3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

3

 1. Globo:

  Als globo hebben jullie normaal gezien allemaal 5 afbeeldingen van konijnen op de tafel liggen. U vult telkens de naam van het tekenfilm figuurtje in.
  • Roger Rabbit
  • hopla
  • bobo
  • bugs bunny
  • stampertje (Thumper)
 2. Actua:

  De aanslagen op het redactielokaal van een tijdschrift in Parijs drukten hun stempel op de actua van de afgelopen maanden. Tot dan was Charlie Hebdo iets voor linkse rakkers en wereldverbeteraars, een beetje morrelen in de marge. Het tijdschrift ontstond uit de restanten van een ander weekblad. Wij zouden van u graag de naam van dit weekblad vernemen, het werd opgericht en 1960. Door hun toen al choquerende publicaties liep het drie keer een publicatie verbod op. De laatste keer in 1970, en om dat te omzeilen werd het opgedoekt en begon de redactie een nieuw, gelijkaardig tijdschrift met de naam Charlie Hebdo. Wat is de naam van dit historische tijdschrift, de voorloper dus van Charlie Hebdo?

  Hara kiri

 3. Sport:

  we zoeken een ex-voetbalinternational van het Pools voetbalelftal.Na te spelen bij 2 Poolse ploegen verkaste in 1982 naar Italië waar hij voor Juventus en AS Roma speelde, totdat hij in 1988 zijn voetbalschoenen aan de haak hing.
  Hij wordt gezien als een van de beste Poolse voetballers ooit. Hij staat als enige Pool in de FIFA 100 lijst, waarin de beste honderd nog levende spelers staan, samengesteld door Pelé en de FIFA.
  Met Juventus werd hij 2 keer landskampioen en won hij de Europa Cup I, Europa Cup II en de Super Cup. Na zijn carrière was hij enkele jaren trainer, maar werd daarna actief binnen de Poolse voetbalbond. Wie is deze Poolse aanvallende middenvelder?

  Zbigniew Boniek

 4. Geschiedenis:

  Alle wegen leiden naar Rome, en daar zouden we zelfs iets specifieker kunnen zijn. Alle wegen leiden namelijk naar de “Milliarium Aureum”, in het Nederlands de Gouden Mijlpaal. Opgericht in het jaar 20 voor Christus door keizer Augustus. Dit punt was het beginpunt van alle Romeinse wegen, al was dat vooral symbolisch, een politiek statement. Keizer Augustus bepaalde met dit symbool wat voor de Romeinen het centrum van de wereld was. Wij hadden van u graag geweten op welk historisch plein deze “Milliarium Aureum” stond. Vroeger was het een met bladgoud versierde pilaar, die is in de loop der jaren verloren gegaan of vernield. Nu kan men enkel nog een restant van de sokkel bekijken.

  Forum Romanum

 5. Wetenschap:

  Een korte wetenschapsvraag: Wat is de naam van de wetenschap die zich bezighoudt met het geluid? Er is een eerder theoretische kant over de voortplanting van de trillingen in de lucht. Maar de meer praktische kant bekijkt de invloed van een ruimte en aankleding ervan op de klank en de nagalm van geluid. Het komt dus geregeld ter sprake bij concertzalen, theaters en dergelijke.

  Akoestiek

 6. Media & TV:

  Een beetje functioneel naakt in de kwis moet kunnen, was er gezegd. Maar dat heeft iemand blijkbaar fout begrepen bij het opstellen van deze vraag. Want als dit Vitaya programma al eens ietwat pikante kledij toont, wordt het steevast gedragen door een dame op leeftijd. En zet daar dan nog een terecht beschaamde dochter bij en een niet altijd even subtiele Gordon. Dan heb je dus uitlach-TV. Maar aan de kijkcijfers te zien is er toch een markt voor. Wat is de naam van dit programma over moeders en dochters dat oorspronkelijk op de Nederlandse zender RTL werd uitgezonden?

  Hotter than my daughter

 7. Eten & Drinken:

  De vergeten groenten zijn ondertussen zo hip dat ze hun naam al een beetje on-eer aandoen. Gelukkig is er nog vergeten fruit waar we moeilijke vragen over kunnen stellen. De vrucht op de foto is verwant aan de appel en de peer. Van oorsprong komt ze uit het gebied rondom de Kaspische Zee, maar nu kan je ze in heel Europa vinden. Het groeit aan stevige geblokte boompjes met grillige takken die bloeien in mei – juni.
  De vruchten verkleuren geel in het najaar en verspreiden dan een zoete geur. Rauw zijn ze niet echt smakelijk door het harde en zure vruchtvlees. Gaar gekookt worden ze veel gebruikt in compote, marmelade, confituur dus.
  Wat is de meer gebruikelijke naam voor deze “Cydonia oblonga”?

