3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

7

 1. Globo:

  5 superhelden. Geef telkens de naam van de superheld. Voor de tweede foto dus ook de naam van het personage, niet de naam van de reeks!
  • Wonder Woman
  • Raphael
  • Spiderman
  • Tettenman
  • Duffman
 2. Actua:

  Het zijn barre tijden voor de winkelstraten in tijden van Zalando, Amazon en andere online winkels. Dat het niet overal kommer en kwel is, bewijst een keten door voor de 6e keer de prijs ‘werkgever van het jaar’ te winnen. Vlerick doet jaarlijks een rondvraag bij de werknemers, en het is dus leuk werken bij dit familiebedrijf met hoofdzetel in Sint Niklaas. Om het te vieren nodigde CEO Wouter al zijn werknemers uit voor een feestje in de Ghelamco Arena. Wat is de naam van deze winkelketen met nu de derde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf?

  (schoenen) Torfs

 3. Sport:

  In het Belgisch voetbal is Tweede klasse een bont allegaartje van gevallen eerste klassers bovenaan, stervende zwanen onderaan en daar tussen een paar iets te ambitieuze dromers. De ploeg met het meeste titels in deze 2e klasse is een ploeg met hoge pieken en spijtig genoeg ook diepe dalen. Momenteel is het een stabiele middenmotor in eerste klasse, de laatste kampioenentitels in 2e dateren van 1999 en 2002. Na die laatste titel volgde 1 jaar in Eerste klasse maar werd daarna gevolgd door een verplichte degradatie naar 3e door zware financiële problemen. Na 2 jaar 3e en 2 jaar 2e klasse kon het via eindrondewinst terug opklimmen naar 1e klasse. Welke ploeg was 6 keer kampioen in tweede klasse, en trouwens ook 4 keer in Eerste klasse.

  KV Mechelen

 4. Geschiedenis:

  Om te bewijzen dat onweerswolken elektrisch geladen waren, liet deze wetenschapper tijdens een onweersbui een vlieger op. En niet zonder gevaar voor eigen lijf en leden, want de vlieger raakte inderdaad elektrisch geladen. Dit experiment was de basis voor zijn uitvinding van de bliksemafleider. Al blijkt dat er vroeger ook al gelijkaardige constructies gebouwd zijn, maar toch wordt deze Amerikaanse politicus en wetenschapper aanzien als de uitvinder van de bliksem afleider. Verder assisteerde hij de Gebroeders Montgolfier in 1783 bij de ontwikkeling van de luchtballon. Maar het allerbekendst zal hij wel blijven als 1 van de Founding Fathers van de Verenigde Staten van Amerika. Wie is deze uitvinder en politicus?

  Benjamin Franklin

 5. Wetenschap:

  De wetenschapper op de foto is een 18e eeuwse Zwitserse wiskundige en natuurkundige die het grootste deel van zijn leven doorbracht in Rusland en Duitsland. U mag hem bedanken of verwensen, voor onder andere de namen voor de goniometrische functies sinus, cosinus en tangens, het symbool Pi voor 3.14 of het sommatie teken en vele andere notaties die we in de wiskunde gebruiken. Hij bedacht ook de naam “exponentiële getal” voor het grondtal van de natuurlijke logaritme, afgekort “e” wat ook zijn zelfbeeld geen slecht zal gedaan hebben. Hij was extreem productief, zijn verzameld werk beslaat zo’n zeventig delen. Hiermee werd hij 1 van de belangrijkste wiskundige uit de 18e eeuw. Wie is deze wiskundige die stierf in Sint-Petersburg, in 1783?

  Leonhard Euler

 6. Media & TV:

  Even testen of u iets heeft bijgeleerd van de Slimste Mens. Adil El Arbi gaf al snel toe dat hij alleen maar meedeed om zijn eigen film te promoten. De film kwam dus al wel een keertje ter sprake als hij het juiste antwoord niet wist, maar we vergeven het de sympathieke regisseur. De film gaat over over een jonge, ambitieuze journaliste die zich vastbijt in een reportage over de probleemwijken van Brussel. Langzaam aan geraakt ze gefascineerd door 1 van de zware jongens die haar rond leiden door hun leefwereld in het Brusselse. Wat is de naam van deze film?

