8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 8

 1. Actua:

  Tussen alle IS-drukte door liet hij weer even van zich horen. De leider van Sharia4Belgium zit al twee jaar achter de tralies en kwam daar tot de conclusie dat Bart De Wever de reïncarnatie van Adolf Hitler is. Hij verwijt de sinjoren-burgemeester “haatzaaierij, paniekzaaierij en populisme”. allemaal eigenschappen die hemzelf erg vreemd zijn. Wie staat deze week voor de zoveelste keer terecht, ditmaal voor het ronselen van Syriëstrijders, en laat zich graag Abu Imran noemen?

  Fouad Belkacem

 2. Sport:

  Nu de vrouwen het laten afweten, is de nieuwe Belgische hoop op de internationale tennisvelden gericht op een 24-jarige Luikenaar. Dit jaar lijkt hij zelfs onoverwinnelijk met zijn 34 zeges op 36 wedstrijden. Zo wist hij 4 opeenvolgende tornooien te winnen. Al klinken een grand slam van Tampere, Scheveningen, Poznan en Kitzbühel ook niet zo bijzonder. Ondertussen staat hij wel op een mooie 32e plek in de ATP ranking. Wie is deze Waalse tennisser, die verleden week nog het ATP-toernooi van Metz won?

  David Goffin

 3. Media & TV:

  Er zit al wat sleet op zijn moppen, en zijn Hollands accent wordt ook wat moeilijker te verstaan, maar de oneliners van deze 61-jarige cabaretier en columnist zijn bij het beste uit de Commedy-industrie. Wij geven een korte bloemlezing, u zijn naam?
  * Als SM’er kun je vragen aan je vrienden: ‘En, ben je nog lang blijven hangen op de club?’
  * Ik verdien goed mijn brood. Ik verdien zelfs zoveel brood, dat ik een deel zou kunnen beleggen.

  Youp van ‘t Heck

 4. Geschiedenis:

  De Guldensporenslag mocht dan wel een slag in het gezicht van de Fransen zijn: het is vooral de romantiek, het mythische verhaal van de overwinning, die de slag belangrijk maakt voor onze geschiedenis. Want de zege was slechts van korte duur. Twee jaar later besloot immers de Franse koning Filips de Schone wraak te nemen en een groot deel van Frans Vlaanderen te heroveren. Na een dag van wisselende aanvallen, maar vooral van grote verliezen, eindigde de veldslag onbeslist. Sindsdien geraakte de macht van de Franse kroon gaandeweg hersteld. Onder welke naam staat deze slag, die plaats vond in de regio van Nord-Pas-de-Calais, bekend? De plaats is u misschien niet onbekend van het jaarlijkse slagveld dat er plaats vindt bij de doortocht van Parijs-Roubaix. Het is namelijk een 5-sterrenstrook op een vijftigtal kilometer van de finish.

  Slag bij Pevelenberg

  Mons-en-Pévèle
 5. Wetenschap & Natuur:

  Als men aan wetenschapshistorici zou vragen wie de grootste natuurwetenschapper aller tijden zou kunnen zijn, dan twijfelen ze tussen Newton en Einstein. Behalve in Frankrijk. Voor hen is een zekere markies uit de 18de eeuw, en niet toevallig een Fransman, de evidente gegadigde voor deze eretitel. Hun landgenoot was zonder meer uitzonderlijk begaafd en zijn werk is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van de wiskundige astronomie en natuurkunde. Hij was de man die statistiek groot heeft gemaakt, differentiaalvergelijkingen wist te herleiden tot algebraïsche vergelijkingen en, als korststondig Frans Minister van Binnenlandse Zaken, Napoleon wist te vertellen dat hij God niet nodig had om zijn wetenschappelijke hypotesen te bewijzen. Wie was dit genie die rostvast geloofde in het determinisme en de principiële voorspelbaarheid van alle toekomstige fenomenen?

  Pierre-Simon Laplace

 6. Kunst & Cultuur:

  Met veel glamour en glitter werd dit jaar in Amsterdam een nieuwe theaterzaal geopend. Feest alom, zou u denken, maar een groot deel van de buitenwacht sprak van een schandelijk commercieel schouwspel. De zaal werd namelijk speciaal gebouwd voor 1 voorstelling, een bewerking van het meest vertaalde Nederlandse boek aller tijden. Critici meenden dat de inhoud van het boek niet te verzoenen viel met de pompeuze en speciale borrel-arrangementen van 150 euro. 100.000 andere Nederlanders hadden minder morele bezwaren en bezochten de voorstelling. Wij hadden van u graag de naam van het hoofdpersonage uit zowel boek als theaterstuk gekregen.

