8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 5

 1. Actua:

  Eind juni trok ze defintief de deur dicht bij haar laatste schooldag. 10 jaar lang was ze het hoofd van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs. Als boegbeeld en spreekbuis had ze meer macht dan haar voogdijminister, en ook het openbare debat schuwde ze niet. Wie is deze harde tante, die op 1 september opgevolgd werd door Lieven Boeve? Ze stond steevast in het lijstje van de 10 meest invloedrijke vrouwen in Vlaanderen.

  Mieke Van Hecke

 2. Sport:

  Ze klauteren op hoge gebouwen en springen van dak tot dak, soms van op duizelingwekkende hoogtes. Oorspronkelijk was het een ontsnappingstechniek in de Vietnamoorlog, maar eind jaren ‘80 begonnen een aantal jongeren uit de achterwijken van Parijs, deze technieken als sportdiscipline te beoefenen. Op een speelse manier zochten ze naar nieuwe technieken om zich op een snelle, vloeiende en efficiënte manier voort te bewegen doorheen de stad. De groep kreeg de naam ‘les traceurs’ en hun technieken werden steeds fraaier en opvallender, wat uiteindelijk uitmondde in een meer spectaculaire variant van de oorspronkelijke discipline. Wij zijn tevreden als u ofwel de naam van de oorspronkelijke bewegingsvorm geeft, ofwel van de afgeleide variant?

  freerunning of parcour

 3. Media & TV:

  Volgens de vakpers zou Stromae, na een relatie met voormalige Miss Belgie Tatiana Silva, nu een relatie hebben met zijn styliste. Wat hem terstond inspireerde tot het opstarten van een eigen kledinglijn. En net zoals zijn artiestennaam wordt ook de naam van zijn kledinglijn gevormd met dezelfde letters als het woord Maestro. Hipsters en letterpuzzelaars zijn dus ietwat bevoordeeld bij de vraag naar de kledinglijn van deze eigenzinnige Brusselaar.

  Mosaert

 4. Geschiedenis:

  In welke stad vonden volgende historische gebeurtenissen plaats:
  – 2013: George W Bush krijgt er zijn eigen bibliotheek
  – 2011: De Mavericks worden voor de eerste maal in hun bestaan kampioen in de NBA
  – 1970: Southfork Ranch wordt gebouwd.
  – 1963: de vijfendertigste president van de Verenigde Staten wordt neergeschoten in een open limousine nabij Dealey Plaza.
  – 1947: Meat Loaf wordt geboren, maar verder ging het dat jaar goed met de stad.

  Dallas

 5. Wetenschap & Natuur:

  Het plantje op de foto is waarschijnlijk de meest gehate plantensoort ter wereld bij biologen, omdat ze dezelfde biodiversiteitswaarde heeft als beton, namelijk nul. De plant heeft een enorme groeikracht en is in staat zich te vestigen in zowat elke ondergrond. Voedselrijk of voedselarm, droog of nat, het maakt hem weinig uit. Hij duldt nauwelijks andere kruiden of struiken in de buurt en insecten en andere fauna moeten weinig van hem weten. Dat de plant van vreemde herkomst is doet de naam reeds vermoeden. Kent u de naam van deze indringer, die zich onder meer in de Hoge Venen als een woekerende soort gevestigd heeft.

  Japanse duizendknoop

 6. Kunst & Cultuur:

  “Waarom moet filmmuziek steeds het verhaal volgen? Kan het niet omgekeerd?” Met deze vraag viel Carl Stalling in 1929 Walt Disney lastig en prompt werden de Silly Symphonies geboren. Experimentele korte animatiefilmpjes waarbij de muziek de boventoon voert. Het was een schot in de roos voor Disney, en dat ontging ook Warner Brothers Studios niet. Zij brachten reeds een jaar later hun variant op de markt. Onder welke naam introduceerden zij onder andere Bugs Bunny, Daffy Duck, Road Runner, Speedy Gonzales, Sylvester en Tweety aan het grote publiek?

  Looney Tunes

 7. Varia:

  Bierbrouwers die frisdrank verkopen, het is niet evident. Denk maar aan Jupiler Force. Bierbrouwers die bier mengen met frisdrank, dat is een ramp. Behalve in Duitsland, want daar heeft deze biercocktail het nodige succes als dorstlesser. De drank bestaat voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade, meestal met citroensmaak. In België is sinds vorig jaar een versie met 2% alcohol op de markt gebracht door Maes. Wat is de naam van deze uit Duitsland afkomstige bierstijl? Al is stijl misschien niet de juiste woordkeuze.

  radler

 8. Aardrijkskunde:

  Een aparte vorm van begraafplaats-architectuur in Europa, en voornamelijk in Oost-Europa, vormen de ossuaria. Nadat kleine kerkhoven en graven werden geruimd voor hergebruik, kregen de stoffelijke resten op sommige plekken een tweede begrafenis en rustplaats. De schedels, knoken en beenderen werden zo gestapeld dat er vaak een beklijvende esthetiek van uit ging. Bekende ossuaria zijn die van Sedlec en Douaumont, Kent u de Nederlandstalige naam van deze dodenverblijven?

  knekelhuis

 9. 3pts vraag:

  Ook wij herdenken onze geweide geschiedenis. 3 fragmenten van series die de Groote Oorlog in de huiskamer brachten. De titels graag?

  • In Vlaamse Velden
  • Parade’s End
  • The Crimson Field
 10. Muziek:

  Philippe Robrecht

  Magie
 11. Globo:

  Welke concertzalen clubs of cultuurcentra kan je op onderstaande adressen vinden.

  • Anspachlaan 110 – 1000 Brussel

   AB
  • Weteringschans 68 – 1017 Amsterdam

   paradiso
  • Martelarenplein 12- Leuven

   het depot
  • Noodersingel – 2140 Borgerhout

   Trix (hof ter lo)
  • Schijnpoortweg 119, 2170 Antwerpen

   Sportpaleis (Lotto Arena)