3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

5

 1. Globo:

  U leest wat google translate in het Italiaans, Afrikaans, Nederlands, Frans en Duits maakt van 5 bekende songs. Graag titel en uitvoerder van het origineel.

  • Mi giro qui , e rotondo , e rotondo , come un leone in gabbia
   Per disperazione preda
   als een leeuw in een kooi – willy sommers
  • Hierdie stewels is gemaak om te loop
   en dit is presies wat hulle gaan doen
   een van die dae , hierdie stewels is gonna loop al meer as jy
   these boots are made for walking- nancy sinatra
  • Roer het op; kleine schatje, roer het op. Kom op, schatje.
   Kom op en roer het op: kleine schatje, roer het op. O-oh!
   Bob Marley – Stir It Up
  • Bartje capable de regarder par la fenêtre ,
   il pense Mia et tout ce qu’elle faisait .
   Il voit sa vie , les siècles passent .
   Il pleure un peu et qu’il appelle son nom.
   lieve kleine piranha- gorki
  • Schmerz
   Ich liege hier im Sterben schmerz
   Schmerz
   In jeder Ecke meines Gehirns
   Schmerz
   I unter s Zug liegen direkt
   Schmerz
   Ich fühle mich wie ein Kaninchen mixomatosisch
   Clement Peerens Explosition-Boecht van dunaldi
 2. Actua:

  In het Druitse Dresden betoogt sinds oktober 2014 iedere maandag een groepering tegen moslim-extremisme. Maar hun betoog is afgegleden van het bestrijden van de extremistische Islam gelovigen in Duitsland naar het beschermen van de Duitse identiteit, het behoud van de zogenaamde joods-christelijke cultuur van het Avondland en de eis voor een strengere asielwetgeving. Van de voorzitter dook in de pers al een foto op waarop hij poseerde met Hitler kapsel. De snor bleek gefotoshopt, maar de rest van de foto was wel echt, ‘t was maar om te lachen volgens de man. Wat is de naam van deze beweging, die hun aanvragen tot betogingen in Antwerpen en Heist op den Berg afgekeurd zagen.

  Pegida

 3. Sport:

  Ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, maar wel wereldtop in haar discipline. Ze is wereldboks-kampioene bij de lichtgewichten in al de 4 officiële boksbonden. En toch werkt ze voltijds bij de Belgische Spoorwegpolitie, want met de sport alleen valt de kost niet te verdienen, en al zeker niet als Belgische bokster. Tijdens de uitreiking van de prijs voor ‘Sportvrouw van het Jaar’ werd nog maar eens pijnlijk duidelijk hoe beperkt de populariteit is voor het boksen, zelfs onder sportjournalisten. Wie is deze West Vlaamse?

  Delfine Persoon

 4. Geschiedenis:

  De MIM-104 is een middellange-afstand-luchtafweersysteem. Het wapen werd vooral bekend door de Amerikanen die het gebruikten tijdens de Golfoorlog. De lanceerbasis kan via een radar het doel markeren en de afgevuurde raket stuurt zichzelf dan naar dit doel. Er zit niet noodzakelijk springstof of zo iets in, het moet het vooral hebben van er gewoon tegenaan te knallen en zo het doelwit uit te schakelen. Het wordt daarom vooral gebruikt om vijandige raketten en vliegtuigen uit de lucht te halen. Wat is de naam van dit luchtafweersysteem van het Amerikaanse Raytheon Company, dat vooral bekend werd tijdens de Golfoorlog?

  Patriot

 5. Wetenschap:

  In 1746 stelde professor natuurkunde Pieter van Musschenbroeck een experiment voor dat beschouwd kan worden als de eerste elektrische condensator. Het bestaat uit een wijde glazen fles die van buiten met tinfolie is bekleed en gevuld met water. Via een metalen staaf transporteerde hij elektriciteit in de fles met water. Tot zijn teleurstelling gebeurde er niks. Pas toen een assistent de proef wilde afbreken gebeurde er iets. Hij pakte de fles en de staaf tegelijkertijd vast en kreeg een elektrische schok. Dit door de folie rond de fles en de geleidende staaf in het water. De naam van het experiment verwijst naar de Zuid-Hollandse stad waar de uitvinder hoogleraar was, het is trouwens de oudste universiteit van Nederland. Wat is de naam van dit experiment?

