2e Putse Bierkliek kwis 2014: De vragen en antwoorden

de uitslag van de 7e Volleybal KWB Zonderschot kwis

 1. Rataplan – 152
 2. De zeekamelen – 150
 3. ‘t Glazen Huys – 148
 4. Kaktus – 147
 5. Primavera – 146
 6. Het hol van Plato – 144
 7. De Duvelkes – 143
 8. Chateauneuf – 141
 9. Men@work – 140
 10. Piet Fluwijn en de Bollekens – 140

volledige uitslag en gedetailleerde puntentelling
Lees verder voor de vragen en antwoorden.

Wij hebben talloze uren gespendeerd aan het opstellen van de kwis. Gelieve dan ook de vragen niet schaamteloos te recycleren voor een andere kwis. Elke deelnemende ploeg verdient een originele kwis met zelfgemaakte vragen.


selecteer het kadertje onder elke vraag om het antwoord te zien!

1

 1. Actua:

  Naast de Dollar en de Euro kwam de laatste tijd een andere munt regelmatig in het nieuws. Laat u vooral niet misleiden door de foto, want er worden geen echte munten van uitgebracht. Er is alleen virtueel geld. En dit geld wordt ook niet zoals anders uitgegeven door een Nationale Bank van een land of munt-unie. Volgens voorstanders beperkt dit de kans op misbruik en gefoefel door een overheid. Al dat virtuele geld maakt het natuurlijk wel aantrekkelijk voor hackers, en met de regelmaat van de klok hoor je dan ook wel iets over pogingen om een server te hacken. Wat is de naam van de munt?

  Bitcoin

 2. Wetenschap & Natuur:

  In België wordt vogelstront als een grote pest gezien, maar het kan ook anders. In onder andere Chili en Peru is het een bron voor allerhande toepassingen. Langs de kustlijn en op eilanden komen vogels telkens op dezelfde plekken samen. In gebieden met weinig regen en veel zon en wind worden hun uitwerpselen niet rot, maar drogen ze helemaal op en koeken ze samen. Hierdoor ontstaat hier een natuurlijke afzetting die zeer rijk is aan fosfaten en natriumnitraat. Daarom kan ze heel goed dienst doen als kunstmest. De naam voor deze vorm van kunstmest komt uit de oude taal van de Andesbewoners. Wat is de naam van deze kunstmest, waarvan de ontginning ondertussen grotendeels verboden is omdat het te storend is voor de vogels en de natuur in het algemeen.

  guano

 3. Sport:

  Op de foto ziet u één van de grootste stadions ter wereld. Op het WK worden er 7 wedstrijden gespeeld, waaronder de match van onze Rode Duivels tegen Rusland en de finale. Het werd gebouwd voor het WK Voetbal van 1950 en voor die finale waren er bijna 200.000 tickets verkocht. Nu zijn het aantal zitjes meer dan gehalveerd, vooral om veiligheidsredenen. Voor de finale van het WK deze zomer zullen er “slechts” een 75.000 zitjes beschikbaar zijn. Wat is de naam van dit stadion, er worden ook thuismatchen van maar liefst 4 Braziliaanse eersteklassers gespeeld worden.

  Maracanã stadion

  ook Estádio Jornalista Mário Filho
 4. Geschiedenis:

  Het semi-automatische pistool dat u op de foto ziet, dateert van eind 19e eeuw. Het type is C96, wat verwijst naar “Construction 1896” en dat is het jaar waarop het voor het eerst op de markt kwam. Al snel werd het een wapen dat veel gebruikt werd door legers alom, dus niet alleen het Duitse leger. Toen de productie in 1937 werd stopgezet, waren er in totaal ongeveer 1 miljoen exemplaren van gemaakt. Wat is de naam van dit pistool?

  Mauser

 5. Media & TV:

  Het begin van haar carrière als actrice kunnen we haar ondertussen vergeven, speelde ze immers 3 jaar mee in “FC De Kampioenen”. Dit jaar had u haar in de bioscoop kunnen zien in de film “Halfweg.” Of op het kleinere scherm onder andere in “Binnenstebuiten”, “Zuidflank” en “Tegen de Sterren”. En dan zwijgen we nog over de talloze keren dat ze opduikt in TV shows allerhande.
  En omdat de minstens even bekende vader ondertussen wordt aangesproken als “vader van”, hadden we van u graag naam en voornaam gehad.

  Ella Leyers

 6. Aardrijkskunde:

  Naast Hong Kong is er in China nog een tweede regio met een zekere vorm van autonomie, want uitgezonderd Defensie en Buitenlandse Zaken kan de stadstaten zelf hun zaken regelen. Mede hierdoor is die tweede regio uitgegroeid tot één van de plaatsen met de meeste casino’s. En het dichtstbevolkt ook. Het heeft een kleinere oppervlakte dan Putte, en er wonen 600.000 mensen, wat meer is dan stad Antwerpen, hier in Putte is dat maar een dikke 17.000. Wat is de naam van deze stadstaat, een oord van wild kapitalisme waar rijke chinezen komen gokken en hun geld witwassen? Van oorsprong is het Portugees, die het in de 16e eeuw stichtten.

