3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

2

 1. Globo:

  puzzelglobo

  opgave

  • Jan Jambon
  • 5
  • tapenade
  • reisbegeleidster
  • 105
 2. Actua:

  Het aanleggen van nieuwe wegen is niet evident in België. De aanpassingen van de Antwerpse en Brusselse ring lijkt zowaar nog trager vooruit te gaan dan de gemiddelde ochtendspits. In de buurt van een andere Belgische stad lukte het wel. De A11 gaat nu over in de N49 met verkeerslichten, zijstraten en dergelijke. Deze kruispunten worden weggewerkt en de snelweg wordt verder door getrokken waardoor de naburige industrieterreinen beter bereikbaar worden. Tot aan welke stad wordt deze nieuwe autosnelweg doorgetrokken? Toegegeven, het is ook maar 12 kilometer en de planning loopt over 4 jaar. Klein bier vergeleken met wat sommigen willen in Antwerpen of Brussel

  Brugge

 3. Sport:

  Met de hoeveelheid gekleurde spelers in de competitie nu, zou U het niet zeggen, maar tot 1950 was de NBA uitsluitend voorbehouden voor blanke spelers. De teams van Afro-Amerikanen moesten dus een andere manier zoeken om publiek te lokken. 1 team had een zo goede manier gevonden dat ze nu nog steeds niet in de NBA spelen, maar de wereld rond reizen om basket te spelen. Ze brengen een vorm van basket die vooral bestaat uit humor en acrobatie, eerder dan pure competitie. In het begin wilden ze echt laten zien dat zwarten minstens evenwaardig waren aan wat de blanken presteerden op het basketplein. Momenteel is het toch wel vooral voor de show en een klein beetje voor de centen natuurlijk. Welk Amerikaans basketteam doet tijdens zijn Europese tournee binnenkort ook Oostende en Vorst Nationaal aan?

  Harlem Globetrotters

 4. Geschiedenis:

  In welk jaar vonden volgende gebeurtenissen plaats?
  * soulzanger Marvin Gaye wordt op de dag vóór zijn verjaardag doodgeschoten
  * Standard Luik wint op Waterschei met 3-1, later blijkt de match gefixed te zijn.
  * Amerikaanse president Ronald Reagan test zijn microfoon. Echt hard gelachen werd er niet met zijn grapje dat hij juist het bevel zou gegeven hebben om de Sovjet Unie te bombarderen.
  * In de Indiase stad Bhopal vindt de grootste industriële ramp ooit plaats.
  * Beverly Hills Cop en Ghostbusters zijn de meest succesvolle films
  * Olympische Winterspelen in Sarajevo
  * worden geboren: Jonas Van Geel, Scarlett Johansson, Arjen Robben en Fernando Torres

  1984

 5. Wetenschap:

  We hadden kunnen vragen wat bij u opkomt bij het horen van het fenomeen ‘anale pijpzweer’, maar dat zou het niveau te veel verlagen. Een pijpzweer is een niet-natuurlijk kanaal tussen twee lichaamsholten of tussen een lichaamsholte en de huid. Dit kan aangeboren, kunstmatig aangebracht of door verzwering ontstaan zijn. Wij vragen de van het latijn afgeleide naam van deze onnatuurlijke verbinding tussen het anale kanaal en de huid. Het zorgt voor een opening op de bil of korter bij de anus waar een een mengeling van wondvocht, etter en stoelgang ontsnapt. Wat is de naam van deze aandoening?

  fistel

 6. Media & TV:

  Dat ze moeten besparen bij de VRT zullen we geweten hebben. We voorspellen voor deze zomer de heruitzending van een programma dat gaat over mensen die naar de heruitzending kijken van andere TV programma’s. Wij snappen het niet, waarom er mensen zouden kijken naar een programma over mensen die TV kijken. Bij meerwaarde zoekers zal de titel van dit één programma wel een belletje hebben doen rinkelen, want die titel komt uit een ander VRT programma. Eentje uit de tijd toen wel nog ruimte was voor experiment. In welk Canvas programma zat er een rubriekje met diezelfde titel?

  in de gloria

 7. Eten & Drinken:

  Dit jaar geen vraag over sterrenrestaurants, wel over een keten van bakkerijen waar je ook kan ontbijten en lunchen, maar evengoed confituur en dergelijke kopen. Het heeft voor sommigen wel de allure van een sterrenzaak. Want alles is kraakvers en met de grootste zorg bereid. Kenmerkend is de grote centrale tafel waar iedereen samen aan eet, dit zorgt voor een gezellige huiselijkheid en spontane gesprekken met de andere bezoekers. Oprichter Alain Coumont startte in de Brusselse Danssaert straat, en ondertussen zijn er in België 17 vestigingen, waaronder Mechelen, Leuven en Antwerpen. Wereldwijd zijn er 200 dergelijke bakkerij-restaurants. Wat is de naam van deze Belgische restaurantketen, waar ook hippe Amerikanen hun dagelijks brood halen?

