8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

Ronde 2

 1. Actua:

  Als communicatie-adviseur was hij voorbestemd om mediaminister te worden in de regering-Bourgeois. Maar de snelheid van de regeringsvorming en zijn Limburgse afkomst deden hem de das om. De gewezen spin-docter moest zijn plaats afstaan aan verloren zoon Sven Gatz. Welke liberaal liep zo – hoe ironisch – een blauwtje op? Hoewel, misschien krijgt hij nog een tweede kans, nu de Liberale familie nog steeds geen premier gevonden heeft.

  Noël Slangen

 2. Sport:

  Voor de gekneusde sporter verpersoonlijkt hij het eeuwige geloof in herstel, De Oost-Vlaming is dan ook wereldvermaard omwille van zijn vernieuwende kijk op het revalidatieproces. De naam van zijn fysio-praktijk ‘Move to Cure’ vat het allemaal samen. Niet verwonderlijk dat Marc Wilmots hem graag ziet als vaste buur op de spelersbank. Welke ere-doctor van de universiteit van Hasselt heeft onder andere Johan Museeuw, Justine Henin en AC Milaan in zijn adressenboekje staan?

  Lieven Maesschalck

 3. Media & TV:

  Deze rasechte Gentenaar is één van de boegbeelden van het Vlaamse volkstheater. Met zijn burleske revues in de Gentse Minardschouwburg maakte hij naam en faam als acteur en zanger. Bij het grote publiek werd hij onder meer bekend omwille van zijn samenwerkingen met Gaston en Leo. Ook regisseerde hij de Kolderbrigade en Slisse & Cesar, en acteerde hij in Mira en Koko Flanel. Naam graag van deze cabaretier en komiek?

  Romain Deconinck

 4. Geschiedenis:

  Voor onze volgende vraag zoeken we een Amerikaans president, die waarschijnlijk enkel op kwissen in Nederland en Vlaanderen gevraagd wordt. Deze democraat was de achtste president van de Verenigde Staten, en de eerste president van niet-Britse afkomst. Al zijn voorgangers werden geboren als onderdanen van de Britse troon. Hij is ook de enige president die Engels niet als moedertaal sprak, en dat is dan ook meteen de reden waarom wij zijn naam vragen. Hij sprak namelijk Nederlands van thuis uit. Toch was hij de eerste president is die geboren werd als een Amerikaans staatsburger. Zijn naam graag.

  Martin Van Buren

 5. Wetenschap & Natuur:

  Honderdvijftig jaar geleden liet een Amerikaanse literatuurliefhebber 60 vogels los in Central Park in New York. Hij had het plan opgevat om alle vogels uit de werken van Shakespeare naar Noord-Amerika te halen. Enkele jaren voordien was het hem al gelukt met de huismus en nu stond de Sturnus vulgaris op zijn lijstje. Vandaag de dag kunnen we zeggen dat zijn experiment gelukt is. Al hebben biologen en fruittelers daar een ander idee over. De populatie in de VS wordt op 200 miljoen exemplaren geschat. In Vlaanderen op enkele honderduizenden. De zwart glanzende vogels met subtiel gespikkeld verenkleed staan echter het meest bekend om hun collectieve dansvertoningen bij valavond. Welke vogel ziet u hier zwermen?

  spreeuw

 6. Kunst & Cultuur:

  Francisco Rabaneda y Cuervo werd in 1934 geboren in het Spaanse Baskenland. Nadat hij moest vluchten voor de Spaanse Burgeroorlog startte hij een nieuw leven in Frankrijk. Daar werd hij al snel bekend als het enfant terrible van de Parijse modewereld. Hij experimenteerde vaak met ongewone materialen zoals papier en viel op met zijn bizarre en flamboyante ontwerpen. Na sieraden ontworpen te hebben voor onder andere Givenchy en Dior, stichtte hij in 1966 zijn eigen modehuis op. 3 jaar later kwam zijn eerste parfum op de markt. Onder welke naam is deze Spaanse ontwerper en parfumier beter gekend?