  Macau

 7. Varia:

  Boerderijen op Farmville liggen er verlaten bij, de mobsters uit MaffiaWars vinden amper nog medespelers om af te persen. Tegenwoordig is het populairste spel op Facebook een puzzelspelletje dat rond het thema van een snoepwinkel is opgebouwd. Spelletjes die slechts een paar minuten duren, maar voor je kan uren zoet zijn met dit simpele puzzelspelletje. Wat is de naam van dit nutteloos maar voor velen blijkbaar wel plezierig tijdverdrijf?

  Candy Crush Saga

 8. Kunst & Cultuur:

  Anderhalve maand geleden overleed de kunstpaus van Vlaanderen. Als curator was hij verantwoordelijk voor vele spraakmakende tentoonstellingen, in België en in het buitenland. Zo organiseerde hij een aantal tentoonstellingen die een heel dorp of stad onderdompelde in de kunst. Door de kunstwerken te verspreiden ontdekten de bezoekers de stad en tegelijkertijd kwamen de bewoners tijdens hun dagelijkse verplaatsing ook in contact met de werken. Zo ook op de plek van zijn jeugd, waar hij vorig jaar nog de tentoonstelling “Middle Gate” op poten zette. Waar ging dit door, en was dus ook de plaats waar Jan Hoet zijn jeugd doorbracht?

  Geel

 9. Eten & Drinken:

  De basis van dit Italiaans gerecht is simpel en puur. Gegrild brood, ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met olijfolie, zout en peper. Afwerken naar eigen goesting met tomaat, worst, groenten, kaas of iets anders en afwerken met Italiaanse kruiden. De kracht van dit tussendoortje zit in het gebruik van producten van topkwaliteit. Wat is de Italiaanse naam van dit eenvoudig gerechtje?

  Bruschetta

 10. 3pts vraag:

  U hoeft het ons niet te vertellen. Met een goed glas bier gaat het schrijven eens zo vlot. Al moeten we toevoegen dat we deze kwisvragen allemaal in nuchtere toestand gemaakt hebben. Want wat geniaal lijkt tijdens de roes, is meestal even slecht als hoe de kater achteraf voelt. 3 vragen over schrijvers die meer dan 1 glaasje lustten en niet alleen tijdens het schrijven.

  • De eerste schrijver leefde als een avonturier en levensgenieter in Parijs, de Caraïben en Cuba. De cocktail “Death in the Afternoon” met absint en champagne is genoemd naar een boek van zijn hand. Andere werken zijn minstens zo beroemd, zelfs zonder een bijhorende cocktail. “For Whom the Bell Tolls” en “The Old Man and the Sea” zijn maar enkele werken van deze Nobelprijswinnaar. Wie was deze schrijver en notoir drinker?

   Ernest Hemingway
  • De schrijfster op de foto schreef het boek I.M na de dood van haar toenmalige partner Ischa Meijer in 1995. Maar haar grote drankprobleem is pas begonnen na de dood van haar latere partner, de Nederlandse politicus Hans van Mierlo. Haar laatste werk was “Logboek van een onbarmhartig jaar”, waarin ze het verlies van haar geliefde beschrijft. Daarna werd het stil en verloor ze zichzelf in de drank. Wie is deze Nederlandse schrijfster, haar andere bekende romans zijn “De Wetten” en “De Vriendschap”.

   Connie Palmen
  • De Amerikaanse schrijver die we zoeken voor 3 punten werd heel zijn leven achtervolgd door een schokkende gebeurtenis in zijn jeugd. Op zijn twaalfde pleegde zijn vader zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten. De schrijver vluchtte in een roes van sex, drank en poëzie. Na talloze opnames in ziekenhuizen en ontwenningsklinieken zei hij in 1972 op 57 jarige leeftijd het leven vaarwel door van een brug te springen. Enkele bekende dichtbundels van zijn hand zijn “The Dispossessed”, “Homage to Mistress Bradstreet” en “The Dream Songs”. Wat is de naam van deze Amerikaanse dichter?

   John Berryman
 11. Muziek:

  Marvin gaye

  Sexual healing
 12. Globo:

  De laatste vraag per ronde is steeds een globo. U heeft deze normaal gezien al uitgedeeld gekregen. U schrijft de 5 antwoorden onderaan, bij vraag 12. En let op de nummering van deze vragen.
  De prijzen zijn die van het duurste ticket voor de editie van 2014, meestal dus een combi-ticket voor alle dagen.

  • augustus – €140
   Lokerse Feesten
  • juli – gratis
   Sfinks
  • Juni – €165
   Graspop (Metal Meeting) of GMM
  • juni – €9
   Pennenzakkenrock
  • augustus – €90
   Suikerrock