  Le Pain Quotidien

 8. Aardrijkskunde:

  Welk land grenst aan Rusland, Azerbeidzjan, Armenië, Turkije en de Zwarte Zee. De hoofdstad is Tbilisi, en dat is eigenlijk ook de enige echt grote stad van het land. De regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië hebben een grote vorm van autonomie, ze zijn door sommige landen zelfs erkend als onafhankelijk land.

  Georgië

 9. Varia:

  Zelf omschrijven ze zich als een rebelse actuasite voor de change generation. Gemaakt door en voor digital natives die leven op het ritme van het web.
  Wat wij er van vinden? Dat het eerder een hoop gerecycleerde of gesponsorde artikels is. Een beetje de fastfood variant van de website van een gemiddelde krant, zoals hln.be dus. Wat denkt u zelf van een artikel als “19 dingen die sowieso gebeuren als je in de Colruyt boodschappen gaat doen” waarbij de website half oranje kleurt. Maar al dat twitteren en WhatsAppen moet betaald worden natuurlijk. De website is opgericht door Wouter Verschelden, ex hoofdredacteur van De Morgen; samen met onder andere Patrick Van Waeyenberge, voormalig directeur van De Persgroep. Wat is de naam van deze website die vooral bezoekers trekt met aanlokkelijke titels op social media allerhande?

  newsmonkey

 10. Kunst & Cultuur:

  De Franse schrijver die geregeld voor schandaaltjes zorgt, werd met zijn laatste boek door de waarheid ingehaald. Na de aanslagen in Parijs stopte hij prompt met de promotie rond zijn boek. De roman speelt zich af in het Frankrijk van 2022, waar een moslimbroeder de presidentsverkiezingen wint. Volgens sommige criticasters is het maar een middelmatig boek, omdat de schrijver vooral probeert van te shockeren. Wie is de franse schrijver van “Soumission”, die al sinds zijn roman “Elementaire deeltjes” uit 1996 ook in België enige bekendheid verwierf.

  Michel Houellebecq

 11. 3pts vraag:

  Voor de driepuntsvraag stellen we deze ronde 3 vragen over 3 Zuid Amerikaanse dictators.
  • Als eerste hadden we van u graag de leider van Chili gehad tussen 1973 en 1990. Hij kwam aan de macht door een staatsgreep met de hulp van de Verenigde Staten. Hierbij kwam ook zittend president Salvador Allende om het leven. Hij voerde een hard, neoliberaal economisch beleid, met grote sociale ongelijkheid tot gevolg. De daaruit volgende onrust onder de bevolking, veroorzaakte ook het einde van zijn regering. De Spaanse rechter Garzon sprak jaren later een internationaal arrestatiebevel uit wegens schendingen van de mensenrechten. Hierdoor werd hij opgepakt tijdens een ziekenhuisbezoek in Londen. Na anderhalf jaar politiek getouwtrek werd hij dan toch niet uitgeleverd aan Spanje, omdat hij hij “mentaal ongeschikt” zou zijn voor een proces. Wie is deze beruchte Chileens dictator?

   Augusto Pinochet
  • De volgende is ook al geen lieverdje. Hij was president van Argentinië van 1976 tot 1981. Als luitenant-generaal was hij het hoofd van de militaire junta die een einde maakte aan de regering van Isabel Peron. Zijn dictatoriale regime staat bekend om de talloze gedwongen verdwijningen, babyontvoeringen en martelingen in de zogenaamde vuile oorlog. In ’85 werd hij hiervoor veroordeeld tot levenslang. Hij overleed in 2013 in de gevangenis, aan de gevolgen van het uitschuiven in de douche. Wie is deze voormalige Argentijnse president?

   Jorge Videla
  • De derde dictator leeft nog, hij is momenteel zelfs terug aan de macht in Suriname, dit keer door democratische verkiezingen. Dat was in 1980 wel anders, toen hij dankzij de Sergeantencoup de enige echte leider van zijn land werd. De bevolking was niet echt tevreden met de vorige regering, dus hij kon in het begin op grote steun rekenen van de bevolking. Maar dat veranderde snel door corruptie en vriendjespolitiek. Hij stelde een strenge censuur in voor de pers, een verbod voor politieke partijen en er was zelfs een avondklok. Nadat hij de macht verloor, kwam hij terecht in het milieu van wapen- en drugshandel. Maar ondanks zijn politieke verleden en gerechtelijke onderzoeken vanuit Nederland werd hij in 2010 dus toch terug president. Wie is deze figuur die de politiek van Suriname blijft kleuren?

   Desi Bouterse
 12. Muziek:

  spinvis

  bagagedrager