8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 3

 1. Actua:

  De ring van Antwerpen hangt als een strop rond de Vlaamse regering. In volle verkiezingsstrijd zagen de politieke tenoren hun agenda overschaduwd door de steeds luider klinkende eis voor een overkapping. Wat leidde tot een weinig fraai staaltje politiek opportunisme en loze beloften-makerij. Tegenkracht en luis in de pels is een jong collectief van Antwerpse stadsplanners en enthousiaste actievoerders. Dit alles onder leiding van Peter Vermeulen en zijn architectenbureau Stramien. Wie biedt bij afwezigheid van politici met een visie de sinjorenstad een alternatief voor het afgeleefde Bam-tracé aan?

  Ringland

 2. Sport:

  In de Formule 1 noemen ze het in de slipstream hangen. Bij het fietsen hebben ze er een andere naam voor. Het zodanig vlak achter een voorganger fietsen dat men voordeel heeft omdat de voorganger de wind ‘afvangt’. De term is afkomstig uit het baanwielrennen, maar men komt hem ook geregeld tegen in de triatlon en zelfs het schaatsen Niet zelden is het verboden. Wat is de meer officiële naam voor het wieltjesplakken?

  Stayeren

 3. Media & TV:

  De ideale wereld is toch niet zo ideaal meer. Eén van de vaste sidekicks verliet het programma. Niet omdat hij meedeed met de grote uittocht bij Vier en Woestijnvis, wel omdat hij met zijn geliefde werkt aan een nieuwe fictiereeks. “De Dag,”zo zal het programma heten, brengt in elke aflevering een stuk van dezelfde dag opnieuw in beeld, telkens door de ogen van een ander personage. Welk neveneffect moest Otto-Jan Ham recentelijk uitwuiven?

  Jonas Geirnaert

 4. Geschiedenis:

  Hij werd tot held van de Sovjet-Unie benoemd vanwege de grote hoeveelheid werk die hij verzette. In 1935, in de mijnen van het Donetsbekken, dolf hij maar liefst veertien maal de vereiste hoeveelheid steenkool op. Hij werd zo opgevoerd door het communistisch regime als een toonbeeld van arbeidsethos en werkkracht. Een sprekend beeld, want later bleek alles in scène gezet te zijn. Wie is deze Rus, wiens naam sindsdien een vaste uitdrukking geworden is voor de ideale arbeider: hardwerkend en zwijgzaam?

  Alexei Stachanov

 5. Wetenschap & Natuur:

  Heel wat wetenschappelijk ontdekkingen berusten op toeval. En met deze stof is het niet anders. In 1964 begon een onderzoeksgroep onder leiding van Stephanie Kwolek met het zoeken naar een licht maar sterk materiaal om autobanden van te maken. De stof die Kwolek ontwikkelde, voldeed niet. Maar uit de testen bleek dat de treksterkte van de ontwikkelde vezel vijf keer zo groot was als die van staal, en dat terwijl staal zeven keer zo zwaar is. Heden ten dage kent het materiaal talrijke toepassingen, maar zijn gebruik in kogelwerende vesten is het meest bekend. Onder welke merknaam is deze para-aramide, ontwikkeld door DuPont, beter gekend?

  Kevlar

 6. Kunst & Cultuur:

  Getroffen door berichten in de pers over mensen die in alle anonimiteit ten grave worden gedragen, nam een jonge dichter het initiatief om begrafenissen, waarop vrienden noch verwanten aanwezig zijn, op te luisteren met een gedicht voor de overledene. Samen met enkele collega’s stampte hij het project “De eenzame uitvaart” uit de grond. In oktober 2013 verscheen het gelijknamige reportageboek met 40 indringende gedichten. Hierin kijkt de dichter terug op 5 jaar eenzaamheid en treurnis met een boodschap van troost. Wie is deze Antwerpse woordenkunstenaar, die de vergetenen van deze wereld een laatste saluut gaf?

  Maarten Inghels

 7. Varia:

  In deze tijden van financiële crisissen alom, is het niet gemakkelijk om bij een bank een lening te krijgen voor dat ene geniale idee dat de wereld gaat veranderen. Een steeds populairder alternatief om geld op te halen voor jonge creatievelingen en startende ondernemers is daarom crowdfunding. Dat zagen ook 3 Amerikanen in en ze richtten in 2009 de eerste volwaardige en breed thematische crowdfundingwebsite op. Een succes, want ondertussen heeft de website al meer dan één miljard dollar opgehaald voor 135.000 projecten en dit via 5,7 miljoen kleine investeerders. Welk bedrijf trapt al 5 jaar lang talrijke projecten in gang?