  Kweepeer

 8. Aardrijkskunde:

  De aardrijkskundevraag van deze ronde is stiekem ook een sport vraag. Welke waterloop stroomt door Waregem, Deerlijk en Harelbeke. Via de Keibeek mondt ze in Harelbeke uit in de Leie. Buiten af en toe wat wateroverlast is er niet veel noemenswaardigs te vertellen over dit beekje. Alleen dan het feit dan dat ze langs 2 belangrijke Waregemse sportstadia loopt. En dit zou een belletje moeten doen rinkelen bij paardensportliefhebbers en of voetbalfans.

  Gaverbeek

 9. Varia:

  Van sommige mode trends had u liever niet gehoord, en liefst ook geen foto’s van gezien. Zoals de deze dus, maar onder het mom van diversiteit moeten zo’n vragen kunnen, dachten we. Het lijkt een beetje op een minimale versie van wat Borat draagt. Het was een voorstel van de Brit Solly Akhtar in het TV programma “The Apprentice”. Een aantal jaar geleden was er een gelijkaardig programma op VT4 te zien onder de titel “De Topmanager”. Maar toen de Brit dit voorstelde vloog hij meteen uit het programma. Wat is de naam van dit minieme zwembroekje, verwijzend naar dat ene stuk dat er wel door bedekt wordt…

  willykini

 10. Kunst & Cultuur:

  Met zijn dichtbundel ‘Wij totale vlam’ won deze schrijver en dichter dit jaar de Herman De Coninck-prijs. Hij debuteerde in 1987 met de dichtbundel “Obsidiaan”. Zijn eerste roman, “Vloeibaar harnas” volgde in 1993. Hij zou nog 6 jaar leraar Nederlands en Engels in de Brugse hotelschool blijven, tot dat zijn roman “Tongkat” voor de grote doorbraak zorgde. Andere romans zijn “Memoires van een Luipaard”, “Zwerm” en “De Kunst van het Crashen”. Van welk Vlaams schrijver hebben we kort het oeuvre geschetst?

  Peter Verhelst

 11. 3pts vraag:

  De driepunstvraag van deze ronde zit in de religieuze sfeer. 3 bedevaartsoorden
  • In het jodendom is de Tempelberg de heiligste plaats, omdat de tempel vroeger het centrum van de eredienst was. Er is een religieus verbod op het betreden van die Tempelberg, iets met rituele onreinheid die alleen kan weggewassen worden met de as van een rode koe, een ras dat ondertussen is uitgestorven. Het dichtst dat men bij de tempelberg kan komen, is de westelijke muur. Mensen schrijven verzoeken en gebeden op een briefje en stoppen dit in de voegen van de muren. Veel mensen zullen hun rug niet keren naar de muur en als ze vertrekken lopen ze achteruit van de muur af. In welke stad bevindt zich de klaagmuur en Tempelberg?

   Jeruzalem
  • Een van de vijf zuilen van de islam is de pelgrimstocht naar Mekka. Voor moslims is het een verplichting om minstens 1 keer in hun leven deze tocht naar Mekka te maken. In De Grote Moskee van Mekka staat een zwart kubusvormig gebouw waar men dan 7 keer rond moet lopen. Moslims overal ter wereld bidden altijd met hun hoofd in de richting van dit heiligdom. Wat is de naam van dit heilige gebouw in Mekka?

   Kaaba

   ook Bayt Allah
  • De stad wordt in het boeddhisme gezien als het heiligste centrum. De stad is immers de traditionele zetel van de Dalai Lama met de paleizen Potala en Norbulingka.
   In de stad wonen ongeveer 1,1 miljoen mensen. Met een hoogte van ongeveer 3.650 meter is de stad één van de hoogst gelegen steden van de wereld. Letterlijk betekent letterlijk “plek van de goden”. Wat is de naam van de belangrijke plek voor boeddhisten?

   Lhasa
 12. Muziek:

  Carly Rae Jepsen

  Call Me Maybe