3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

4

 1. Globo:

  Welke 5 films kan je terugvinden in volgend filmfragment. opgave De volgorde is niet belangrijk

  • Boxtrollen

   volgorde vd antwoorden maakt niet uit!
  • Inception
  • Lucy
  • Unbroken
  • Wolf of Wallstreet
 2. Actua:

  Hun slogan is “The world’s local bank”. Maar dat blijkt dan vooral voor de lokale miljonairs te zijn die geen lokale belastingen willen betalen. Een ontevreden werknemer lekte gegevens van ontelbare rekeningen van hun Zwitserse afdeling, data van klanten van over heel de wereld. In 2012 betaalden ze al eens bijna 2 miljard dollar boete wegens witwaspraktijken, en in 2014 650 miljoen wegens manipulatie van de wisselkoersen. Allemaal geld dat niet naar de aandeelhouders kan gaan, dus vandaar de dipjes in de aandelenkoers. De bank heeft haar hoofdzetel in Londen en kent zijn oorsprong in Hong Kong en Sjanghai. Wat is de naam van deze bank?

  HSBC

 3. Sport:

  in het filmpje ziet u een onderdeel van het baanwielrennen dat qua spanning zijn gelijke niet kent. Na het startschot moeten de deelnemers zich staande proberen te houden zonder zich nergens aan vast te houden en zonder iemand te hinderen. Tussen de 3 en 4 minuten na de start rinkelt de bel, dat is het signaal om zo snel mogelijk één rondje te sprinten op de piste. We vragen niet naar de naam van deze discipline, wel de techniek die ze het eerste deel uitoefenen. Op een fiets zo stil mogelijk blijven staan zonder ergens aan vast te houden of te steunen. En voor de liefhebbers, de discipline is de Marymoor Crawl.

  Surplace

 4. Geschiedenis:

  Oorspronkelijk werd de benaming gebruikt voor de muzes van artiesten. Later groeide hun rol tot gezelschapsdame of gastvrouw, gekleed in traditionele en formele kledij, een wit gechminkt gezicht en rode lippen. Vanaf de 18e eeuw duiken de dames in verhalen op met een zweem van prostitutie, maar dat zou volgens onze bronnen onterecht zijn. Het zijn immers geen escortes, maar wel dames die opgeleid worden als gezelschapsdame voor in de hogere culturele en economische klassen, waarbij kennis van de klassieke Japanse muziek, zang en dans en must is om mee te kunnen praten. Wat is de naam van deze Japanse gezelschapsdames?

  Geisha

 5. Wetenschap:

  De vogel op de foto’s is Europa’s kleinste en lichtste vogeltje. Van snavel tot staartpunt meet hij slechts 8,5 cm, met een gewicht van 4 tot 7 gram. Ook al komen ze in grote aantallen voor in ons land, ze worden niet snel gezien. De zangvogeltjes leven namelijk vooral in de toppen van naaldbomen. Hun aanwezigheid wordt meestal verraden door hun liedje of roepjes van hoge tonen; ‘zrie-zrie-zrie’. Door de hoge tonen zijn ze helaas minder goed te horen voor oudere vogelspotters waarbij het gehoor wat achteruit is gegaan. Ze leven in groepjes en trekken vaak op met mezen. Ze kunnen ontzettend tam zijn en vooral in de trektijd als er duizenden in ons land neerstrijken zijn ze zo met voedsel zoeken bezig dat je ze soms bijna aan kunt raken. Wat is de naam van dit zangvogeltje?

  goudhaantje

 6. Media & TV:

  Deze radiodame maakte mee de overstap van Radio Donna naar MNM. Ze presenteerde vroeger al programma’s tijdens de avondspits, de ochtend maar sinds het najaar van 2012 presenteert ze Kwistet tussen 12 en 13 uur. Ze vult er de middag met allerhande weetjes en experimenten. Ze is ook op TV te zien, zo is ze presentatrice op VijfTV van “Alle Dagen Sex”. Wie is deze nu 37-jarige presentatrice?

  Ann Reymen

 7. Eten & Drinken:

  Wat een sommelier is bij wijn, is dit voor bier. Het is de naam die gegeven wordt aan een kenner van bier, iemand die houdt zich bezig met het proeven van bier en het zoeken naar de ideale combinaties van bier bij de maaltijd of kaas. Hij is meestal ook goed op de hoogte van het brouwproces en de manier van bewaren, niet onbelangrijk bij bier. Wat is de chiquere term van zo iemand, afgeleid van het Griekse woord voor, u kon het al raden, bier.

