8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

WK Link Ronde

wk ronde
antwoorden

Ronde 7

 1. Actua:

  Met de regelmaat van een klok komt dit zakentijdschrift met haar lijstjes in het nieuws: lijst van de rijkste mensen, van de meest invloedrijke vrouwen, van de belangrijkste bedrijven, enzoverder. En dat er in hun lijstjes steeds meer Chinezen opduiken, hebben ze gemerkt. Het tijdschrift gaat zelf over in Chinese handen. De nazaten van de oorspronkelijke oprichters blijven evenwel op post, zodat tenminste de indruk blijft bestaan dat het Amerikanen zijn die de lijsten opstellen.Welk zakentijdschrift wordt druk gegoogled door de rijken van deze aarde, in de hoop dat ze hun naam erin terug vinden?

  Forbes

 2. Sport:

  Elk groot kampioenschap heeft zo zijn verrassing. Op het recente wereldkampioenschap volleybal in Polen was het de beurt aan de troepen van Saeid Marouf. Als spelverdeler is hij van het beste dat deze sport ooit te bieden had. Hun belangrijkste prestatie was volgens de Ayatollah niet hun zesde plaats, maar hun overwinning tegen de aartsvijand, de Verenigde Staten. Een zege die drukker becommentarieerd werd in eigen land dan de opmars van IS. Naam van deze nieuwe Volleybal-grootheid.

  The Islamic Republic of Iran

 3. Media & TV:

  Het was een bewogen Tour begin. Nog voor de eerste hellende meters gereden werden, verdween de ene na de ander smaakmaker van de deelnemerslijst. Maar het Tourcircus bleek pas echt onthoofd, toen bleek dat Michel Wuyts, geveld door ziekte, de eerste ritten aan zich moest laten voorbij gaan. Gelukkig sprong zijn eerste helper, en man aan de meet, in de bres en werd de Tour gered van groter onheil. Welke sportjournalist was de stand-in van dienst en kennen we beter als de vaste man voor de Ronde van Italië?

  Renaat Schotte

 4. Geschiedenis:

  We zoeken een scheldwoord dat volgens etymologen zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen en de molenaarsterminologie. Zo verwijst het woord naar de klapper die leprozen vroeger moesten gebruiken om hun naderen aan te kondigen, zodat iedereen zich uit te voeten kon maken.. Nu nog wordt de term gebruikt door molenaars. Dit als ze verwijzen naar de houten spaan tussen de molenstenen die door een schrapend geluid verraadt dat het graan tot meel is vermalen. Welk scheldwoord zoeken we? Vooral bij kinderen is het een veelgehoord verwijt.

  klikspaan

 5. Wetenschap & Natuur:

  Als er al drie letters zijn die zwangere vrouwen doen beven, dan verwijzen ze mogelijk naar dit virus. Besmetting is meestal relatief onschuldig. Behalve bij zwangere vrouwen dan. Die kunnen het virus doorgeven aan hun ongeboren kind. Hierdoor kan het pasgeboren kind te kampen krijgen met een groeiachterstand, gehoor- of leverproblemen. Andere problemen zoals gedragsstoornissen of leermoeilijkheden kunnen later opduiken. Welk herpesvirus, dat overgedragen wordt via onze lichaamsvochten, dwingt zwangere vrouwen tot enige omzichtigheid? U mag antwoorden met de volledige naam, of de drieletterige afkorting.

  CMV of Cytomegalovirus

 6. Kunst & Cultuur:

  ‘Loopgravenoorlog,’ een verhaal over de gruwelen van WO I, is een hoogtepunt binnen de Europese Stripcultuur. 138 pagina’s lang wordt hetzelfde stramien gevolgd: drie verticale plaatjes per pagina tonen op een rauwe, schokkende en zéér realistische wijze de waanzin op het slagveld. Waargebeurde anekdotes, citaten en historische feiten volgen mekaar in ijltempo op. Regisseur van dienst is een Fransman, van nu 68 jaar. Weet u uit wiens tekenpen deze beklemmende aanklacht tegen de grote Oorlog vloeide?

  Jacques Tardi

 7. Varia:

  Hoe breng je in godsnaam een groeiende plant, een zonsopgang of het bouwen van een brug in beeld? Antwoord: door op geregelde tijdstippen vanuit een vast camerastandpunt een foto te maken, en deze foto’s nadien na elkaar af te spelen als een filmpje. Met 1 foto per half uur kun je zo in een filmpje van 1 minuut een tijdspanne tonen van 6 weken. Welke Engelstalige term wordt gebruikt om deze techniek te beschrijven?

  Time Lapse    

 8. Aardrijkskunde:

  Volgens het internationale verzekeringswezen is de door ons gezochte stad de meest bedreigde en bedreigende stad ter wereld. De kans op ellende is er het grootst, zowel voor haar bevolking als voor de verzekeringsmaatschappijen. Zo wordt de metropool bedreigd door bijna alle natuurrampen die er bestaan: aardbevingen, monsoons, overstromingen en tsunami’s. En dan zwijgen we nog over Godzilla, lekkende kerncentrales en een vulkaan in de buurt. Aantal bedreigde inwoners: 57 miljoen. Potentieel economische schade: onbepaalbaar, omdat de vernietiging van de grootste metropool ter wereld tot een wereldwijde crisis zal leiden.

  Tokio

 9. 3pts vraag:

  Nu Kris Peeters geen premier dreigt te worden, kan hij zich misschien toeleggen op het alpinisme. Een oude liefde, die hij vroegtijdig moest staken. Wij hebben drie mogelijke bergketens voor hem geselecteerd, niet toevallig de meest lange in hun soort.

  • Met de eerste bergketen heeft Kris nog een rekening open staan. Alleszins met haar hoogste punt, de Aconcagua. Tot 1872 werd deze bergketen beschouwd als de langste ter wereld met zijn 7000 kilometer. De keten strekt zich uit over heel de westkust van Zuid-Amerika en verspreid zich over zeven landen. De naam graag van dit bergmassief?

   Andes
  • De reden waarom de vorige bergketen slechts de langste bergketen ter wereld was tot 1872, komt omdat onze volgende keten goed verstopt lag onder de Atlantische Oceaan en pas in 1872 ontdekt werd. De keten reikt van de noordpool tot aan de zuidpool, en steekt af en toe haar neus boven water in de vorm van eilandjes als de Azoren en Ijsland. Voordeel voor Kris: hij hoeft zeker geen zuurstofgebrek te vrezen bij het beklimmen van de toppen van dit bergmassief. Te diep afdalen raden we hem dan weer af.

   Mid-Atlantische Rug
  • Met de vorige keten zijn we nabij de zuidpool belandt. Op Antarctica vinden we een ongeveer 3500 kilometer lange bergketen die het continent mooi in tweeën deelt. Voor een ex-Vlaams minister-president zijn dergelijke tweedelingen enkel interessant, denken wij. Wat is de langste bergketen op het laatste continent?

   Transantarctisch Gebergte
 10. Muziek:

  wanda jackson

  funnel of love
 11. Globo:

  Wie bij de hond slaapt, krijgt de vlooien. En TV journalisten durven ook al een keertje de sprong te wagen. Al lijken mannen eerder de stap naar de politiek te maken en vrouwen naar de geschreven pers. Geef voor de 5 ex TV journalisten de huidige politieke partij of de krant in het geval van de dames.
  • De Morgen

   lisbeth imbo
  • Het Belang van Limburg
  • CD&V

   Ivo Belet
  • Open VLD

   Dirk Sterckx
  • N-VA

   Jan Becaus