3e Putse Bierkliek Kwis 2015: De vragen en antwoorden

de uitslag van de 3e Putse Bierkliek kwis

 1. De Duvelkes – 146
 2. Zeekamelen – 145
 3. Primavera – 143
 4. Single Malt – 142
 5. Kaktus – 142
 6. rataplan – 140
 7. chateauneuf – 139
 8. Sjoekroet – 139
 9. Quo Non Ascendum – 137
 10. Pentagon – 133

volledige uitslag en gedetailleerde puntentelling
Lees verder voor de vragen en antwoorden.

Wij hebben talloze uren gespendeerd aan het opstellen van de kwis. Gelieve dan ook de vragen niet schaamteloos te recycleren voor een andere kwis. Elke deelnemende ploeg verdient een originele kwis met zelfgemaakte vragen.


selecteer het kadertje onder elke vraag om het antwoord te zien!

1

 1. Globo:

  Elke ronde zal er een globo uitgedeeld worden. Meestal is dit op papier, 5 foto’s of iets dergelijk. In te vullen bij de 5 eerste lijnen op uw antwoordblad. Voor de eerste ronde hebben we 5 basis ingrediënten van bier op uw tafel gezet.

  mais
  rijst
  haver
  tarwe
  pilsmout
  chocolade mout
  spelt

  • pilsmout
  • chocolade mout
  • tarwe
  • haver(vlokken)
  • rijst(vlokken)
 2. Actua:

  Humor en N-VA, kan het? Welke vermeende billenkletser is momenteel voorzitter van de senaatscommissie vrouwenrechten? Deze voormalige VTM journalist is momenteel naast N-VA senator ook woordvoerder van Cercle Brugge. Hij maakte de overstap van de TV naar de politiek eerst bij de CD&V. Daarna maakte hij de overstap naar de N-VA. Hij kwam in opspraak na een artikel in Humo over seksuele intimidatie. Hij moest ontslag nemen, maar werd nooit echt veroordeeld. Daardoor kon hij terug politiek actief worden, zij het niet rechtstreeks verkozen maar als gecoöpteerd senator voor de N-VA. Graag de naam van deze man.

  Pol Van Den Driessche

 3. Sport:

  De rally is traditioneel de slotmanche van het Belgisch kampioenschap. Vorig jaar in November werd Kris Princen er winnaar in een Subaru Imprezza. De rally wordt genoemd naar de streek waar ze doorheen racen. Epicentrum van het gebeuren is Hoei, in en rond de vallei van de Maas zorgen de bochtige wegen voor een spectaculair parcours. De landstreek zelf strekt zich uit over de provincies Namen, Luik, Henegouwen en een klein stukje van de provincie Luxemburg. Wat is de naam van deze rally?

  Condroz Rally

 4. Geschiedenis:

  Het Amerikaans leger gebruikte tijdens Wereld Oorlog 2 een indianentaal om geheime boodschappen naar het front te sturen. De “Native Americans” hadden weinig tot geen geschreven bronnen, dus moeilijk te bestuderen door de vijand. Hitler had dit plannetje al op voorhand door, en stuurde nog voor Wereld Oorlog 2 begon een team van 30 antropologen naar de VS om de indianentalen te leren. Maar ze kwamen van een kale reis terug, wegens te moeilijk en te veel verschillende dialecten. 1 van de talen wordt nu nog gesproken door een kleine 200.000 mensen, vooral in Arizona, New Mexico, Utah en Colorado. Het maakt het de meest gesproken indianentaal van de Verenigde Staten. Zelf benoemen ze hun taal liever als “Diné bizaad”, want de algemeen gebruikte benaming van taal en volk zou afgeleid zijn van een woord dat ‘dief van het land’ betekent. Wat is die meer gebruikte naam van dit indianenvolk?

  Navajo

 5. Wetenschap:

  Dat er nog regelmatig proefdieren gebruikt worden, zal deze aap geweten hebben. Deze ondersoort van de makaken heeft een lange, grijzig bruine tot rossig gele vacht. De buik is bleker van kleur. Het naakte gezicht is roze. Hij leeft naast in proefdier laboratoria ook in het wild in Azië, met voorkeur voor open, droge gebieden. Maar door de bevolkingsdruk heeft hij zich aangepast aan de mens, waardoor hij ook in de buurt van eerder stedelijke gebieden verblijft. De eerste gekloonde primaat was van deze soort, net zoals de eerste genetisch gemodificeerde primaat. Maar nog bekender is hij van het bloedonderzoek. De aanduiding negatief of positief bij een bloedgroep werd naar deze apensoort genoemd. Wat is de naam van dit beestje?

