesloten, maar bestaat uit een aantal grote bosgebieden. Het strekt zich uit over het grondgebied van Geel, Herselt, Laakdal, Scherpenheuvel en vooral Westerlo. De naam verwijst naar de vroegere eigenaars. Het is een adellijke familie die al eeuwenlang in Westerlo woont, of er toch een kasteel bezat met de uitgestrekte bossen er rond. Wat is de naam van dit natuurpark, of de naam van deze Westelse adel?

  De Merode / Merodebossen

 9. Varia:

  Er wordt al eens smalend gezegd dat Mercedes alleen auto’s maakt voor rijke boeren. En ze hebben gelijk! Een kleine vrachtwagen werd speciaal ontwikkeld voor het zware werk in de landbouw. Net na de 2e Wereldoorlog werd het gelanceerd door de firma Boehringer, maar 5 jaar later al nam Mercedes de productie over. Het voertuig werd amper gebruikt in de landbouw, maar wel in het leger, bij de brandweer en gelijkaardige zaken waar zo een relatief klein wendbaar voertuig op zware terreinen goed van pas komt. Parijs Dakar om maar iets te noemen. Wat is de naam van dit type vrachtwagen?

  Unimog

 10. Kunst & Cultuur:

  De stijl die we voor deze cultuurvraag zoeken, is onstaan in Parijs. De stijl ontstond na de Franse Revolutie. In een woelig politiek landschap weet Napoleon Bonaparte het tot staatshoofd van Frankrijk te schoppen, hij wordt de eerste Keizer der Fransen. Napoleon was een bewonderaar van de Egyptische cultuur, vandaar dat er veel elementen en patronen uit de Oud-Egyptische en Romeinse bouwkunst werden toegepast.
  Hij deed inspiratie op tijdens zijn veldslagen en roofde vele kunstschatten uit het land om ze naar Parijs te brengen. De stijl is verwant aan de classicistische Lodewijk XVI-stijl. Typerend zijn het gebruik van verguldingen, militaria, sfinxen, palmetten en felle, rijke pastelkleuren. Wat is de naam van deze kunststroming uit het begin van de 19e eeuw?

  Empire(stijl)

 11. 3pts vraag:

  Het staat iets verder van de dagdagelijkse realiteit dan Thuis of familie. Maar net zoals ziekenhuisseries zijn gevangenissen een geliefd onderwerp voor TV-series. Wij hebben er 3 vragen over gemaakt.
  • Voor de eerste vraag een serie die te zien was op Kanaal 2. Seizoen 1 draaide rond 2 broers, gespeeld door Wentworth Miller en Dominic Purcell. Lincoln Burrows is ter dood veroordeeld wegens de moord op de broer van de vice-president. Hij blijft volhouden onschuldig te zijn, maar alleen zijn broer Michael gelooft hem. Michael onderneemt drastische maatregelen om zijn broer te helpen. Hij tatoeëert zijn lichaam vol met grondplannen en andere info over de gevangenis en laat zich arresteren zodat ze samen kunnen ontsnappen. Wat is de naam van deze Amerikaanse serie waarvan er in totaal 4 seizoenen gemaakt zijn?

   Prison Break
  • Met de komst van Netflix naar België, kon u de 2 seizoenen van volgende serie legaal bekijken. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het gaat over de New Yorkse Piper Kerman, die plots een jaar de gevangenis in moest. De cast is bijna uitsluitend vrouwelijk. Met de typisch Amerikaanse preutsheid in gedachte, zijn abortus, racisme en gelijkaardige thema’s die aan bod komen niet van de poes. De serie toont bovendien bijzonder expliciete seksscènes, meestal lesbisch van aard, wel van de poes dus. Wat is de naam van deze serie, origineel uitgezonden in 2013 en 2014?

   Orange is the new black
  • De derde serie is nooit op de Vlaamse TV uitgezonden, het was de eerste zelf geproduceerde dramaserie van HBO. Het speelt zich af in Emerald City , een experimentele gevangeniseenheid waar de eenheid-verantwoordelijke de gevangenen probeert verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun daden. Met als doel dat ze later, als ze ooit vrijkomen, een beter mens zouden zijn. Na enkele episodes wordt duidelijk hoe bepaalde groepen zich vormen, samenklitten en de onderlinge pik-orde bepalen. Gevangene Augustus Hill zit in een rolstoel en begeleid als verteller elke aflevering. Wat is de naam van deze serie, die liep van 1997 tot 2003?

   Oz
 12. Muziek:

  It ain’t over until the fat lady sings, dus bij deze de laatste vraag van de avond

  Gossip

  Get a Job