8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 6

 1. Actua:

  Is het niet dat ze de ordedienst verzorgen bij manifestaties van bevriende organisaties als het NSV en het Vlaams Belang, dan zijn ze alleszins druk bezig met foute en heel erg foute nazi-iconen te herdenken op hun eigenste provocatieve wijze. De vereniging is actief in Vlaanderen, Nederland en Zuid-Afrika, en bepleit een hereniging van Vlaanderen met Nederland binnen een Groot-Nederlands ideaal. Ze beschouwen zichzelf als volksnationalistisch en vinden de multiculturele samenleving maar niets. Te weten: Nelson Mandela was voor hen een terrorist en masamoordenaar. Naam van deze weinig subtiele organisatie die in 1976 opgericht werd in Vlaanderen.

  Voorpost

 2. Sport:

  Deze immens populaire autorace over 500 mijl luidt traditiegetrouw de start van het nieuwe nascar seizoen in. De wedstrijd, die sinds 1959 in Florida georganiseerd wordt, bestaat uit 200 rondjes over een ongeveer 4 kilometer lange ovaal. De naam graag van de wedstrijd?

  Daytona 500

 3. Media & TV:

  Het zombiegenre kent – excuseer ons de woordspelling – al een tijdje een heropleving op het kleine scherm. Maar bij de ondoden uit de door ons gezochte Franse serie staat geen mensenvlees op het menu en vliegen de ‘doodsreutels u niet om de oren. De zombies uit het Franse Alpendorpje zijn daarentegen door en door menselijk en willen aanknopen bij hun vorig leven. Resultaat van hun terugkeer: een mix van ongeloof en angst bij de nabestaanden, en een Emmy voor ‘Beste Dramareeks’op de schouw van bedenker Fabrice Gobert. Welke Franse serie rees deze zomer uit de bagger omhoog en was te zien op Canvas?

  les revenants

 4. Geschiedenis:

  Het Verenigd Koninkrijk is lang niet meer zo verenigd als weleer. Af en toe loopt daar ook wel eens iets schots en scheef. De Schotten zagen hun grenzen bepaald in 1237 toen een verdrag werd gesloten tussen Hendrik III van Engeland en Alexander II van Schotland. Het verdrag werd vernoemd, zoals dat meestal gebeurd, naar de plaats van ondertekening. Graag lezen we de naam van die stad of het gelijknamige district op uw antwoordblad. We geven u nog mee dat de stad bekend is om haar kathedraal, de Minster, en haar aartsbisschop, die na de aartsbisschop van Canterbury, de belangrijkste gezagsdrager is in de Anglicaanse Kerk.

  (Verdrag van) York

 5. Wetenschap & Natuur:

  Sommige dieren kunnen op een bizarre manier helpen bij wetenschappelijk onderzoek. Zo ook de Dasypus novemcinctus. Elke dracht van dit beestje brengt immers een één-eiïge vierling voort. Genetici zijn dan ook verlekkerd op hem omdat ze telkens de kans krijgen om 4 jongen met dezelfde genetische informatie op te volgen. De familie waar hij deel van uitmaakt, bestaat in alle soorten en maten. De kleinste soort weegt nog geen 100 gram, de grootste kan tot anderhalve meter groot worden. Een gemeenschappelijk familiekenmerk is het pantser, bestaande uit verbeende huidschilden. Wat is de naam van deze dierenfamilie uit het Amerikaanse continent?

  Gordeldier

 6. Kunst & Cultuur:

  Ooit was hij een joodse jongen uit New Jersey, nu is hij één van de grootste levende schrijvers. Als hij ooit sterft, dan zal hij meteen ook één van de grootste dode schrijvers worden. Hij schreef onder meer “Portnoy’s complaint”, “The great American novel” en “American pastoral”. Veel prijzen sieren zijn palmares, maar die ene uit Zweden ontbreekt vooralsnog. De naam graag van deze 81-jarige Amerikaan, van wie we tot onze grote spijt geen nieuw werk meer mogen verwachten?

