3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

6

 1. Globo:

  OpgaveOp de foto’s ziet u 10 Bekende Vlamingen waar u 5 familie banden zou moeten in herkennen. Broers, zussen of broer en zus. Wij vragen telkens de 2 voornamen te koppelen. De volgorde van noteren op het antwoordenblad is niet van belang, u noteert dus 5 keer 2 voornamen, de achternaam is niet nodig.
  • A & I – Marnix & Annemie (Peeters)

   volgorde is niet belangrijk! achternaam ook niet nodig
  • B & J – Clara & Jelle (Cleymans)
  • C & D – Bieke & Herwig (Illegems)
  • E & G – Pieter & Tinne (Embrechts)
  • F & H – Heidi & Erika (Van Tielen)
 2. Actua:

  Een burgemeester die regelmatig in het nieuws komt, dat is meestal geen goed nieuws voor bijhorende stad. Bart Verhage wil er het mega-shopping center Uplace zetten, maar dat is niet het enige probleem van de burgemeester. Er zijn ook nog de extremistische moslims die in deze stad jongeren zouden ronselen om mee te gaan strijden in Syrië. Allemaal geen evidente zaken voor deze slaapstad in de schaduw van Brussel. Iedereen zal ondertussen wel weten dat we het over Vilvoorde hebben, maar wie is de burgemeester die er de boel onder controle moet krijgen?

  Hans Bonte

 3. Sport:

  Hij was 4 jaar toen zijn vader top-volleyballer Jo plotseling overleed, de man werd drie maal speler van het jaar in zijn korte carrière. 21 jaar na het overlijden van deze legendarische volleyballer keerde de zoon terug naar de regio. Met zijn ploeg Asse Lennik won hij dit jaar de beker tegen zijn ex ploeg Antwerpen en ook voor de titel strijden ze nog mee. Net als zijn vader is hij hoofdaanvaller bij zowel zijn ploeg als de nationale ploeg.
  De voornaam van de vader is al genoemd, wij vragen naam en voornaam van de zoon, dit jaar één van de uitblinkers bij Asse-Lennik.

  Seppe Baetens

 4. Geschiedenis:

  Het gebouwencomplex dat we zoeken was het hoofdkwartier waar Adolf Hitler het merendeel van zijn tijd spendeerde in de periode van juni 1941 tot november 1944. Hier werd dus voor een groot stuk het verloop van de Tweede Wereldoorlog bepaald.
  Het complex bestond uit een groep bunkers en versterkte gebouwen in een dichtbebost gebied, omringd door enkele ringen van prikkeldraad. Dichtbij het complex lag een vliegveld. Het is in dit complex dat de bomaanslag op Hitler gepleegd werd door de groep rond kolonel Von Stauffenberg.
  De overblijfselen van het complex bevinden zich in het huidige Polen in het dorp Görlitz vlak bij Rastenburg. Wat is de Duitse naam van dit voormalig hoofdkwartier van Hitler?

  Wolfsschanze

 5. Wetenschap:

  Een Flora vraag deze ronde, op de foto’s ziet u een grote, bladverliezende struik. Het hout is zacht en splintert niet. De takken bevatten een zacht sponsachtig wit merg.
  De vijf- tot zevendelig geveerde bladeren zijn donkergroen en hebben na kneuzing een wat onaangename geur. De struik bloeit vroeg in de zomer, van mei tot juli en tooit zich dan met honderden vlakke schermen met roomwitte bloemetjes, die zich in de loop van de zomer tot zwarte bes-vruchten ontwikkelen. Zowel de bloesem als de bessen worden gebruikt in de keuken, als smaakmaker of als medicijn. Rauw zijn de bessen lichtjes giftig, daarom worden ze altijd eerst gekookt. Wat is de naam van deze plant?

  Vlier

 6. Media & TV:

  Welke acteur speelde in volgende films? Hij heeft in totaal in meer dan 120 films mee gespeeld, we houden het lijstje dus enigszins beperkt.
  * Fu Manchu
  * Ettelijke Dracula films
  * Lord of the Rings en The Hobbit
  * Star Wars, Episodes II en III

  Christopher Lee

 7. Eten & Drinken:

  Binnen de wijnen zijn er allerhande soorten en onderverdelingen. Voor deze vraag geen Franse regio, maar wel een specifiek productie proces en specifieke ingrediënten van een type witte wijn. Deze Franse term geeft aan dat voor de wijn alleen witte druiven gebruikt wordt. Bij de meeste Champagnes bijvoorbeeld wordt ook sap gebruikt van blauwe druiven, maar bij champagnes met deze vermelding wordt enkel de witte Chardonnay druif gebruikt. Welke Franse term zoeken we?