  Image

 7. Eten & Drinken:

  Onze chefkok is ook geen topper, zijn steak zeemvel is wereldberoemd. Wat zijn de 4 officiele termen waarmee een goeie kok wel weet hoe hij een biefstuk moet bakken. En in volgorde alstublief.

  Bleu – Saignant – A Point – Bien Cuit

  in volgorde!
 8. Aardrijkskunde:

  Het meer op de foto ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: 79 km lang en 15 km op z’n breedst Daarmee is het meteen het grootste meer van Europa. De maximale diepte is 12 meter, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water ‘s zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. Sinds 2007 wordt aan de oevers ook een groot meerdaags muziekfestival georganiseerd. Wat is de naam van dit Hongaarse meer?

  Balaton(meer)

 9. Varia:

  Iedereen heeft zijn fouten, onze vragen opsteller durft bijvoorbeeld al eens sandalen te dragen. Al mag de Duitse degelijkheid er van afspatten, je zal niet snel aanzien worden voor een fashionista met dit schoeisel. De anatomisch gevormde zolen zijn van kurk of soms rubber, het bovengedeelte meestal van leder. Ze worden dikwijls gedragen door verplegend personeel, maar voornamelijk als vrijetijdsschoeisel. De naam verwijst naar de oprichter, die zich in 1774 reeds inschreef in het kerkarchief van het stadje Langen-Bergheim als schoenmaker.

  birkenstock

 10. Kunst & Cultuur:

  Cyriel Buysse is geen onbekende voor de boekenlezers onder jullie. Minder bekend zijn zijn 2 schrijvende tantes. Beide geboren in de jaren 30 van de 19e eeuw. Ze brachten samen een aantal dichtbundels uit tot de oudste zus, Rosalie stierf op jonge leeftijd in 1875. De jongere zus Virginie bleef schrijven. Met de roman “Een dure eed” kreeg zij in 1891 officiële erkenning. Het boek werd met de Vijfjaarlijkse Prijs voor Nederlandse letterkunde bekroond. Samen met “De Twistappel” en “Het revolverschot” behoort dit tot haar beste werk. Samen met haar neef Cyriel Buysse schreef zij “Levensleer”, een humoristische roman over de verfranste Gentse bourgeoisie. Wie zijn deze schrijvende zussen, de achternaam is voldoende.

  (Rosalie en Virginie) Loveling

 11. 3pts vraag:

  De driepuntsvraag gaat deze ronde over 3 pretparken bij onze Noorderburen.
  • Als eerste trekken we naar een bloemenpark ten noordwesten van Lisse in Zuid-Holland. Het trekt jaarlijks ongeveer 900.000 bezoekers vanuit de hele wereld. Op het 32 hectare grote park worden jaarlijks in het voorjaar bolgewassen van bedrijven uit de omgeving tentoongesteld. Binnen dit en een paar weken zullen er meer dan 7 miljoen bloembollen in bloei staan, waaronder 800 verschillende soorten tulpen. Thema dit jaar is Vincent Van Gogh. Wat is de naam van dit landschapspark, ideaal voor de bloemenliefhebbers?

   Keukenhof
  • In 1963 bouwde winkelier Henk Bemboom een aantal vakantiehuisjes op een stuk landbouwgrond rond een oude boerderij . Als extra attractie bood hij bij elk vakantiehuisje een Shetlandpony en een wagentje aan, een uniek idee omdat deze pony’s in die tijd nog zeldzaam waren in Nederland. Het park bestaat nu uit 2 delen, de vakantiehuisjes met de pony’s en een attractiepark met ongeveer 40 attracties. Het is na De Efteling het populairste park van Nederland.

   Slagharen Pony Park
  • Het derde attractiepark ligt in Drouwen, provincie Drenthe. Het noemt zichzelf “het voordeligste pretpark in Europa”. En goedkoop dat is het, je betaalt 12 euro, en dan is alles inclusief, ook eten en drinken. Je kan amper geloven dat je in Nederland bent. Het park wint de laatste jaren snel aan populariteit, u kan al raden waarom. Het park is vooral geschikt voor jongere kinderen tot zo’n 13 jaar.

   drouwenerzand
 12. Muziek:

  Billy Joel

  Uptown Girl