8e KWB Zonderschot kwis 2014: De vragen en antwoorden

de uitslag van de 8e Volleybal KWB Zonderschot kwis

 1. The Ideal Clash 176
 2. De zeekamelen 172
 3. Kaktus 171
 4. STML 169
 5. De Duvelkes 167
 6. Het hol van Plato 166
 7. Pollepels 165
 8. piet fluwijn en de bollekes 164
 9. rataplan 163
 10. Lierse Entente 159

volledige uitslag en gedetailleerde puntentelling
Lees verder voor de vragen en antwoorden.

Noot aan andere kwisopstellers: De deelnemers aan jullie kwis verdienen even originele vragen als onze deelnemers. Maar dat wil niet zeggen dat het deze vragen moeten zijn. Wij hebben er ons werk in gestoken, we zouden het dan ook appreciëren als deze vragen niet klakkeloos worden overgenomen voor een andere kwis.


selecteer het kadertje onder elke vraag om het antwoord te zien!

Ronde 1

 1. Actua:

  Een heel legertje topadvocaten parkeerde afgelopen week in Hasselt om Limburgs beruchtste misdaadfamilie te verdedigen. Godfather Antonio’ is een sukkelaar die leeft van een invaliditeitsuitkering, zijn familie heeft niet eens een officieel inkomen. Toch meent justitie hen op de hielen te moeten zitten omdat ze zogezegd hier en daar wat wit poeder zouden verkocht hebben. Burgerinfiltranten en het afluisteren van advocaten, niets is het parket te veel! We vernemen graag de familienaam van deze sopranos aan de Maas, die gelukkig mogen rekenen op het filantropisch gezelschap “advocaten zonder grenzen”.

  Aquino

 2. Sport:

  Hij is de Ludo Dierckxsens van Duitsland, maar dan met meer haar en succes. Net als onze sympathieke landgenoot stond deze uit de kluiten gewassen hardrijder bekend om zijn ongebreidelde aanvalsdrift. Na 17 Tour-deelnames en heel wat etappezeges in kleine en minder kleine rondes, was zijn succesvolle aanval van verleden week op het werelduurrecord zijn laatste wapenfeit. Welke renner hing na een indrukwekkende profcarrière van bijna 18 jaar op 43-jarige leeftijd zijn fiets aan de haak?

  Jens Voigt

 3. Media & TV:

  Nu Astrid Bryans contract afgelopen is bij SBS, komt er behoorlijk wat zendtijd vrij bij Vier en Vijf. Een leegte die graag opgevuld wordt door iemand die al even graag in de spotlights staat. Al is opvullen niet onmiddellijk het juiste woord voor het “Sky is the Limit” pluimgewicht van Russische oorsprong. Wij verlekkeren ons nu al op de diepfilosofische gesprekken over de ideale lengte van een Kempisch grassprietje tussen haar en manlief Harry Schurmans . De voornaam van deze Russische blondine volstaat voor ons, want de achternaam onthoudt toch niemand.

  Olga

 4. Geschiedenis:

  Volgens de tradities openbaarde God zich door de stem van Djibriel aan de profeet Mohammed en dicteerde zo de Koran aan hem. Nadien zou hij Mohammed ook begeleid hebben op zijn reis naar de hemel, de hel en Jeruzalem. Deze engel wordt dan ook in de Islam als de belangrijkste der Engelen beschouwd. De boodschapper die staat tussen God en de profeten. Ook in het christendom duikt hij op. Zo kondigde hij de geboorte van Johannes de Doper aan, en later, aan Maria, de geboorte van Jezus Christus. Onder welke naam staat deze aartsengel in de christelijke traditie bekend?