  resusaap

 6. Media & TV:

  Wie ketnetters in huis heeft zal volgende serie kennen, de anderen zullen het veel kans in Keulen horen donderen. Het verhaal is te volgen via tv én online. Het programma gaat over het wel en wee van vijf tieners, hun vrienden en familie. Ketnet werkt ook voor het tweede seizoen van de realistische fictiereeks nauw samen met Awel, de vroegere Kinder- en Jongerentelefoon. De serie probeert zo een aantal thema’s te behandelen die typisch zijn voor de Vlaamse jongeren. Ketnet wil op die manier zogenaamde ‘hobbels’ in het leven van jongeren tonen en bespreekbaar maken, en kinderen zo weerbaarder maken. Onder tussen heeft de VRT beslist om er een tweede seizoen van te maken. Guy Folie, de café baas van Den Don in Hallaar speelt er ook in mee. Graag naam van deze Ketnet serie

  D5R (De Vijver)

 7. Eten & Drinken:

  De familie Boonen maakt in kaasboerderij Catharina-dal meer dan 100 soorten kaas. Hun blauwschimmelkaas is de meest bekende, het won al enkele prijzen in binnen- en buitenland. Typisch is het gemarmerde uitzicht. Hij smaakt mild, is snijdbaar met de draad en op kamertemperatuur smeerbaar. De officiële naam is Grevenbroecker kaas, maar de meer bekendere naam verwijst naar de kleur en het dorp van de kaasboerderij. Wat is de naam van de kaas of dorp. Als tip kunnen we nog mee geven dat er ook een trappist gebrouwen wordt.

  Achel / Achelse Blauwe

 8. Aardrijkskunde:

  Het had het langste antwoord van de avond kunnen zijn. Als we de echte volledige naam van de mannen op de foto zouden vragen, want officieel zijn het “the Yeomen Warders of Her Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, and Members of the Sovereign’s Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary”. Maar wij vragen jullie de bekendere bijnaam van de Yeomen Warders. Officieel staan ze in voor de bewaking van gevangenen in de Tower of Londen en de Britse kroonjuwelen. Maar in de praktijk zijn ze vooral een toeristische attractie. Wat is de naam van deze Londense bezienswaardigheid?

  Beafeaters

 9. Varia:

  Dat Google uw online leven beheerst en controleert, zal u allicht niet verbazen. Maar stilaan proberen ze ook uw offline leven binnen te dringen. Zo kochten ze vorig jaar een bedrijfje dat een soort van programmeerbare thermostaat ontwikkeld heeft. Deze thermostaat is via WIFI met het internet verbonden waardoor u en Google weet of u de verwarming hebt laten aan staan. Er zitten ook licht- en bewegingssensoren in om te bepalen of je thuis bent, om zo de verwarming automatisch uit te schakelen als er niemand thuis is. Wat is de naam van deze high-tech thermostaat?
  Wie zijn Leuvense stoof nog zelf in brand moet doen als hij terug thuis komt op de boerderij, mag ook antwoorden met het ledentijdschrift van de Landelijke Gilden.

  Nest

 10. Kunst & Cultuur:

  U ziet nu enkele typische werken geprojecteerd van een Duits expressionistisch schilder. Hij stichtte mee de kunstenaarsgroep “Der Blaue Reiter”. En die naam typeert ook meteen zijn geliefde onderwerpen en kleuren. Blauwe en gele paarden en andere dieren. Tijdens de eerste Wereldoorlog diende zich aan als vrijwilliger en daar werd hem gevraagd camouflage doeken te schilderen. Ondanks dit eerder onschuldig werk tijdens de oorlog, stierf hij in 1916 door een granaat. Wie is deze Duitse schilder?

  Franz Marc

 11. 3pts vraag:

  Merckx, een klinkende naam in België. Naast 2 Eddies in de sportwereld, zijn er nog een aantal BV’s die naar de naam Merckx luisteren. Wij vragen er u 3, en telkens de voornaam!
  • Voor 1 punt de voornaam van de actrice die Simonneke speelt in Thuis.

   Marleen (Mercx)
  • Voor 2 punten de PVDA politicus en stichter van Geneeskunde voor het Volk uit Hoboken.

   Kris (Merckx)
  • En voor 3 punten een icoon uit de bierwereld. Ze was 1 van de eerste echte vrouwelijke brouwmeesters en legde de basis voor de huidige smaak van de Liefmansbieren. Afgelopen zomer vierde ze haar 90e verjaardag, en op dat feestje vertelde ze dat ze nog elke dag een biertje drinkt. Wie is deze “grande dame” van de bierwereld, die nu nog steeds regelmatig langsgaat bij “haar” brouwerij Liefmans in Oudenaarde, ze woont trouwens in een huis net naast de brouwerij.

   Rosa (Merckx)
 12. Muziek:

  En als laatste vraag een muziekvraag, we vragen telkens de uitvoerder. Vergeet ook de globo niet!

  Balthazar

  Then What