  Zytholoog

 8. Aardrijkskunde:

  De plaatselijke Frank De Boosere moet een luxe leven hebben, want in dit land is het het hele jaar door tussen de 24 en 30 graden, zonder veel uitschieters. Dit rustige weer komt door de ligging in de Indische Oceaan, de groep van meer dan 100 eilandjes ligt ten noorden van Madagascar. Daarom is het ook ideaal voor exotische strandvakanties en dat is dan ook meteen de grootste inkomstenbron voor dit Afrikaanse land. Het land is met zijn 90.000 inwoners het kleinste van Afrika. Wat is de naam van deze archipel, met Victoria als hoofdstad?

  Seychellen

 9. Varia:

  Wielertoeristen zitten tegenwoordig aan de doping om niet voorbij gesnord te worden door de eerste de beste gepensioneerde op een elektrische fiets. Hetzelfde moet jaren geleden ook al tot frustraties geleden hebben met een gelijkaardig voertuig. Een Frans bedrijf ontwikkelde al begin 19e eeuw een fiets met hulp motor. In de jaren 60 werden deze vooral in Nederland populair. Boven het voorwiel zat een klein benzine motortje dat er voor zorgde dat u niet zo hard moest trappen om toch snel vooruit te komen.
  Wat is de naam van het van oorsprong Franse merk van deze verre voorloper van de elektrische fiets?

  solex

 10. Kunst & Cultuur:

  Van welke Amerikaanse architect ziet u hier enkele gebouwen. Het bekendst is het Guggenheim Museum in New York en de villa “Falling Water”, die te midden van de natuur over een waterval gebouwd is.

  Frank Lloyd Wright

 11. 3pts vraag:

  Bij gezelschapsspelletjes mag iedereen zich af en toe eens gedragen als een Poetin. Wereldheerschappij is het enige doel en alle middelen zijn daar goed voor. 3 vragen over evenveel spelletjes waarbij de wereld moet veroverd worden.
  • Voor 1 punt een spel dat al ontwikkeld werd in 1957. Het bord toont de wereld zoals die verdeeld was ten tijde van Napoleon, in 42 territoria die dan overeenkomen met “landen” of gebieden. Ieder heeft een eigen missie, bijvoorbeeld alle gele legers uitschakelen of de wereld veroveren. Gebieden worden veroverd, legers gevormd en verplaatst, allianties worden gesmeed en verbroken. Wat is de naam van deze klassieker onder de gezelschapsspelen, uitgegeven door Hasbro?

   Risk
  • Voor deze tweepunter voorziet u best een grote tafel en genoeg tijd, want net zoals bij het computerspel kan het wel even duren. De bedoeling is om aan het einde van het spel de meest indrukwekkende beschaving te hebben. Je kunt dit bereiken door in je beurten speelstukken te verplaatsen, gevechten aan te gaan, door te handelen, het ontdekken van nieuwe technologieën, en het bouwen van nieuwe gevechtseenheden, kolonisten en vestigingen. Door het handig vermengen van economische groei, militaire macht, diplomatiek en winstgevende handel kun je de grootste beschaving ooit creëeren en het spel winnen. Wat is de naam van dit spel voor 2 tot 4 spelers, gebaseerd op het populaire gelijknamige computerspel van Sid Meier.

   (Sid Meier’s) Civilization
  • De driepunter tapt uit een ander vaatje. De wereld wordt al gedomineerd, en wel door virussen. De spelers moeten samen de wereld redden door gezamenlijk het geneesmiddel samen te stellen dat het virus kan uitschakelen. Er wordt dus niet tegen elkaar gespeeld, maar met z’n allen tegen het bord en tegen de stapel kaartjes. Leuk aan het spel is dat je de verspreiding van de ziektes werkelijk op het bord ziet verschijnen als stapels blokjes, die zich verspreiden naar de naburige steden. Hoe dichter bij het einde, hoe meer ziekteblokjes worden bijgeplaatst, hoe meer uitbraken er zijn en hoe spannender het wordt. Wat is de naam van dit spel voor 2 tot 4 spelers?

   Pandemie
 12. Muziek:

  Motörhead

  Killed by Death