  Anne Frank

 7. Varia:

  Is het een toeval dat de meest populaire en plezante gezelschappen eenvoudige spelregels hebben? Wij denken van niet en dat geldt zeker voor dit verslavende bordspel. Het concept is eenvoudig: verbind verschillende steden met treinroutes, en wie dat het best kan, wint. De spelers krijgen op voorhand een aantal kaartjes met telkens 2 steden die ze met elkaar moeten verbinden. Hoe langer de routes, hoe meer punten er te verdienen zijn. Ondertussen zijn er al heel wat uitbreidingen op de markt. Wat is de naam van dit spel waarvan u op de foto’s het speelbord ziet? Het speelbord ziet u onderaan de foto’s.

  Ticket to ride

 8. Aardrijkskunde:

  Brussel-Noord. Nergens in het land zitten heer en hoer zo dicht bij elkaar. Ten Oosten van het station prijken de kantoorblokken, ten Westen de nerveuze ongezelligheid van een buurt die nooit slaapt. In welke straat, parallel met de spoorlijnen, wachten de dames van lichte zeden op datgene wat hun overburen kunnen bieden?

  Rue d’aerschot – Aarschotstraat

 9. 3pts vraag:

  Lekkers uit de tuin, maar ook giftig. 3 planten die giftig kunnen zijn als u ze onbewerkt op eet, maar eens verwerkt een aangename smaak brengen in uw gerechten.

  • Deze groente is in vele volkstuintjes te vinden. Maar best beperkt men zijn appetijt enkel tot de stengels. De bladeren staan namelijk stijf van de oxolaten die, mits in ruime hoeveelheid ingenomen, tot vergiftiging kunnen leiden. Verschijnselen zijn toevallen en ernstige ademhalingsproblemen. Lekker dus in gebak, als zure toets, of in een heerlijke compote of jam, als men de plant maar niet in zijn geheel nuttigt.

   rabarber
  • Wat aardappelen zijn voor ons en rijst voor Chinezen, is de wortelstok van deze plant voor Indianen en Afrikanen. Namelijk basisvoedsel. De heester is oorspronglijk afkomstig uit Brazilië, maar werd via het Europese kolonialisme breed verspreid over alle tropische streken, waaronder grote delen van Afrika. De oorspronkelijke Zuid-Amerikaanse bittere variant bevat aanzienlijke hoeveelheden van het giftige blauwzuur in de vorm van glycosiden. Chronische cyanidevergiftiging is mogelijk wanneer de plant ongekookt gegeten wordt. Heden ten dage zijn alle gekweekte planten echter cultivars die aanzienlijk minder giftig zijn.

   maniok of cassave (Manihot esculenta)
  • Dit fruit komt oorspronkelijk uit Afrika en heeft zich een weg weten te vinden naar Jamaica. In deze contreien is het een bijzonder populaire fruitsoort die zowel rauw gegeten kan worden, als verwerkt in traditionele gerechten. Het gevaar schuilt in de grote zwarte zaadjes in deze vruchten. Deze bevatten namelijk het gif “hypoglycine”. Eenmaal binnengekregen veroorzaakt het gif zware aanvallen van overgeven en in de ergste gevallen coma of zelfs overlijden.

   ‘Ackee’ Fruit of aki
 10. Muziek:

  Netsky

  Come Alive
 11. Globo:

  Eén van de leden zou zijn lidmaatschap stiekem aangekondigd heben met “it’s better to burn out than to fade away”. Wij geven u 5 data en de bijhorende plaats van overlijden van 5 notoire leden van de Club 27. Aan u om de artiestennaam aan te vullen.

  • Londen, 23 juli 2011
   Amy Winehouse
  • Parijs, 3 juli 1971
   Jim Morrisson
  • Londen, 18 September 1970
   Jimi Hendrix
  • Hartfield (Sussex), 3 juli 1969
   Brian Jones
  • Seattle, 5 april 1994
   Kurt Cobain