  Gabriël

  Djibriel (uitspraak: Cibriel)
 5. Wetenschap & Natuur:

  Valt hij of valt hij niet? Op 85 jaar tijd zijn er ongeveer 9 druppels van het zwarte goedje naar beneden gedruppeld, en daarmee is het officieel het langstlopende wetenschappelijke experiment ooit. Bedoeling is om te bewijzen dat het zwarte, brandbare destillaat van houtteer en steenkoolteer bij kamertemperatuur geen vaste stof is, maar een vloeistof met zeer hoge viscositeit. Welk uiterst stroperig stof, erg bekend bij cowboys en wegenwerkers, zal er nog een paar honderd jaar over moeten doen om uit deze trechter te druppelen?

  pek

 6. Kunst & Cultuur:

  Opgericht in 1974 als bescheiden antiekzaak in Lier is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische veilinglandschap. Zoon Peter kent u misschien nog van het Vijf-tv programma Schatten op Zolder, waarin hij regelmatig mocht opdraven als taxeerder van dienst. Welk familiebedrijf is de Belgische tegenhanger van Sotheby’s en Christie’s, en is ondertussen gelegen op het Antwerpse Zuid?

  Bernaerts

 7. Varia:

  Hij bracht een revolutie teweeg in de elektrische automobielindustrie met Tesla, in de commerciële ruimtevaart met SpaceX en in het elektronische betalingsverkeer met PayPal. Hij noemt zonne-energie en elektrische wagens de toekomst, droomt van hypersnel openbaar vervoer, en wil een menselijke kolonie stichten op Mars. Wie is deze Silicon Valley boy, voor wie geen uitdaging te groot is en geen idee te wild.

  Elon Musk

 8. Aardrijkskunde:

  Op het Zwitserse spoornet spoort naar het schijnt de langzaamste sneltrein ter wereld. Op acht uur tijd rijd je van Sankt Moritz tot Zermatt, een rit van 275 km langs berglandschappen, glamoureuze resorts, diepe kloven, prachtige valleien, 91 tunnels en 291 bruggen. Welke sneltrein bewijst al sinds 1930 dat sporen met de trein altijd een beetje reizen is?

  Glacier Express

 9. 3pts vraag:

  Nu belspellen verboden zijn, zoeken heel wat BV’s op hun terugweg andere oorden op om hun carrière een nieuwe wending te geven. Niet zelden stampen ze een horecazaak uit de grond. Welkom bij de ex-BV-horeca-route.

  • Als voormalig basketballer vond hij een leven louter als Dag Allemaal fenomeen wat minnetjes. Daarom stapte hij in 2009 het horecawezen in met koffie- en sapjesbar Maona, gevolgd door eetcafé Mint in het Antwerpse modehart. Dat alles bracht hem zelfs op het idee om zijn eigen koffie te produceren: Café Couture. Naam graag van deze ex-Joepie-posterboy die ooit nog het onderwerp was van de mannelijke tegenhanger van het VTM-programma ” ‘Wie wordt de man van Wendy’?

   Pieter Loridon
  • Samen met zakenpartner Björn Meeuwisse, raakte deze gewezen VRT- en VTM-sportjournalist in Londen verslingerd aan het smakelijke en dagverse alternatief voor MacDonalds. In het Antwerpse Zurenborg richtte hij De Burgerij op. In 2011 opende reeds een tweede filiaal in Schoten en enkele maanden geleden opende een derde vestiging vlak aan het MAS, de deuren. Welke ex-journalist opereert momenteel in de Champions League van de Hamburger-wereld.

   Robin Janssens
  • Politici die in de horeca stappen, zijn zeldzamer. Vanwege zijn niet al te nauw genomen huwelijkstucht in de jaren ’90, scheidde hij zowel van vrouw als van de CVP. Even flirtte hij met VLD-vivant, maar het grote geluk vond hij in Afrika. Samen met zijn nieuwe liefde, ook een ex-BV, opende hij in de Ugandese hoofdstad Kampala de comfortabele Cassia Lodge met zicht op het Victoriameer. U krijgt 3 punten voor de naam van deze politieke potjesmaker.

   Johan Van Hecke
 10. Muziek:

  Magnus

  Singing Man
 11. Globo:

  Het kantklossen mag dan aan het uitsterven zijn, met de regelmaat van de klok duiken allerhande hypes op die zich kunnen beschouwen als opvolgers van dat eeuwenoude ambacht. Wij zoeken hierbij dus 5 soorten armbandjes waarmee hippe tieners nu of vroeger het handwerken ontdekt hebben.

  • macrame
  • Loom
  • punnik
  • scoubidou
  • haken