  blanc de blanc

 8. Aardrijkskunde:

  Voor de aardrijkskunde vraag zoeken we een sedimentair gesteente dat bestaat uit geharde, geconsolideerde klei. Het verschil met gewone kleisteen is dat dit gesteente een duidelijke splijting heeft, waardoor het lijkt alsof de stenen uit verschillende platen bestaan. Het kan verward worden met leisteen door die laagjes, maar dat is niet uit klei opgebouwd. Het gesteente dat we zoeken wordt net zoals leisteen veel gebruikt als dakbedekking. Wat is de naam van dit gelaagd klei-gesteente?

  schalie

 9. Varia:

  “Le Chat”, of “De kat” in het nederlands is één van de bestverkochte Belgische stripreeksen. De cartoons van de olijke kat verschenen dag op dag 30 jaar in Le Soir. De tekenaar was ook een graag geziene gast in TV shows, wat hem als Franstalige Brusselaar veel bekender maakt in Frankrijk dan in Vlaanderen. Hij was populair in zowat heel het franssprekend deel van de wereld. Wat is de naam van deze bekende brusseleir met zijn kat?

  Philippe Geluck

 10. Kunst & Cultuur:

  Brussel krijgt eindelijk zijn eigen Guggenheim, een museum voor moderne en hedendaagse kunst waarbij het gebouw minstens zo veel aandacht trekt dan de werken er in. Het gebouw is momenteel nog in gebruik, maar er zou een overeenkomst zijn met de eigenaar om heel de site te verkopen. Maar helemaal zeker ben je daar nooit van in de Brusselse politiek. Er is ook nog geen exacte timing vooropgesteld, maar Brussels minister president Rudi Vervoort spreekt van een potentieel van een half miljoen bezoekers per jaar. En dan nu de vraag, wat is de huidige functie van dit in het oog springend gebouw aan het Brusselse IJzerplein? Graag merk en functie.

  Citroën garage

 11. 3pts vraag:

  Als driepuntsvraag zijn we het deze keer gaan zoeken in ons eigen lichaam. 3 vragen over organen.
  • In de hals zit bij de mens en andere zoogdieren een orgaan dat betrokken is bij de ademhaling, bescherming van de luchtpijp en het maken van geluid. Het bestaat uit een aantal kraakbenen onderdelen die verbonden zijn met pezen en spieren. Het is in de hals opgehangen aan het tongbeen. De voorzijde van dit orgaan is in de hals zichtbaar als de adamsappel, bij mannen meer dan bij vrouwen. Op de foto staat larynx al vermeld als naam, dus vragen wij u de andere veelgebruikte benaming van dit orgaan.

   strottehoofd
  • De eilandjes van Langerhans produceren hormonale stoffen, die rechtstreeks in de bloedsomloop terechtkomen. Ze zijn gelegen in een orgaan dat diep vanachter verscholen in de bovenbuik ligt, achter de maag en het achterste buikvlies, net voor de wervelkolom.
   Naast het afscheiden van hormonale stoffen via die eilandjes, helpt het ook bij de spijsvertering. De klier produceert dagelijks zo’n 2 liter sap dat in de darmen terecht komt, daar zorgt het mee voor de afbraak van eiwitten en vetten. U mag van ons met de Latijnse of de Nederlandse naam van het orgaan antwoorden.

   Alvleesklier of pancreas
  • Voor 3 punten mag u eens diep in uw hersenen graven. Daar zit immers een uiterst belangrijk regelcentrum voor het lichaam. Het integreert alle autonome en hormonale processen in het lichaam, bijvoorbeeld de regeling van de lichaamstemperatuur, de water- en zouthuishouding, groei en voortplanting.
   Het ontvangt informatie vanuit van de rest van de hersenen via de hersenschors en van sensoren allerhande over het hele lichaam via het ruggenmerg. Het stuurt zelf op zijn beurt dan signalen uit naar het zenuwstelsel en naar de hypofyse om het lichaam gepast te laten reageren. Wat is de naam van dit stukje regelcentrum in de hersenen dat reageert op primaire prikkels en zo verantwoordelijk is voor de al even primaire driften eten, vechten, vluchten en paren.

   Hypothalamus
 12. Muziek:

  Christine And The Queens