  Philip Roth

 7. Varia:

  Dit oude smeermiddel werd vroeger voor zowat alles gebruikt. Je vond het terug in zowel grootmoeders keuken als in opa’s werkhuis. Het werd gebruikt als broodsmeersel, als stroopvet, als bakvet, als smeermiddel voor machines en gereedschap, en zelfs om de griep in te dijken. Dan moest je wel bereid zijn het vet over je hele lichaam in te smeren. Doel was om zo de koorts uit je lichaam te zweten. Het smeermiddel wordt verkregen door vet van de buik of rond de nieren van een varken te smelten. Als we er nog bijvertellen dat het vet onder andere buikvet of reuzel genoemd wordt, kan u dan nog een andere even bekende naam voor het vet opschrijven?

  smout

 8. Aardrijkskunde:

  We zoeken een afzettingsgesteente bestaande uit een mengsel van klei en fijne kalk. Qua samenstelling neemt het gesteente een plaats in tussen kalksteen en schalie, al wordt vaak het ene met het andere verward. Ons gesteente ontstond tijdens de Krijt-periode en werd gevormd door het kalkrijke sediment van kleine schaaldiertjes die zonken naar de bodem van de zee. Toen de zee wegtrok bleef een vette, breekbare, vruchtbare aardsoort over, gewoonlijk van grijze, maar dikwijls ook van witte of gele kleur. Die vormde de basis van ons gesteente. Het gesteente vind je overal terug in Vlaanderen, maar vooral in Belgisch en Nederlands Limburg. Daar zijn talrijke groeven vernoemd naar het gesteente. Al werden in de meeste groeven krijtsteen gedolven en niet het gesteente dat we zoeken.

  Mergel

 9. 3pts vraag:

  Illusionisten, de meesters van het schijnbaar onmogelijke. 3 vragen waarvan u het antwoord misschien al kent, voordat de vraag gesteld is.

  • Voor 1 punt zoeken we een Vlaams komiek, illusionist en mentalist. In De Laatste Show gaf hij wekelijks uitleg over hoe tovenarij, waarzeggerij, en aanhouderij toch allemaal maar boerenbedrog is. Zelf mocht hij niet deelnemen aan Het Zesde Zintuig op VTM, maar was wel de grote winnaar toen hij de winnaar wist te voorspellen. Wat is de artiestennaam van Lieven Gheysen?

   Gili
  • Voor twee punten zoeken we een echte paranormaal begaafde. Althans dat beweert hij zelf. Zo zouden zijn bovennatuurlijke gaven afkomstig zijn van buitenaards leven, gebracht door UFO’s en lichtstralen. Verder beweert hij verre familie te zijn van Sigmund Freud, al denken wij eerder van één van diens patiënten. Wie is deze Israeliër die we kennen van het ombuigen van lepels.

   Uri Geller
  • Naast goochelaar en illusionist, is de man op de foto vooral scepticus en bestrijder van allerhande pseudo-wetenschapperij. Zo heeft hij de “One Million Dollar Paranormal Challenge” bedacht. Een prijs van één miljoen dollar, bestemd voor diegene die het bewijs kan geven dat hij over enige vorm van paranormale begaafdheid beschikt. Hij gebruikt voortdurend zijn kennis om charlatans te ontmaskeren. Zo had hij bijvoorbeeld een serieuze aanvaring met de man uit de vorige vraag. Kent u de naam van deze in Canada geboren Amerikaan?

   James Randi
 10. Muziek:

  Customs

  Rex
 11. Globo:

  De trein, altijd een beetje reizen. En je komt plaatsen tegen waarvan je nooit gedacht had dat het de moeite was om een treinstation te plaatsen. Op het uitgedeelde blaadje heeft u 5 treinlijnen staan, met telkens 1 ontbrekend station. En dat vult u in bij de globo.

  • L2892 – Heist-op-den-berg – …..- Berlaar – Lier – Boechout – Mortsel – Antwerpen-Berchem- Antwerpen Centraal

   Melkouwen
  • L2570 Mechelen- Mechelen Nekkerspoel- Sint Katelijne Waver- Duffel – Kontich – … – Mortsel Oude god- Mortsel Deurnsesteenweg- Antwerpen-Berchem – Antwerpen centraal
   Hove
  • IR 4127: Leuven – Wijgmaal – Hambos – Wespelaar-tildonk- … – Boortmeerbeek- Hever – Muizen – Mechelen
   Haacht
  • IR 3220 : Geel – Mol – … – Overpelt
   Lommel
  • IC 1832 Antwerpen-Centraal – Antwerpen-Berchem – Antwerpen-Zuid – Beveren (Waas) – … – Lokeren – Gent-Dampoort – Gent-Sint-Pieters
   Sint-Niklaas