  Kickstarter

 8. Aardrijkskunde:

  Volgens het Wereld Economisch forum is dit het meest toeristonvriendelijke land ter wereld. Welig tierende corruptie, criminaliteit en El Camino de la muerte, een weg waarop elk jaar zo’n 250 reizigers hun laatste zucht slaken. Omdat de regering vindt dat het Zuiden niet het Noorden is, draait in dit Zuid-Amerikaanse land de klok officieel in de andere richting. Toch is het landje populair bij toeristen, mede door de goedkope hotels, de rijke geschiedenis, de op één na grootste zoutvlakte ter wereld en het titicaca -meer. Haar naam graag?

  Bolivia

 9. 3pts vraag:

  Nu Berlusconi geniet van een welverdiende verplichte rust, heeft de gemiddelde testosteronindex van huidige regeringsleiders een flinke dip gekregen. 3 vragen over Macho-leiders met een ontspoord libido en/of onstilbare machtshonger.

  • Hoe het met zijn seksuele appetijt gesteld is, hebben we het raden naar, maar bekend is hij alleszins van zijn vele avontuurlijke uitspattingen in ontbloot bovenlijf. Zo mocht menig Rus genieten van hoe hun leider met niet meer dan wat stijve tepels een walvis ving, een judokamp won, een paard beteugelde en een vuurtje stookte, al dan niet bij de buurlanden. Voor 1 punt graag, de naam van deze topless-rus?

   Poetin
  • Een ander heerser met een ‘robuuste’ mannelijkheid vinden we terug in het Engeland van de zestiende eeuw. Zijne koninklijke hoogheid bracht menig vrouwenhoofd op hol, en dat was soms letterlijk te nemen. Zeer waarschijnlijk sliep hij ook met veel meer vrouwen dan met de zes waarmee hij trouwde. Ook vocht hij wel eens een robbertje uit met de buren, onder het motto ” Een Engelsman heeft geen reden nodig om een Fransman te slaan”. Naam en volgnummer graag van dit testosterongedreven exemplaar?

   Hendrik VIII
  • Nummer drie in de rij reed dan wel niet met paarden in ontblote bast, of bezorgde zijn vrouwen chronische koppijn, maar de wijze waarop hij zijn staat inrichtte geeft zeker blijk van een inherent macho-isme. Afhankelijk van welke bronnen u gelooft, zou deze Koning van Siam een harem gehad hebben van tussen de 600 en 9000 vrouwen. De koning zijn libido werd bekend via het autobiografische werk van Anna Leonowens en afgeleiden als de Hammerstein-musical The King and I, en de latere filmversie Anna and the King. Voor welke Thaise Koning waren bunga-bunga feestjes een dagdagelijks activiteit?

   Koning Mongkut ofwel Rama IV

   Zijn volledige naam was Brhat Pada Somdetch Brhat Paramindra Maha Mongkut Sudhasamuti Dhipaya Bhungsavangsadita Varakrasatri Varakhatya Rakshana Karodama Chaturanta Parama Maha Chakrapati Raja Sangkat Parama Dharmika Maha Rajadhiraja Paramanuradha Bupati Brhat Chom Klao Chao Yu Hua.
 10. Muziek:

  dave brubeck

  take five
 11. Globo:

  Plaats het correcte jaartal uit de lijst bij de gebeurtenissen uit het lijstje

  1877 – 1901 – 1908 – 1926 – 1938- 1953 – 1961 – 1964

  • Louis Paul Boons Kapellekesbaan verschijnt voor het eerst.
   1953
  • Guglielmo Marconi stuurt het eerste draadloos radiobericht over de Atlantische oceaan
   1901
  • Porsche verkoopt z’n eerste 911. De bolide met 130 pk ging van 0 naar 100 km/h in 9 seconden.
   1964
  • In Stockholm huwt Leopold III met de Zweedse prinses Astrid.
   1926
  • Het eerste Wimbledon tennistoernooi wordt georganiseerd, alleen Engelse heren traden aan op dit feestje van de ‘All England lawn tennis and croquet club’
   1877