  Paco Rabanne

  uitspraak naam= rabanéda kwervo
 7. Varia:

  Ligiers of scootertjes zonder nummerplaat zijn met uitsterven bedreigd. Sinds 1 april dit jaar is het bij aankoop van een nieuwe bromfiets of lichte vierwieler verplicht om deze in te schrijven. Bijgevolg krijgen ze ook een nummerplaat. Bij moto’s begint de nummerplaat met een M, bij oldtimers met een O. Maar welke beginletter staat er op de nieuwe kentekenplaten voor kleine motorfietsen die maximaal 45 kilometer per uur mogen rijden? Zowel klasse A als klasse B motorfietsen krijgen dezelfde beginletter.

  s

  Nieuwe nummerplaat voor bromfietsen beginnen sinds 31maart 2014 met een S
 8. Aardrijkskunde:

  Was Darwin een antropoloog geweest, dan zou de Beagle zeker gestrand zijn in dit Nederlandse dorpje op een eiland in het Ijselmeer. Het dorp, dat tot 1939 geen vaste verbinding had met de rest van het Nederlandse vasteland, heeft een eigen vlag, een eigen volkslied en een opmerkelijk apart dialect. Maar wat het dorp nog het meest typeert is de algemene hang naar religie van deze zeer hechte en gesloten gemeenschap. De zondagsrust is er heilig en commerciële activiteiten zijn die dag uit den boze. Wat is de naam van deze kleinste gemeente van Flevoland en zowat de officieuze hoofdplaats van de Nederlandse Bible Belt?

  Urk

 9. 3pts vraag:

  Ze duiken met de regelmaat van een klok op in de glossy modemagazines. Horloges die stukken van mensen kosten en voor eeuwig meegaan. Drie vragen rond luxe horlogemerken.

  • Neen, het eerste horlogemerk dat we zoeken is niet de sponsor van de ploeg van Tom Boonen, al begrijpen we de verwarring. Wel ondersteunt het Zwitserse merk al jaren de Olympische Spelen. Hun marketing budget is dan ook immens. Zeker als je weet dat ze George Clooney, Cindy Crawford en James Bond tot hun ambassadeurs mogen rekenen. Niet verrassend dus dat de prijzen variëren tussen de 15-honderd en meer dan 100-duizend dollar per verkocht exemplaar. Wat is de naam van dit horlogemerk, onderdeel van de Swatch-groep?

   Omega
  • Ons tweede horlogemerk vinden we dan weer wel terug in de wielersport, alsook de autosport, waar ze vaak de tijdsopnames verzorgen. Hun ambassadeurs komen vaneigens vooral uit de sportwereld, waaronder NBA-ster Tony Parker. Het merk werd opgericht in 1853 en werd vernoemd naar zijn oprichter. Als vooruitstrevend merk brachten ze in de jaren 70 het eerste uurwerk met een plastieken raderwerk op de markt: de Avalon. Welk ander lid van de Swatch-groep hebben we hier net beschreven?

   Tissot
  • Als derde horlogemerk zoeken we een van oorsprong Franse firma, maar momenteel ook met hoofdzetel in Zwitserland. In 1810 produceerde het bedrijf als allereerste horlogemerk een polshorloge. Een andere innovatie was de tourbillon, een mechanisme om de invloed van zwaartekracht op het gangwerk te minimaliseren. Een techniek die nu nog steeds toegepast wordt in hun duurdere horloges. Wat is de naam van dit luxemerk?

   Breguett
 10. Muziek:

  Calvin Harris

  Summer
 11. Globo:

  Eentje uit de “Wat Als?” reeks. Wat als een filmposter de waarheid zouden vertellen? Het zou de keuze om een cinema ticket een stuk gemakkelijker maken. Wij vragen telkens de originele filmtitel.
  • sex and the city
  • 300
  • Bruno
  • Tree of Life
  • Avatar