8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 4

 1. Actua:

  Als we de werkgeversorganisaties mogen geloven, wonen we in een sociaal paradijs. Maar als we het minimaal aantal wettelijke verlofdagen tellen, is dat paradijs eerder een kleine oase. Op hoeveel vakantiedagen mag een voltijdse werknemer minimaal rekenen in België, als we ook de wettelijke feestdagen meetellen? We geven u alvast mee dat in West-Europa Finland de ranglijst aanvoert met 39 vrije dagen. Nederland sluit het rijtje af met 28 dagen per jaar.

  30

 2. Sport:

  Hij is de Usain Bolt van de langere loopnummers. Net als de Jamaicaan grossiert de door ons gezochte Brit in wereldrecords en titels. Hij is meervoudige Europees en wereldkampioen en regerend Olympisch kampioen op de 5.000 en de 10.000 meter. En ook in het veld weet hij zijn mannetje te staan. Welke 31-jarige Brit van Somalische komaf domineert al bijna een heel decennium lang het langere loopwerk in de atletiek?

  Mohammed (Mo) Farah

 3. Media & TV:

  Radio uit de oude doos. 3 seizoenen lang kluisterden we ons aan Radio 1, en later aan onze TV, voor dit humoristisch programma. Een panel van 3 komieken gaven wekelijks hun ludieke visie op de actualiteit. Jean Blaute, Alain Grootaers, PDW, Bert Kruismans en Wouter Deprez waren maar enkele van de vaste panelleden die onder het gezag stonden van presentator Jo Van Damme. De naam graag van dit programma dat steevast opgenomen werd in een volkscafé?

  De rechtvaardige rechters

 4. Geschiedenis:

  Dit legendarische figuur moet, als we ons baseren op de ontelbare graffiti, zowat overal geweest zijn: hij was op de top van het Empire State Building in New York, op de Tower Bridge in Londen en zelfs in de badkamer van Stalin tijdens de conferentie van Potsdam. Zijn naam maakte deel uit van een uitdrukking, die tijdens de Tweede Wereldoorlog, meestal in de vorm van graffiti, in veel landen door soldaten werd aangebracht. De uitdrukking werd vaak vergezeld door Mr. Chad, een kaalhoofdig mannetje met grote neus die steeds over de rand van een muur staart. Welke “X” is duidelijk hier niet aanwezig op de foto’s, maar zien we wel graag verschijnen op uw antwoordblad? Ter info en om verwarring te voorkomen: de Australische equivalent is “Foo was here”. Die zoeken we niet.

  Kilroy van Kilroy was here

 5. Wetenschap & Natuur:

  U ziet hier wat aardige kiekjes, genomen in één van de bekendste wildparken in Afrika. Het park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het was het eerste nationale park van Zuid-Afrika en is vernoemd naar één van de oprichters. Het is befaamd bij veel toeristen omdat je op een relatief gemakkelijke manier de big five voor je lens kan krijgen. De naam van dit park graag?

  Krugerpark

 6. Kunst & Cultuur:

  Hun foto’s hebben zich wereldwijd verankerd in het collectieve geheugen. Opgericht in 1947 door grootheden als Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour, wou het fotocollectief de wereld tonen, niet zoals deze aan ons verscheen, maar zoals hij was. Voor hen was fotografie hét middel om wereldgebeurtenissen te documenteren en het publiek aan te zetten tot nadenken. In dat opzicht is de fotograaf naast verslaggever, ook een kunstenaar, een verteller en een auteur. Tot op heden mogen of mochten 4 Belgen zich lid noemen van dit exclusief gezelschap. Onder welke naam staat dit collectief bekend, verwijzend naar Robert Capa’s voorliefde voor Franse bubbles.

  Magnum photos

 7. Varia:

  “Breastaurants”: de naam is misschien niet zo gekend, maar de inhoud des te meer. Het zijn restaurants waar het eten geserveerd wordt door schaars geklede dames met grote – eu ja – dienbladen. Het eerste en meest bekende breastaurant werd opgericht in 1983 en is ondertussen te vinden op 430 locaties in 27 landen. Hun concept is simpel: wings, sandwiches, bier, sport en natuurlijk de beroemde strakke oranje shorts en de nauwe witte topjes. Naam graag van de marktleider in de hot cuisine-sector.