  Leidse fles

 6. Media & TV:

  Volgende maand verschijnt van Disney een nieuwe science fiction film. Met hoofdrollen voor George Clooney en Hugh Laurie zijn de verwachtingen hoog gespannen. Toch bij sommigen, anderen zien er gewoon een uitgebreide reclame spot in voor de thema parken in de verschillende Disney parken wereldwijd die dezelfde naam dragen. Wat is de internationale titel van de film, die dus waaronder hij in de Amerikaanse zalen verschijnt? In België was er al een copyright op de naam, daardoor komt die bij ons in de zalen onder een andere naam. Maar wij vragen dus de internationale titel.

  Tomorrowland

 7. Eten & Drinken:

  Een Bicky Burger is iets wat in zowat elk frituur of broodjeszaak kan besteld worden. Maar welk ingrediënt ontbreekt in volgend lijstje? En laat u vooral niet vangen door alle sausen, dressings en vinaigrettes.
  * een zacht geroosterd broodje met sesamzaad
  * een hamburger van gemengd vlees
  * Bicky Dressing
  * Bicky Hot Sauce
  * Bicky Ketchup
  * gefrituurde ui

  wat ontbreekt er nog als we de officiële ingrediënten nemen, en ook alles van het merk Bicky van Beckers kopen?

  Cucumb’Salad, komkommer dus

  en geen augurken
 8. Aardrijkskunde:

  Door de eeuwen heen is ons belgenlandje stillekesaan helemaal volgebouwd geraakt. Toch zijn er de laatste eeuwen amper echt nieuwe dorpen en steden gesticht. Het moet al eeuwen geleden zijn dat er echt vanuit de middle of nowhere in de velden een nieuwe gemeenschap gesticht is. In 1968 werd er daadwerkelijk zo een stad uit de grond gestampt, te midden van de bietenvelden van Waals Brabant. Het autoverkeer is verbannen rond en onder de stad, waardoor het een heel wandel- en fietsvriendelijke binnenstad heeft. De gemeente telt bijna 47.000 inwoners, waarvan 30.000 vaste bewoners en 17.000 studenten. Qua jobs is er naast de universiteit een groot wetenschapspark, waardoor het vooral hoogopgeleiden aantrekt, en dit in een regio die vroeger bijna uitsluitend op de agrarische sector gericht was. Welke stad zoeken we?

  Louvain la Neuve

 9. Varia:

  De taxichauffeurs staan al een tijdje op hun achterste poten door de komst van Uber. In de hotel en “Bed & Breakfast” wereld is er een gelijkaardige onrust. Want een internet bedrijfje uit San Francisco heeft een online marktplaats ontwikkeld voor de verhuur en boeking van kamers en vakantieverblijven. Wie wil overnachten kan zo op zoek naar een plek om te slapen bij privé personen. En net als bij Uber ontbreekt de controle op de veiligheid en verzekering waar hotels wel moeten aan voldoen. Als je een kamer verhuurt, zou je als gastheer bijvoorbeeld zelf altijd aanwezig moeten zijn. Maar er duiken op de site meer en meer appartementen en huisjes op die commercieel uitgebaat worden als verblijf voor toeristen. Wat is de naam van deze site, een beetje de commerciëlere variant van couch-surfing?

  Airbnb

 10. Kunst & Cultuur:

  De term refereerde aan variétéachtige shows in nachtclubs. In zulke shows traden komieken op die seksueel getinte grappen vertelden, wat in de meer “respectabele” vaudevilleshows niet gebeurde. Komische acts werden afgewisseld met striptease. Om de zelfspot in de verf te zetten, gebruiken de danseressen overdadige kledij en attributen, zoals grote veren waaiers, boa’s, korsetten, tepelkwastjes en bolhoedjes. Wat is de naam va dit genre? Dita Von Teese, ex-vrouw van Marilyn Manson is een bekende naam in het genre.

  burlesque

 11. 3pts vraag:

  De driepuntsvraag draait rond paarden. Met een korte omschrijving van paard en/of berijder zou u de 3 paarden moeten kunnen benoemen.
  • Als eenpunter het paard van Don Diego de la Vega, oftewel Zorro.

   Tornado
  • De tweepunter komt uit de Griekse mythologie. Het is een gevleugelde paard, ontstaan uit een liefde tussen Medusa en de zeegod Poseidon. Hij kwam ter wereld uit Medusa’s bloed toen de held Perseus haar doodde.

   Pegasus
  • En de driepunter zijn we gaan zoeken in de klassieke literatuur. In het boek Don Quichote van Cervantes rijdt het titelpersonage op een oude, uitgemergelde boerenknol die hij zelf ophemelt al was het een raspaard.

   Rossinante/Rocinante
 12. Muziek:

  Snap!

  The Power