  Hooters

 8. Aardrijkskunde:

  Aan het Vergotedok ligt één van de meest iconische gebouwen van onze hoofdstad. Het gebouw werd ingehuldigd in 1910 en werd al gauw één van de belangrijkste centra voor opslag en overslag van goederen voor heel Europa. Door de oprichting van de Europese douane enkele decenia later verloor de site echter haar bestaansreden. Omwille van haar historische waarde en architecturaal belang werd de opslagplaats gerestaureerd en kreeg het een tweede leven als evenementenhal. Graag lezen we op uw blad de naam van de de site of het gebouw, die volgens de Vlaamse ambtenaren nauwelijks veilig te bereiken is en met zijn 1 km en 2 meter wel heel erg ver van het station ligt?

  Thurn en Taxis

 9. 3pts vraag:

  Impressionisme, kubisme, magisch realisme,… De kunstgeschiedenis is een opeenstapeling van -ismen. Zeker in de 20ste eeuw. 3 vragen over absurde stromingen en bewegingen in de kunst van de vorige eeuw.
  • Voor 1 punt zoeken we één van de meest opvallende kunstrichtingen uit de 20ste eeuw. De eerste theoretische onderbouwing van de beweging werd in 1924 opgesteld onder leiding van André Breton. Zijn doel was de visuele verbeeldingskracht los te maken van het verstand en de logica, waardoor het onderbewustzijn in staat werd gesteld onthullende, suggestieve voorstellingen te scheppen. Kunstenaars binnen de stroming hanteerden vaak een hyperrealistische stijl en hun werk bestond vaak uit onverwachte, bevreemdende combinaties. Met welke kunststroming worden René Magritte en Salvador Dalí onlosmakelijk gelinkt?

   surrealisme
  • Onze volgende stroming is erg verwant aan de vorige. In 1915 verzamelde een groep kunstenaars zich rond de Roemeense dichter Tristan Tzara, die later het bekende eerste manifest van de beweging zou publiceren. Zij reageerden tegen een cultuur die, ondanks – of net door – haar rationalisme, een wereldoorlog toeliet. Enkel met onzinnige kunst kon gereageerd worden. Hoewel de beweging het slechts een 5 tal jaar uithield, was haar invloed enorm. De stroming ontleent haar naam aan het Frans voor hobbelpaard of stokpaard. De naam zou gekozen zijn door een zakmes willekeurig in de bladzijden van een woordenboek te steken, aldus de anti-rationele houding van de beweging symboliserend.

   dadaïsme
  • Wegbereider van de vorige stromingen is onze volgende beweging, die voor één keer geen -isme is. De Franse schrijver Alfred Jarry bedacht aan het eind van de negentiende eeuw het concept voor een absurdistische parodie op de wetenschap. Hij construeerde een ‘wetenschap der wetenschappen’ die de wetten van de uitzondering bestudeert en via onzinredeneringen denkbeeldige oplossingen probeert te bieden voor nooit gestelde vragen of problemen. In 1948 werd een college opgericht dat deze beginselen meer vorm moest geven en administreren. Onder de leden bevonden zich roemruchte kunstenaars en schrijvers als: Marcel Duchamp, Max Ernst, Umberto Eco, Dario Fo, Joan Miró, Man Ray en Maurits Cornelis Escher. Die laatste werd als de absolute grootmeester gezien van deze pseudo-wetenschapsdiscipline. Welke discipline, die zich nestelt in de buurt van de metafysica, hebben wij op het oog?

   patafysica
 10. Muziek:

  Tool

  Schism
 11. Globo:

  puzzelglobo:opgave
  • 13

  • BLOEMENHANDELAAR


  • De appel
   valt niet ver van de boom

  • 140

  • oplichtster